Cu bastoane şi în căruţe, spre „un trai mai bun”

SCRUTIN // Din cei 39 de candidaţi înscrişi în buletinul de vot, oamenii de la sate cunosc doar cinci-şase

„E-he-he, mămuca lui! Câţi sunt pe listă. Oare pe cine să votez?”Asta a fost reacţia majorităţii alegătorilor la primirea buletinului de vot. Unii stăteau minute bune, privind nedumeriţi în buletinul de vot, alţii îl cercetau de sus în jos şi invers ca să găsească partidul sau candidatul independent pentru care să-şi dea votul.

Din cei 39 de candidaţi înscrişi în buletinul de vot, oamenii de la sate cunosc doar cinci-şase. Deşi s-au săturat de atâtea alegeri, alegătorii din satele Balatina, Cuhneşti, Movileni şi Moara Domnească din raionul Glodeni au dat dovadă de responsabilitate şi s-au prezentat la urnele de vot în proporţie de 68 la sută.

În bastoane, pe biciclete, în căruţe, cu copii în braţe, toţi se îndreptau spre secţiile de votare în speranţa unui viitor mai bun. „Mergem la votare, poate vom trăi şi noi mai bine, ne-am săturat de atâtea minciuni şi batjocură”, ne spune Elena, originară din satul Movileni. Alţii însă au spus că nu votează deoarece s-au săturat de atâtea alegeri. „Nu mergem la vot, vă spun cinstit că ne-am săturat de atâtea alegeri. Eu îmi bat capul cu ce să fac focul că iarna ne bate la uşă, dar cei din parlament se joacă de-a alegerile”, ne spune cu indignare o locuitoare a comunei Balatina.

Cei mai matinali alegători din cele patru sate din nordul ţării au fost pensionarii care aşteaptă de la noul parlament pensii mari şi preţuri mici la produsele alimentare. În baston, încetişor-încetişor, îmbodolită în basma de lână, mătuşa Ecaterina a ajuns la secţia de votare deoarece vrea un viitor mai bun pentru nepoţii ei.

„Am ajuns foarte greu, afară e gheţuş, am treabă şi la piaţă. De aceea, am venit să votez, după asta mă voi duce la piaţă să iau nişte legume că, cu pensia mea, de altceva nu-mi ajunge”, ne spune mătuşa Ecaterina.

Cei mai fericiţi au fost însă bărbaţii care, mai în glumă, mai în serios, se felicitau reciproc, după care mergeau la bar pentru a închina câte un păhărel. „Pentru noi, alegerile parlamentare sunt o sărbătoare, mai ieşim şi noi din casă, ne mai întâlnim cu prietenii şi cumetrii. Am fost şi am votat, acum vrem să închinăm câte un păhărel cu speranţa că va fi regulă şi în ţara noastră”, ne spune zâmbind Nicolae, originar din Balatina.

Tinerii vor locuri de muncă, profesorii – salarii mai mari

O prezenţă activă la secţiile de votare au avut-o şi tinerii. Unii au făcut peste o sută de kilometri ca să voteze deoarece, spun ei, sunt responsabili de viitorul ţării. Primind buletinul de vot, zâmbeau şi spuneau că au nevoie de cel puţin o jumătate de oră că sa facă cunoştinţă cu cei 39 de candidaţi. „Dă Doamne să fie cu noroc şi să avem parte de un viitor mult mai bun”, spune tare un tânăr pe nume Andrei în timp ce introduce buletinul de vot în urnă.

Zeci de tineri din Balatina şi câţiva din satul Cuhneşti au organizat sâmbătă seară într-un bar o adevărată „dezbatere politică”. Scopul lor a fost să-i convingă pe câţiva dintre cei prezenţi că comuniştii sunt „roşii” până în măduva oaselor, că alături de ei nu vor avea niciun viitor.

Cu băuturi alcoolice pe mese şi muzică de discotecă, tinerii discutau aprins despre alegerile din aprilie 2009 şi referendumul 2010, aducând la cunoştinţă tinerilor comunişti toate nelegiuirile comise de partidul lor.

Cei care priveau „dezbaterea” spun că aceasta s-ar fi încheiat cu o bătaie, dacă tinerii „roşii” nu ar fi părăsit localul.

Tinerii de la sate care au votat vor de la noul parlament mari schimbări în toate domeniile – locuri de muncă, reforme în sectorul judiciar,  schimbări în organele de drept, drumuri reparate, vor o liberă circulaţie peste graniţele ţării, un trai decent şi liniştit în ţară. Profesorii de la sate îşi doresc foarte mult schimbări în curricumul şcolar care, spun ei, este foarte complicat şi încărcat pentru elevi, salarii mai mari pentru o viaţă decentă şi o atârnare mai serioasă făţă de profesorii de la sate.

Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)