Cu cei 1.206.000 de lei pe care Guvernul vrea să-i cheltuie pentru confortul său ar putea oferi câte o pâine la peste 240.000 de bătrâni sau 34.000 de cadouri pentru copii, de Crăciun

Odată cu reforma Guvernului, numărul angajaților în unele ministere s-a redus cu 40-42%, iar economiile ar fi îmbogățit bugetul cu milioane de lei. În loc să folosească aceste milioane în interesul cetățenilor, aceștia își asigură confortul personal. Recent, Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova a organizat o licitație publică pentru procurarea a opt vaze de ceramică de aproximativ 84.000 de lei bucata.

Premierul Pavel Filip a anunțat în luna iulie, când a fost aprobată noua structură a guvernului, că în așa mod vor fi reduse cheltuielile publice cu 77 de milioane de lei, iar numărul de funcționari se va diminua cu 30%. Potrivit șefului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, numărul de angajați s-a diminuat cu 40-42%, însă cheltuielile pentru personal cresc semnificativ în anul viitor. Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, suma va ajunge la nivelul de 5,3 miliarde de lei, cu 49,5 milioane mai mare decât în acest an, deși au rămas doar 9 ministere. Numărul angajaților scade, în schimb cresc costurile pentru întreținerea și luxul legislativului.

Reformarea executivului a adus bani pentru noi „investiţii” la Casa Guvernului. După ce a organizat la începutul lui noiembrie curent o licitație publică pentru procurarea mobilierului și reamenajarea sălii de ședințe și a camerei de odihnă în valoare de 506.228 de lei, la sfârșitul lui noiembrie, Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova a anunțat o licitație publică pentru achiziționarea a opt vaze decorative din granit pentru scările de la intrările din Casa Guvernului, în valoare de 669.000 de lei. Guvernul se lăfăie în lux, iar pentru 2018 vor primi din bugetul de stat încă două miliarde de lei pentru salarii și achiziții, în timp ce peste 523 de mii de pensionari primesc mai puţin decât minimul necesar de existență, care în 2017 este de 1.566 de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)