Cu Caravela, la Haiti

EXCLUSIV // Interpreta Lenuţa Burghilă doreşte să le cânte sinistraţilor din Haiti

Deşi interpreta Lenuţa Burghilă susţine că refuză să acorde interviuri jurnaliştilor, aceasta a vorbit, în exclusivitate pentru JURNAL, despre proiectul „Doina speranţei”, cu subiectul „Haiti – în ruine şi durere, Moldova – un strop de speranţă”. „Vă rog să nu schimbaţi nimic din ceea ce am spus eu, deşi înţeleg că fiecare are modul lui de a scrie. Au apărut multe lucruri urâte despre mine în presă, care nu sunt adevărate. Dar eu vreau să am încredere în presa de la noi”, a declarat interpreta.
– Cum a venit ideea proiectului?
Eu privesc permanent Euronews şi mi se rupea inima ce vedeam acolo. Apreciez gestul premierului moldovean, Vlad Filat, de a ajuta oamenii de acolo. Ştiind că nu este posibilitate financiară să mă duc cu un avion cu mai multe produse, cu mai multe hăinuţe, am considerat ca să merg eu, ca interpret, eu care sunt vorbitoare de limba franceză, mai cânt în această limbă să susţin moral-spiritual poporul haitian.
– De câţi bani credeţi că veţi avea nevoie?
Va trebui să plec eu şi o echipă mică de jurnalişti, cameramani, care practic este deja formată. Aş vrea să mai vină cu mine, de asemenea, un jurnalist, cunoscător de limba engleză pentru ca să putem discuta şi comunica cu organizaţiile internaţionale.
– De ce nu organizaţi concerte unde să faceţi donaţii personale?
Am apreciat gesturile vedetelor din alte ţări care au donat din fondurile lor nişte sume de bani. Dar noi nu avem aşa posibilităţi financiare şi am considerat că prezenţa tot va fi un gest de caritate. Dacă m-aş duce, aş lua cu mine un cort şi nişte hăinuţe pentru copii, dar să fie producţie moldovenească. Pentru început vom avea nevoie de bani pentru bilet tur-retur, o diurnă pentru echipă şi pentru mine.
– V-aţi pregătit ţinutele pe care le veţi purta?
M-am gândit să-mi procur nişte haine de lucru, o salopetă, un costum, dar cred că voi putea purta şi haine pe care le poartă membrii organizaţiilor internaţionale, dacă voi fi voluntar pe lângă ei, dacă nu, atunci voi îmbrăca haine care să reprezinte Republica Moldova. Poate un costum clasic pentru unele întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale. Nu cred că îmi voi lua haine luxoase pentru concert, căci vor avea loc nişte întâlniri afară, lumea se va aduna şi vom vorbi despre poporul nostru. Vor fi întâlniri asemănătoare „Caravelei” de la noi.
– Ce cadouri veţi duce haitienilor, cele pe care le împărţeaţi în timpul caravelei, adică lighene de plastic, detergenţi, ciocolate, săpun, sau altceva?
Voi lua cu mine nişte cd-uri cu muzica mea, mi-au mai rămas vreo 200 de pe ultimul album, şi le voi dărui. Multe trebuiesc acolo, dar noi, din partea noastră, vom pleca cu ce vom putea.
– De ce nu aţi mers în anul 2008, când erau inundate satele moldoveneşti să cântaţi şi pentru oamenii noştri?
În timpul inundaţiilor care au afectat Moldova, eram implicată în „Caravela culturii”, dar am fost cu sufletul alături de oamenii aceştia şi mai rămân alături de ei. Din păcate, nu am avut mijloace financiare pentru a-i ajuta.
– Oamenii flămânzi şi plini de nevoi atacă toate misiunile cu ajutoare umanitare care vin. Nu vă este frică?
Nu mi-e frică de haitieni, căci eu nu sunt un produs de mâncat şi nu este canibalism acolo. Dar ştiu că atunci când un om începe a cânta, se adună lumea în jurul său. Eu recomand să vă uitaţi la Euronews şi veţi vedea cum băştinaşii au improvizat o scenă şi dau diferite reprezentaţii, multă lume s-a adunat în jur, şi atunci mi-am zis să îmi aduc şi eu aportul în acest fel. Cred că lumea se va aduna şi va asculta şi o melodie.
– De ce v-aţi adresat Guvernului, dar nu unor structuri private?
Eu am zis că nu mă voi adresa la nimeni, nici la structuri private, m-am adresat doar Guvernului. Nu mi-am făcut din politicieni idoli, dar prieteni şi oameni pe care i-am apreciat după gest şi după faptă. Nu mă voi adresa la businessmani, căci m-am adresat şi un procent la sută dacă s-a oferit să mă ajute. Am să mai apelez la prietenii mei de peste hotare, la moldovenii care sunt plecaţi, la românii de pretutindeni, poate au plecat pe undeva prin lume şi câştigă bani mai mulţi.
M-am adresat Guvernului, pentru că toate ideile de proiecte au fost realizate numai cu sprijinul acestuia. Nu m-am adresat structurilor de mai jos, pentru că nu am încredere.
– Cum comentaţi acuzaţiile că proiectul „Caravela culturii” a înghiţit bani din bugetul statului?
Am muncit patru ani fără zile de odihnă, cu o echipă mică, dedicându-ne trup şi suflet, fără niciun gând de profit personal şi am un rezultat care nu a fost înregistrat de nicio ţară din lume. Marea invidie care este în conştiinţa unora, a făcut ca să se spună aceste aberaţii. Îmi pare rău că am ajuns să fiu tratată în aşa fel. Acest proiect, o poate spune orice expert internaţional, s-a făcut cu mijloace mici.
– A crescut nivelul de cultură al moldovenilor de la apariţia „Caravelei”?
Contribuţiile în dezvoltarea culturii constituie faptul că s-au reparat casele de cultură, lumea şi-a mai scos din ladă lucrurile unice pe care nu le vedea nimeni sau satele au descoperit ce au acolo. Îmi pare rău că niciun jurnalist nu a venit să vadă cum merge „Caravela Culturii”. Şi dacă a fost, a văzut că nu am avut niciun eşec şi nu a mai avut interes să scrie ceva de bine.
Experţii vor lua decizia dacă va pleca sau nu Burghilă în Haiti
Solicitaţi să spună dacă o vor ajuta pe interpretă să ajungă în Haiti, ca să le cânte localnicilor, atât ministrul Culturii, Boris Focşa, cât şi purtătorul de cuvânt al guvernului, Igor Volniţchi, au declarat pentru JURNAL că artista trebuie să trimită proiectul structurilor abilitate. „Experţii noştri vor examina în ce constă el şi vor lua o decizie”, susţine Volniţchi. „Nu am auzit despre acest proiect, dar dacă va fi unul valoros, nu politizat, ne vom pronunţa în acest sens după ce îl vom examina minuţios”, ne-a asigurat Boris Focşa.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)