Cu targa în loc de Mercedes

Din cauza infrastructurii sovietice a unor spitale, ambulanțele procurate recent nu pot să aibă acces pe rampe, ceea ce face dificil lucrul echipelor de salvare  

Cele 35 de ambulanțe noi, marca Mercedes, achiziționate recent din bugetul de stat, nu încap pe rampele unor spitale din municipiul Chișinău. Din această cauză, medicii sunt obligați să transporte bolnavii cu brancardele până în secțiile de internare, chiar și în situațiile în care secundele sunt deosebit de importante pentru salvarea unui om. Reprezentanta Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a recunoscut problema, însă a pasat responsabilitatea pe administrațiile spitalelor.

Un șofer de ambulanță ne-a sesizat în aceste zile că ambulanțele achiziționate recent, de marca Mercedes, nu încap pe rampele unor spitale din municipiul Chișinău. Mai precis, la Maternitatea municipală nr. 2 rampa lipsește cu desăvârșire, ceea ce pune în pericol viața pacienților în stare gravă și face dificil lucrul echipelor de salvare.

„Dacă șoferul este profesionist, mașina staționează la vreo opt metri distanță de intrarea în spital, apoi luăm targa și ducem bolnavul în interiorul clădirii. Dar în cazul în care șoferii nu sunt profesioniști, în special în condiții de iarnă, mașinile staționează la o distanță de 15–20 de metri de intrare”, ne-a relatat șoferul.

„Există brancardă, nu este nevoie de rampă”

„Maternitatea nr. 2 din nu are în general rampă. Dacă transporți o gravidă în stare gravă, nu poți să faci altceva decât să o duci cu targa. Sau femeile trebuie să se ridice și să urce singure scările.”

De cealaltă parte, directoarea Maternității municipale nr. 2, Tatiana Gutium, consideră că amenajarea unei rampe la instituția pe care o conduce nu este necesară. Managera a spus că această problemă exista înainte din cauza că intrarea era prin spatele clădirii. Acum însă intrarea este prin fața blocului și problema a fost înlăturată.

Fiind întrebată cum este transportată o gravidă în stare gravă, Gutium a răspuns: „Pentru asta există brancardă și cale de acces pentru brancardă, pe unde pacienta este dusă în secția internare”. „Clădirea maternității corespunde tuturor cerințelor de acordare a asistenței medicale pacientelor”, a spus directoarea inflexibil.

 Fiind întrebată cum este transportată o gravidă în stare gravă, Gutium a răspuns: „Pentru asta există brancardă și cale de acces pentru brancardă, pe unde pacienta este dusă în secția internare”. „Clădirea maternității corespunde tuturor cerințelor de acordare a asistenței medicale pacientelor”, a spus ea inflexibil.

Problema rampelor este veche

O altă instituție medicală care are rampa nefuncțională, continuă sursa noastră, este Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Ambulanțele noi nu pot să urce pe rampă nici la Institutul de Medicină Urgentă. „Acolo poți să mergi doar dacă ești șofer profesionist, deoarece trebuie să intri cu spatele și îți ia minimum cinci minute, timp deosebit de prețios pentru bolnavii în stare gravă”, a mai spus bărbatul.

Contactată de JURNAL de Chișinău, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Galina Alcaz, ne-a declarat că, în 2018, s-a lucrat asupra unui proiect de reconstrucție și adaptare a rampei de acces: „Consiliul Municipal Chișinău a emis o decizie în urma căreia au fost alocați bani. Lucrările de renovare vor fi făcute în acest an”.

Alcaz a încercat să ne convingă de faptul că rampa este totuși accesibilă pentru unele mașini și că există probleme doar pentru cele noi. Problema rampelor a fost una veche până la procurarea mașinilor noi. Cu toate acestea, administrațiile spitalelor și ministerul de resort nu au întreprins nimic în acest sens.

Potrivit sursei, singura instituție medicală din Chișinău care are rampa adaptată noilor mașini este Spitalul clinic municipal de copii „V. Ignatenco”.

Se discută de mult și degeaba

Responsabilii din domeniul medicinei au recunoscut această problemă, precum și faptul că nu s-a făcut nimic. „Este adevărat că unele autospeciale nu pot să urce pe rampe. La Spitalul «Sf. Treime» problema există de mult, dar nu toate mașinile au această dificultate. Amenajarea accesului în instituțiile medicale ține de competența administrațiilor acestora”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blanaru.

În privința Maternității municipale nr. 2, a precizat Blanaru, intrarea este acoperită și nu este spațiu suficient pentru echipamentul de transportare a bolnavilor. Aceeași problemă există la Institutul de Medicină Urgentă. Însă aici distanța nu este atât de mare ca la Spitalul „Sf. Treime”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt dacă au fost organizate ședințe comune între Centrul național de urgență și spitalele cu pricina unde să fie pusă în discuție această problemă. „Despre aceste probleme se discută. Există o colaborare între medicina primară, spitalicească și serviciul medical de urgență, dar soluționarea problemelor ține de competența administrațiilor spitalelor. În condițiile actuale, echipele de urgență trebuie să transporte pacienții [cu brancarda] până în secția medicină urgentă.”

Prezăm că în 2018, au fost achiziționate 109 autosanitare. Ultimele 35 de mașini procurate sunt de marca „Mercedes”. Acestea au fost repartizate cu preponderență în municipiul Chișinău. 

The following two tabs change content below.