Cu actele pe masă

Veaceslav Negruţa. Foto: Nadejda Roşcovanu

Veaceslav Negruța, expertul Transparency International Moldova, îl dă de gol pe premierul Filip

Fostul ministru al Finanțelor (2009-2013), Veaceslav Negruța, a declarat că este atacat și discreditat de actuala guvernare „pentru criticile publice aduse guvernării”. Acesta spune că mai multe posturi TV subordonate puterii au lansat o campanie împotriva sa că ar fi fost implicat în trucarea unei licitații pentru producerea pașapoartelor cu cip în 2012. În același caz a fost reținut și cercetat penal, în taină, Veaceslav Mămăligă, fostul consilier al lui Negruța.

Victoria Popa

Veaceslav Negruța, în prezent expert Transparency International Moldova, a spus că atacurile asupra sa au început în aprilie 2017 și continuă până astăzi. Fostul ministru afirmă că aceste atacuri au apărut după ce a criticat în martie 2017 reformarea unor instituții publice – proiect elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei și Informației. Premierul Pavel Filip a luat atunci în considerare obiecțiile exprimate de experți și a modificat conceptul propus de minister.

După asta, Pavel Filip l-a acuzat pe Negruța în cadrul unei emisiuni TV că ar fi fost responsabil de procesul de procurare a paşapoartelor biometrice în 2012–2013, achiziție care s-ar fi făcut cu grave încălcări, a subliniat premierul.

„Procedurile de achiziționare a pașapoartelor în 2012–2013 au fost efectuate în conformitate cu Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în condițiile (tehnice) stabilite de UE, în strictă conformitate cu Legea cu privire la achizițiile publice și conform hotărârilor de guvern”, a reacționat Negruța.

Acuzații contestate

„Legalitatea și corectitudinea întregului proces au fost monitorizate de UE, fapt soldat cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului liberalizat de vize cu UE. Decizia Curții Supreme de Justiție din noiembrie 2012 a confirmat acest aspect din punct de vedere legal”, a arătat actualul expert Transparency International Moldova.

Acesta a prezentat  niște acte ce demonstrează că cei care au semnat contractele privind achiziția pașapoartelor sunt actualul premier al R. Moldova, Pavel Filip, care era atunci ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și actualul director al Agenției Servicii Publice, Sergiu Răilean, director al Î.S. „Registru” în aceeași perioadă.

Mămăligă, reținut în secret

„Licitația s-a făcut conform Hotărârii de Guvern nr. 776. Responsabil a fost actualul vicepremier pentru integrare europeană Iurie Leancă, precum și Pavel Filip, semnatar al hotărârii respective. Ministerul Finanțelor nu a avut nicio competență de negociere și semnare a contractului”, a adăugat Negruța.

Expertul Transparency International Moldova a declarat de asemenea că actuala guvernare încearcă să îl intimideze prin intermediul foștilor săi colegi. Astfel a fost reținut la 3 aprilie 2018 Veaceslav Mămăligă. Acesta este vizat în calitate de învinuit într-un dosar intentat la 18 mai 2017 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Precizăm că arestarea lui Mămăligă a fost făcută în secret. Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție a făcut publică reținerea acestuia doar după dezvăluirile lui Negruța.

Fostul consilier Mămăligă ar fi fost reținut acum trei săptămâni „la insistența personală” a premierului Pavel Filip, încercându-se astfel obținerea unui denunț pe numele fostului ministru, afirmă expertul de la Transparency International Moldova.

În comunicatul Procuraturii Anticorupție se menționează că în aceeași cauză penală au statut de bănuit alte patru persoane, însă Negruța nu este vizat în dosar. Veaceslav Mămăligă are calitate de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu care ar fi prejudiciat bugetul public de circa 1,5 milioane de euro. Licitațiile ar fost organizate în 2011–2012, în perioada când Mămăligă deținea funcția de consilier al ministrului Finanțelor.

Pavel Filip face declarații doar în cadrul emisiunilor TV

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, comentând acuzațiile aduse lui Veaceslav Negruța, a declarat că acesta nu ar fi convenit regimului actual încă din 2012.

„În aprilie 2012, Veaceslav Negruța a raportat în plenul parlamentului situația precară din sistemul bancar și a semnalat atacurile raider de la BEM. În iulie 2012 a anunțat la Consiliul Superior pentru Securitate pe lângă președintele R. Moldova iregularitățile care se fac în sistemul bancar. În consecință, peste o lună, s-a ales cu un dosar penal, dosar ce se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, a menționat Carasciuc în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, observatorul politic Oazu Nantoi explică presiunile exercitate asupra lui Negruța prin faptul că acesta ar ști din interior cum funcționează mașinăria guvernării. „Acum, fiind expert în domeniul financiar, observă mai multe lucruri decât o persoană de rând atunci când urmărește inițiativele legislative, deciziile și hotărârile guvernului”, a precizat observatorul.

Nantoi a semnalat de asemenea că finanțarea din partea UE nu este atât de roz precum o descriu oficialii și comentatorii afiliați acestora. „Guvernarea ne promite într-o manieră triumfalistă că aproape am îndeplinit condițiile, dar se vede că UE are altă opinie. Și atunci când guvernanții își pierd cumpătul, își permit atacuri deocheate la adresa unor europarlamentari cu poziții incomode pentru ei”, a subliniat el.

Acum fiecare nivel de opoziție se confruntă cu acțiuni represive din partea guvernării. Această atitudine este evidentă pentru toți cei care au încercat să candideze la alegerile anticipate din 2017 în cele zece localități. Aceeași poziție se simte prin inițiativele năstrușnice privind modificarea cadrului juridic după modelul lui Putin în finanțarea ONG-lor pentru pretinsa lor implicare în politică. Și desigur acest tratament este aplicat persoanelor care, în opinia guvernării, ar putea fi candidați incomozi în circumscripțiile uninominale”.

„Statul apare când apare justiția”

„Dacă noi, cetățenii R. Moldova, vom fi indiferenți, acest proiect de stat va fi condamnat. Trebuie să existe solidaritate în interiorul opoziției. Atunci când este atacată o persoană, ceilalți trebuie să sară în apărarea ei, să apară un front comun de rezistență împotriva actualei guvernări. Altfel există probabilitatea ca fiecare în parte să fie intimidat și redus la tăcere. Și așa-zisele alegeri ‘libere și corecte’ vor duce la uzurparea ireversibilă a puterii pentru un timp în R. Moldova. Instituțiile de stat trebuie să funcționeze în baza legii, ceea ce nu se întâmplă de fapt. Statul apare când apare justiția”, consideră analistul.

Manipulare prin imagini

Referindu-se la materialele jurnalistice colportate de mai multe instituții media asociate puterii despre reținerea lui Veaceslav Mămăligă, experta media Viorica Zaharia opinează că „ar fi fost imposibil ca reporterii să dea știrea despre reținerea consilierului și să nu pomenească numele lui Veaceslav Negruța. În același timp, faptul că în imagini apare o singură dată fotografia consilierului reținut și mult mai des cea a fostului ministru, lasă impresia că reporterii au vrut neapărat să-l plaseze într-o lumină negativă pe Negruța, folosind prilejul reținerii consilierului”, consideră Zaharia.

Premierul Filip oferă răspuns doar la emisiuni

Solicitată de JURNAL de Chișinău, Mariana Perju, șefa adjunctă a Direcției comunicare și protocol a Cancelariei de Stat, ne-a spus că premierul a comentat acest caz la o emisiune TV pe 13 mai curent și că „alte declarații nu vor fi făcute”.

În cadrul acestei emisiuni, premierul Filip a spus că procuratura se va pronunţa pe marginea acestui caz şi că nu are „nimic împotriva lui Negruţa”.

 

The following two tabs change content below.