Cu buletin de identitate, însă fără bursă

BIROCRAŢIE // „Dacă renunţi la buletinul de identitate românesc, poţi să te bucuri de bursa oferită de Guvernul de peste Prut”

Dacă eşti student din RM în România, ai redobândit cetăţenia română şi ţi-ai perfectat buletinul de România, mai bine taci şi nu spune nimănui. Este concluzia Elenei şi a lui Denis (prenumele sunt schimbate, la solicitarea acestora – n.a.). Autorităţile române vor analiza situaţia creată în luna octombrie curent şi s-ar putea să se ia o decizie în acest sens.

Marina LIŢA

„Mi-am dorit întotdeauna să ajung să învăţ în România şi când m-am regăsit în listă acum patru ani a fost cea mai mare bucurie”, ne spune Elena. Odată ajunsă peste Prut, şi-a depus actele pentru redobândirea cetăţăniei. „După clasa a XI-a, am devenit cetăţean român şi mi-am făcut atunci şi buletinul românesc. Atunci când ni s-au cerut la liceu copiile cărţilor de identitate pentru a fi admişi la examenul de BAC, am depus copia buletinului românesc. După aceasta, am fost chemată la secretariat şi mi s-a spus că trebuie să returnez bursa primită din momentul redobândirii cetăţeniei române. Într-un an de zile am acumulat vreo 800 de euro”, povesteşte tânăra.

„800 de euro şi îţi dăm diploma”

„Directorul instituţiei de învăţământ mi-a spus că, în cazul în care va veni vreun control, va fi nevoit să achite aceşti bani din buzunarul propriu, iar el nu are de gând să aducă niciun ban de acasă. Astfel, mi-au reţinut diploma de BAC şi nu voiau să-mi elibereze actul, chiar dacă bătea la uşă admiterea la facultate”, spune tânăra. „Am avut noroc de faptul că universităţile din România acceptă şi certificatele semnate de liceu în locul diplomelor”, explică Elena.

Fata spune că s-a adresat Inspectoratului Şcolar din localitatea în care se află instituţia de învăţământ, dar nimeni nu a putut să-i dea răspuns la întrebare. „Au ridicat din umeri şi mi-au spus să mă adresez Ministerului Educaţiei (ME). Acolo mi-au explicat că, potrivit metodologiei de admitere a studenţilor din afara graniţelor României, un elev din Republica Moldova care obţine cetăţenia românească şi buletinul pierde bursa”, comunică Elena.

Tânăra spune că, după ce a discutat cu oficialii de la ME, s-a întors înapoi la liceu. „I-am spus directorului că am cetăţenie dublă – românească şi moldovenească – şi în cazul în care nu îmi eliberează diploma de BAC, mă voi adresa în judecată. Nu ştiu ce l-a făcut să-şi schimbe părerea, dar peste 15 minute am fost sunată şi anunţată că pot să-mi iau actul. Deja vorbisem cu un avocat care mi-a spus că a mai apărat în instanţă cazuri similare şi că judecătorul i-a dat câştig de cauză studentului”, comunică tânăra.

Aceasta spune că situaţia încă nu s-a încheiat. „Dacă autorităţile vor dori să mă hărţuiască în continuare, o vor face. Eu însă voi lupta pentru drepturile mele”, spune Elena.

Trei ani fără bursă

Tânăra mai menţionează că este studentă în România. „Nu am renunţat la buletinul românesc, aşa cum am fost sfătuită, ci am depus actele împreună cu absolvenţii liceelor de peste Prut şi am fost admisă”, conchide aceasta.

Denis, elev în clasa a XII-a, nu a avut norocul Elenei, pentru că a fost nevoit să renunţe la bursă din clasa a X-a. „Atunci când am fost să-mi fac permis de şedere în cămin au aflat că am cetăţenie moldovenească şi românească şi m-au anunţat că voi fi lipsit de bursă”, spune tânărul care are acte româneşti din 1999. Acesta afirmă că nu au cerut să întoarcă banii pe care i-a primit în clasa a IX-a. „Unele cunoştinţe ale mele de aici au fost anunţate să dea bursa înapoi. Mie doar mi-au spus că voi rămâne fără bursă”, susţine acesta. Dorin este determinat să-şi continue studiile la o universitate din România.

Candidaţii nu citesc metodologia de admitere

Solicitat de JURNAL, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) ne-a comunicat că în situaţia similară s-au aflat mai mulţi elevi, studenţi din Republica Moldova. „Acest punct este stipulat în metodologia de admitere, dar cu toate acestea nu este o lege foarte clară”, a declarat pentru JURNAL Vlad Durnea din cadrul serviciul de presă al DPRP. Acesta a menţionat că subiectul în cauză a fost pus în discuţie la Tabăra de Vară de la Sulina, unde a fost prezent Traian Băsescu, preşedintele României, şi Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei de la Bucureşti.

„S-a decis să se analizeze această situaţie în luna octombrie curent şi să se ia o decizie. S-ar putea ca, deşi unii elevi, studenţi au perfectat pe parcursul anilor de studii buletinul românesc, să nu piardă bursa”, spune Durnea.

Întrebat ce riscă tinerii care au căpătat buletin românesc şi nu anunţă autorităţile despre acest fapt, Vlad Durnea a spus că vor fi nevoiţi să achite bursa din momentul în care au căpătat actul de identitate.

Pe de altă parte, Eugen, fost student în România, ne-a spus că elevii şi studenţii moldoveni sunt vinovaţi de situaţia creată. „Acest punct este stipulat în metodologia de admitere pe care, din păcate, tinerii noştri nu o citesc. Tot ce poate să facă în situaţia creată este să-şi facă viza de reşedinţă în Republica Moldova şi pot să se bucure în continuare de bursă”, ne-a comunicat acesta.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)