Cu soluţia pe la Moscova

Greceanîi asigură Kremlinul că socialiștii doresc integrarea eurasiatică a Republicii Moldova

Pe urmele președintelui Igor Dodon, grupul PSRM a vizitat Moscova. Astfel, 35 de deputați socialiști au zburat marți, 16 aprilie, la Moscova, precizând că au fost invitați de către Duma de Stat. Grigore Novac a declarat pentru ziarul nostru că la Moscova socialiștii apără interesele cetățenilor, dar fără a specifica despre ce interese e vorba.

În toiul negocierilor pentru crearea unei majorități parlamentare, 35 de deputați socialiști au tras o fugă de o zi la Moscova, asigurând Duma de Stat că socialiștii vor integrarea eurasiatică a R. Moldova. Ajunși la Moscova, deputații s-au lăudat pe rețelele sociale. Grigore Novac a postat câteva fotografii de la geamul hotelului unde au fost cazați, comentând:

„Grea este „Mîna Moscovei”, dar diminețile sînt superbe. Probabil un unionist ar prefera un “Cotroceni” în zare, dar cel puțin aici nu am auzit pe nimeni să fie atât de categoric, nici post de premier nu cere, dar de speaker cu atât mai mult. Aici toți ne reamintesc că sîntem un Stat independent cu propriile legi și tradiții”.

Contactându-l pe Novac, domnia sa ne-a spus că socialiștii au mers în Federația Rusă pentru a avea întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat, precum și cu fracțiunile celor mai mari partide din Rusia.

„Periodic, avem întâlniri bilaterale, avem o conlucrare productivă pe diferite dimensiuni în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat deputatul. L-am rugat să ne enumere câteva interese ale cetățenilor pe care le-au abordat la această întâlnire, însă Novac nu ne-a răspuns.

 

Greceanîi neagă

La postul rusesc Rossia 24, Zinaida Greceanîi a declarat că pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate soluția este o alianță între ACUM și PSRM.

„Ei au spus că niciodată nu se vor alia cu partidul de la guvernare. Prin urmare, unica soluție este să se înțeleagă cu noi. Nu doar să ceară: dați-ne nouă totul și noi vom guverna, iar noi să fim, undeva, pe planul doi”, a declarat Greceanîi.

Întrebată cum comentează afirmațiile opoziției despre faptul că socialiștii ar fi mers la Moscova pentru a „coordona crearea unei coaliții”, Zinaida Greceanîi a negat acest lucru.

Într-un comunicat oficial, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a anunțat despre o întrevedere între Zinaida Greceanîi și președintele forului legislativ rus, Veaceslav Volodin. Socialiștii au dat asigurări că vor lua măsuri pentru a evita „discriminarea limbii ruse” și a relua retransmiterea posturilor rusești în R. Moldova.

PSRM nu a comentat cine a suportat cheltuielile pentru vizita la Moscova a celor 35 de deputați. Reamintim că președintele Igor Dodon a efectuat trei vizite la Moscova în ultimele săptămâni.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)