Cu „Draguşor” vor să sperie adversarii

Cinci sportivi moldoveni au şanse reale să urce pe podiumul de la Londra

Comitetul Naţional Olimpic (CNO) a prezentat cu mult fast vestimentaţia celor 22 de sportivi care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Londra, iar preşedintele CNO, Nicolae Juravschi, speră că olimpicii noştri vor avea performanţe pe măsura echipamentului.

Olimpicii moldoveni vor avea două seturi de echipament sportiv și două seturi de ținute de gală. Primul set de echipament de sport, prezentat printr-un dans sportiv, aparține unei mărci cunoscute şi este destinat pentru antrenamente și competiții. Tehnologiile inovative și cele mai noi materiale sunt îmbinate într-un design inconfundabil, au menţionat cei de la CNO, fără a preciza câţi bani s-au cheltuit pentru ţinutele olimpicilor moldoveni.

Al doilea set de echipament sport a fost conceput pentru a pune în valoare elemente naționale și olimpice, ansamblul de piese a fost confecționat de un producător autohton. Ținutele de gală sunt de marca franceză. Ele denotă eleganță și stil. Prima ținută este destinată pentru recepții și evenimente oficiale. Bărbații vor purta un costum de culoare bleumarin, cămașă albă și cravată. Costumul pentru femei va fi de culoare albă cu cămașă bleumarin. Printre modele a defilat și Dan Olaru, cel mai tânăr component al echipei naționale, care va concura la proba tir cu arcul. „Îmi plac foarte mult aceste ţinute, iar acum nu-mi rămâne decât să aduc şi o medalie Republicii Moldova”, a spus tânărul care va concura la proba tir cu arcul.

„Ţinute elegante avem, dar avem nevoie şi de rezultate”

Primul preşedinte al CNO, Efim Josanu, a rămas impresionat de ţinutele sportivilor noştri, dar a ţinut să precizeze că echipamentul frumos şi elegant nu are valoare fără performanţe. „Mi-a plăcut echipamentul olimpicilor. Totuşi, noi ne dorim ca cei 22 de sportivi să obţină performanţe cât mai mari la cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice”, a spus Josanu. De aceeaşi părere este şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a menţionat că ţara aşteaptă rezultate bune de la sportivii noştri.

Ținuta de defilare pentru bărbați pentru ceremoniile de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice este compusă dintr-un costum în stil casual – sacou de culoare bleumarin, pantalon alb și cămașă în dungă bleumarin. Alături de modele pe scenă a defilat și Nicolae Ciobanu, membru al echipei olimpice la proba de lupte libere. Și, indiscutabil, vedeta colecției este ținuta de defilare pentru doamne, plină de noblețe și rafinament grație celebrei creatoare de modă Valentina Vidrașcu. Piesa respectivă va pune în valoare identitatea națională a sportivelor noastre.

Drăguşor – mascota echipei R. Moldova

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentată mascota echipei olimpiceDrăgușor. Drăgușor (Dragon drăguţ) reprezintă personificarea Dragonului dacic adaptată la ziua de azi și are, la fel ca și prototipul său, cap de lup și trup de șarpe. Trupul de șarpe este ornamentat în stilistica culturii Cucuteni-Tripolie (sfârşitul mileniului V î.e.n. – începutul mileniului III) cu „spirala fugătoare” într-un ritm dinamic, ce sugerează o mişcare infinită. Aceste elemente sunt preluate de pe amfora antropomorfă cu capac, descoperită în s. Rădulenii Vechi, Floreşti. Drăgușor este ornat cu panglici (aripi) tricolore (în cromatica culorilor naţionale ale Republicii Moldova). Toate aceste detalii îi conferă Mascotei Echipei Olimpice o puternică identitate națională. Asemenea Dragonului dacic din antichitate, Drăgușor vrea să consolideze și să fortifice spiritul de echipă al olimpicilor moldoveni şi îi încurajează să înregistreze performanțe înalte, a spus Juravschi.

Cinci medalii pentru Moldova?

Juravschi a fost rezervat în ceea ce priveşte şansele olimpicilor la cucerirea medaliilor, dar ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ceban, estimează că cinci din cei 22 de sportivi au şanse reale să urce pe podiumul de la Londra. Potrivit lui, este vorba de judocanul Sergiu Toma, aruncătoarea ciocanului Zalina Marghiev, halterofila Cristina Iovu sau luptătorii Svetlana Saenco şi Nicolae Cioban. În cazul în care vor reveni de la Jocurile Olimpice cu o medalie de aur, campionul va încasa o primă de 100 de mii de euro, medaliatul cu argint – 90 de mii, iar cel care va aduce bronzul – 70 de mii de euro. De asemenea, prime importante vor primi şi sportivii care se clasează inclusiv pe locul 12.