CSM a suspendat regulamentul privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti

csm 3

Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat marţi, 1 noiembrie, regulamentul privind modul de acces în instanţele de judecată, care conţine norme restrictive, în special, cu referire la condiţiile de participare a mass-mediei la şedinţele publice. Anterior, mai multe organizaţii de media şi redacţii au calificat într-o declaraţie comună adoptarea acestui regulament drept abuz din partea CSM, transmite IPN.

Serviciul de presă de presă al CSM, a declarat pentru Media Azi că decizia de suspendare a fost luată în cadrul şedinţei din 1 noiembrie. „Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toţi cei interesaţi – jurnalişti, reprezentanţii ai societăţii civile etc. – să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, menţionează serviciul de presă al instituţiei.

La sfârşitul lunii octombrie, organizaţiile neguvernamentale şi redacţiile instituţiilor mass-media au protestat împotriva impunerii, prin acest regulament, a unor restricţii abuzive, contrare practicilor europene în domeniul accesului la informaţie şi a accesului presei în instanţele de judecată. Acestea au calificat adoptarea de către CSM a regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliştilor şi redacţiilor mass-media li se vor impune restricţii suplimentare de acces la şedinţele de judecată. Organizaţiile şi redacţiile au solicitat de la CSM să-şi anuleze propria decizie de aprobare a regulamentului şi să iniţieze discuţii la temă cu participarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.

Printre prevederile regulamentului se număra depunerea unei cereri cu 24 de ore înainte de organizarea şedinţei de judecată, prezentarea obligatorie a buletinului de identitate şi a unei copii, precum şi obligarea presei de a deţine acreditare specială pentru accesul în instanţe