Cu turul în două canoe

Săptămâna viitoare vor avea loc alegeri pentru postul de preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic. Cele mai mari şanse de a câştiga această cursă o au campionii olimpici Tudor Casapu şi Nicolae Juravschi. Cei doi au mai concurat acum câţiva ani, alegerile fiind câştigate de actualul deputat Nicolae Juravschi.

Carta Olimpică interzice unui conducător al unui comitet olimpic să aibă concomitent şi o funcţie politică, însă Juravschi nu s-a conformat, refuzând să-şi dea demisia dintr-o funcţie sau alta. Zilele acestea, actualul preşedinte a declarat că va concura pentru al patrulea mandat, chiar dacă principiile fundamentale ale olimpismului interzic deţinerea mai mult de două mandate consecutiv. „Nu pot să trişez şi să zic că nu vreau să candidez. Aceasta este vocaţia mea, sunt multe lucruri care trebuie îmbunătăţite”, a declarat Juravschi.

Să admitem că domnul deputat are dreptate când spune că „lucrurile trebuie îmbunătăţite” şi, din această raţiune, este nevoie de continuitate. Am accesat din curiozitate site-ul Parlamentului pentru a vedea ce a făcut campionul olimpic pentru îmbunătăţirea situaţiei sportului moldovenesc. De când este deputat, Juravschi a avut 16 iniţiative legislative semnate împreună cu colegii săi de fracţiune. Unele din acestea au fost retrase, iar altele vizează „importul unui autovehicul cu scutirea taxelor vamale”, „Regulamentul-cadru privind constituirea şi funcţionarea consiliilor locale şi raionale” ş.a.

Din proiectele propuse doar două ţin de sport – unul privind importul, cu scutirea taxelor vamale, a opt bărci – şase pentru proba individual şi două pentru dublu (canoe); cea de-a doua iniţiativă se referă la modificarea Codului Fiscal astfel încât ajutoarele financiare obţinute de sportivi, antrenori şi CNO de la Comitetului Internaţional Olimpic să fie scutite de taxe.

Acest proiect a fost depus încă în 2011, dar nici până astăzi nu a fost aprobat conform datelor de pe site-ul legislativului.

Pe acelaşi site, puteţi găsi şi declaraţiile pe venit pentru anii 2010 şi 2011 ale lui Juravschi. Din declaraţia pentru 2010 aflăm că preşedinte CNO are o casă cu o suprafaţă de 300 metri pătraţi nefinisată în Chişinău, preţul acesteia fiind de două milioane de lei. În declaraţie se precizează că imobilul a fost obţinut ca moştenire. Însă, în declaraţia de venit pentru 2011, deputatul Juravschi a declarat aceeaşi casă, deja finisată, însă cu o suprafaţă de 268 metri pătraţi şi în valoare de 1 000 000 de lei (!).

De asemenea, Juravschi deţine 50% în S.A. „Sat Olimpic”, societate ce funcţionează în domeniul sportului şi turismului. Până aici, totul e bine şi frumos. Ceea ce ne reţine atenţia este însă faptul că sediul S.A. este chiar în incinta CNO de pe strada Puşkin 11. Probabil, Nicolae Juravschi plăteşte chiria ca să-i fie găzduită afacerea, cu toate acestea, este inadmisibil ca o societate pe acţiuni a unei persoane interesate să fie în acelaşi sediu cu CNO.

Juravschi mai deţine 15 ha de pământ la Romaneşti, conform declaraţiei din 2010, preţul terenului constituind 180 de mii de lei. În declaraţia pentru 2011, Juravschi declara că are la Romaneşti deja 11,6 ha, valoarea cărora fiind de 182 561 de lei. Întâmplător sau nu, anume la Romaneşti deputatul face lobby ca să fie ridicat un complex olimpic.

Decideţi singuri dacă Juravschi a făcut mult sau puţin pentru sportul din Republica Moldova. Preşedintele de onoare al CNO, Efim Josanu, ne-a spus că succesorul său a făcut multe, dar ar fi putut face şi mai multe lucruri. În acelaşi timp, onoratul preşedinte crede că atât Casapu, cât şi Juravschi sunt demni de funcţia de preşedinte al CNO şi va face alegerea în funcţie de programul prezentat în cadrul congresului. Josan a adăugat că ar fi putut rămâne la conducerea CNO şi după 2001, dar a preferat să nu încalce Carta Olimpică, oferind oportunitatea ca altcineva să facă mai multe pentru sportul din Republica Moldova.

Nu fac lobby pentru niciun candidat la şefia CNO, doar am enumerat nişte fapte (ne)înfăptuite de actualul preşedinte, care ar vrea să fie veşnic în această funcţie. Nu afirm în niciun caz că Tudor Casapu este sfânt, în cazul în care va ajunge în fruntea CNO şi va admite încălcări, voi încerca cu siguranţă să le scot în vileag. Miercuri, 14 noiembrie, delegaţii la Congresul CNO vor decide soarta mişcării olimpice din Republica Moldova.