Cu rezultate modeste, dar mulţumiţi

Sportivii noştri nu au reuşit să obţină medalii la Mondialele din capitala Rusiei, antrenorii lor însă sunt mulţumiţi de rezultate

Republica Moldova a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Atletism de la Moscova de patru sportivi care au participat doar la probe de alergări. Liderul selecţionatei, Ion Luchianov, a reuşit cel mai bun rezultat pentru R.

Moldova, clasându-se pe locul 10, iar Olesea Cojuhari n-a reuşit să treacă calificările la cursa de 400 de metri. Maratoniştii Roman Prodius şi Sergiu Ciobanu au ajuns la finiş pe locurile 46 şi 48.

Deşi nu au reuşit să ajungă pe podium, atleţii moldoveni au obţinut rezultate bune, pe măsura aşteptărilor antrenorilor. Cel mai bun rezultat l-a obţinut multiplul campion al R. Moldova, Ion Luchianov, la cursa de 3000 de metri cu obstacole, ajungând la finiş cu un timp de 8 minute şi 20 de secunde. Campion mondial la această probă a devenit Ezekiel Kemboi din Kenya, care a ajuns la linia de sosire cu 14 secunde mai devreme decât Luchianov.

„La proba mea, locul 10 este ca o medalie. Este foarte greu să urci pe podium la această probă dominată de sportivii din Africa. După participare, toţi mă felicitau de parcă aş fi primit o medalie”, a declarat Ion Luchianov

Singura atletă din R. Moldova de la acest campionat a părăsit competiţia chiar din prima zi. Olesea Cojuhari a terminat pe locul şase prima cursă de calificări cu un timp de 52 de minute şi 42 de secunde, ajungând cu 17 sutimi mai în spate de locul care i-ar fi permis accederea în finală.

Ultimii doi moldoveni rămaşi în concurs, maratoniştii Roman Prodius şi Sergiu Ciobanu, au intrat în top 50 la maratonul care a avut loc în penultima zi a campionatului. Roman Prodius a ajuns la finiş în două ore, 29 de minute şi opt secunde, clasându-se pe locul 46, în timp ce Sergiu Ciobanu a reuşit să obţină cel mai bun rezultat personal al anului cu un timp de două ore 34 de minute şi 17 secunde, ocupând astfel locul 48. Maratonul a fost câştigat de Stephen Kiprotich din Uganda, fiind urmat de etiopienii, Lelisa Desisa şi Tadese Tola.

„Am planificat ca măcar un atlet să ajungă în finală şi, după cum aţi văzut, am reuşit. Toţi atleţii s-au descurcat bine, luând în consideraţie faptul că au fost lipsiţi de pregătiri. Pot spune că sunt mulţumit de atleţii noştri şi cred că sunt nişte rezultate bune pentru nivelul Campionatului Mondial”, a declarat pentru JURNAL preşedintele Federaţiei de Atletism din R. Moldova, Anatol Balan.

La cea de-a 14-a ediţie a Campionatului Mondial, care a avut loc la Moscova, Rusia s-a clasat pe locul întâi cu şapte medalii de aur, cu una mai mult decât SUA şi Jamaica. La general însă, americanii au obţinut 25 de medalii, devansându-i pe ruşi cu 17 medalii la activ.

Totuşi un atlet născut în R. Moldova a reuşit să ajungă pe podium. Dumitru Tarabin, originar din Tiraspol, a câştigat medalia de bronz la aruncarea suliţei. Tarabin deţine recordul în R. Moldova în acest sport, iar din 2010 reprezintă Rusia în cadrul competiţiilor internaţionale.

Preşedintele Federaţiei de Atletism din R. Moldova, Anatol Balan, este de părere că atleţii noştri ar fi putut înregistra rezultate mai bune, dacă ar fi existat o finanţare adecvată, în lipsa acesteia, nu le rămâne decât să se mulţumească cu rezultatele modeste.

Drăgălina Garştea, stagiară

The following two tabs change content below.