Cu barca pe zăpadă la Maramonovca


Pentru a salva de la moarte doua persoane cu insuficienţă renală salvatorii au improvizat o sanie dintr-o barcă gonflabilă şi au tras-o prin nămeţi opt kilometri

„Toţi trăgeau. Era frig, era greu, dar când ne uitam cât de mult suferă oamenii pe care i-am pus în barcă, ne apăreau noi puteri”, relatează despre operaţiunea de salvare Valeriu Ciumac, şeful Secţiei Situaţii Excepţionale din raionul Drochia.

Salvatorul a ţinut să menţioneze că vieţile salvate sunt meritul întregii echipe, care, în pofida gerului şi zăpezii de câţiva metri, nu a cedat, a mers înainte şi a salvat de la moarte oamenii blocaţi în satul Maramonovca.

De trei zile, doi locuitori din Maramonovca, Drochia, nu-şi mai făcuseră hemodializă. Pentru cei care suferă de insuficienţă renală, acest termen îi apropie la un pas de moarte. „În cazul insuficienţei renale, rinichii nu mai funcţionează, unii pacienţi uită când ultima dată au urinat. Pentru curățarea sângelui se face hemodializa, însă asta nu-i tratează, doar le prelungeşte viaţa. Sunt pacienţi muribunzi, pe care dacă i-ai scăpat o zi, gata, mor”, menţionează Dumitru Mastak, şeful Secţiei hemodializă de la Spitalul de Urgenţă.

Alarmată de situaţia în care s-au pomenit doi locuitori ai satului Maramonovca – o femeie de 59 de ani şi un bărbat de 33 de ani –, primăriţa acestui sat a alertat salvatorii. Persoanele aveau nevoie urgent de hemodializă, dar niciun transport nu putea ieşi din satul cu drumurile înzăpezite. Mare le-a fost mirarea când au văzut că salvatorii au venit pe jos după ei.

„Ei se aşteptau că vom veni cu vreun mijloc de transport. Nu-şi imaginau că îi vom trage cu barca”, îşi aminteşte Valeriu Ciumac.

Toţi s-au purtat bărbăteşte

Operaţiunea de salvare a durat mai bine de şase ore. După ce au preluat apelul de la primăriţă, salvatorii s-au îndreptat spre Maramonovca. Însă, din cauza drumului înzăpezit, maşina echipei s-a blocat în intersecţia dintre Drochia şi Donduşeni. Salvatorii nu au cedat, s-au pornit pe jos spre satul în care aşteptau să fie salvaţi de la moarte două persoane.
Dacă nu şi-ar fi făcut încă o zi hemodializă, bolnavii ar fi decedat. „Am contactat primăriţa. I-am spus că suntem în apropierea localităţii. De asemenea, am rugat ca bolnavii să iasă în întâmpinarea noastră cu o sanie trasă de cai. Ei au ajuns până la marginea satului. Mai departe nu puteau merge. Caii s-au împotmolit în zăpadă. Până acolo am parcurs o distanţă de opt kilometri. La faţa locului, am improvizat o sanie dintr-o barcă gonflabilă. Iniţial, au tras-o cu caii, însă, peste vreo 600 de metri, au căzut şi au refuzat să meargă mai departe”, îşi aminteşte Ciumac.

Fără să stea mult pe gânduri, salvatorii au luat locul cailor. Preţ de câteva ore au tras barca în care se aflau bolnavii.

„Mergeam 100 de metri şi ne odihneam. În acest timp, ne uitam la oamenii din barcă şi… prindeam la puteri. Nimeni n-a cedat. Toţi s-au purtat bărbăteşte, după cum li-i meseria”, a menţionat salvatorul.

Într-un final, bolnavii au fost duşi la spitalul din Drochia, apoi au fost transportaţi la Bălţi unde li s-a făcut procedura medicală salvatoare.

Raportul unui salvator: numărul vieţilor salvate

„Nu am făcut nimic deosebit. E lucrul nostru de zi cu zi. Familia m-a întâlnit ca de obicei, nimic deosebit. În aceste condiţii climaterice, am salvat şapte persoane, din care trei copii blocaţi în automobile în satul Chetrosu şi Guriţa. Oamenii au fost cazaţi în şcoala-internat din oraşul Drochia. Am transportat la spital alte două femei însărcinate de la Nicoreni. Atunci am luat şi medicul cu noi. Acesta le spunea ce să facă, cum să respire. Toate salvările sunt meritul întregii echipe”, ne-a spus Ciumac pe un ton de parcă ar fi raportat unui superior acţiunile de salvare.

Deşi a lucrat poliţist, de mai bine de cinci ani, Valeriu Ciumac s-a dedicat meseriei de salvator: „De ce? Probabil, s-a transmis prin ereditate. Bunicul meu a fost salvator militar la Bucureşti”. Bărbatul nu exclude că unul dintre cei doi copii ai săi, ambii studenţi, ar putea să meargă pe urmele tatălui şi ale străbunicului.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale aduce la cunoştinţa populaţiei telefoanele de contact ale liniei fierbinţi din zona de nord a RM. Oamenii din localităţile de nord ale Republicii Moldova care se află în dificultate sau au rămas blocaţi în drum sunt rugaţi să apeleze la numerele de telefoane: 023160191, 023161496 sau 901.

Satisfacţia de a salva o viaţă!

„Satisfacţia de salva o viaţă nu poate fi exprimată în cuvinte. Zilele acestea, salvatorii-pompieri muncim foarte mult. Suntem 20 în unitate. O autospecială vine, alta pleacă. Toţi lucrează fără odihnă. Văd feţe vesele şi mulţumite de lucrul pe care îl fac. Deunăzi, noaptea pe la ora 23:00, am fost în unitate. O autospecială s-a defectat. Toată noaptea, până la 06:00, patru conducători auto au muncit ca să readucă motorul la viaţă. Pe la 06:30, fiind în birou, am auzit sunetul cel aşteptat al vieţii. E în cursă deja. A avut două intervenţii. E bine, funcţionează. Jos pălăria, măi băieţi! Să desfaci şi să repari complet un motor de Zil-131 în câteva ore este imposibil. Nu este nimic mai frumos decât lucrul pe care îl facem”, consideră Igor Pojar, şeful  Unităţii Salvatori şi Pompieri a Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei.

Viitor salvator!

Mama băieţelului care a văzut lumina zilei pe 17 decembrie curent nu exclude că atunci când copilul său va creşte mare va deveni salvator după ce 13 salvatori au dus la spital tânăra mamă şi copilul născut acasă. Aproape 11 ore, echipajul de salvatori a deblocat drumul pentru a ajunge cu medicii în Valea Rădoaiei, Floreşti. Drumul a fost deblocat până în satul Drăgăneşti unde salvatorii au reuşit să preia femeia cu băieţelul nou-născut. Mama şi copilul se află în afara oricărui pericol.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.