CSM a iniţiat o procedură disciplinară în cazul lui Ion Muruianu

„Decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a porni o cauză disciplinară pe numele președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ) este una politizată”, consideră preşedintele CSJ care e de părere că dacă altcineva ar fi etichetat mass-media cu expresia „câini turbați”, reacțiile ar fi fost altele. Comisia disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să stabilească la şedinţa următoare care va fi măsura de disciplinare, aplicată preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie.
În cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Muruianu s-a prezentat cu un braț de ziare subsuoară, din presa din ultimii ani, care, în viziunea sa, conţin articole defăimătoare la adresa judecătorilor. Ion Muruianu a afirmat că, prin etichetarea „câini turbați” pentru mass-media, a încercat „să protejeze judecătorii de abuzuri vehemente”. „Eu am regretat acea frază nefericită, dar nu puteam să n-o spun, pentru că fiecare dintre noi când vede o neregulă şi tace devine complice la acele nereguli”, s-a justificat preşedintele Curții Supreme de Justiție în faţa magistraţilor.
Muruianu s-a justificat şi prin aceea că dânsul nu prea ştie să scrie discursuri şi că şi-ar fi avertizat colegii despre acest lucru.
Printr-un discurs de aproape jumătate de oră el a încercat să explice că nu judecătorii sunt de vină pentru dosarele pierdute la CEDO, aşa cum susţin jurnaliştii, lăsând să se înţeleagă că justiţia naţională ar fi acţionat apărând interesele statului.
Auzind acestea, Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, membru al CSM, a replicat că „nu putem interpreta rolul justiţiei ca un aliat al statului care trebuie să protejeze interesele acestuia în detrimentul intereselor persoanei”. Domnia sa a menționat că poate veni cu o analiză pentru cele 100 de hotărâri judecătorești, pentru a arăta „cine sunt vinovați de dosarele pierdute la CEDO”.
Ministrul a mai remarcat că, potrivit statisticilor, 40 la sută din hotărârile contra Republicii Moldova se datorează calităţii actului justiţiei.
După mai bine de o oră de deliberări, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să pornească o cauză disciplinară pe numele preşedintelui CSJ, Ion Muruianu. Amintim că decizia a fost luată în urma analizării demersurilor jurnaliştilor şi ale unor ONG-uri specializate în apărarea drepturilor omului. Procedura disciplinară va fi discutată la şedinţa următoare a colegiului disciplinar al CSM.
Potrivit legislației, Colegiul de disciplinare poate aplica sancțiuni, începând cu avertisment, până la propunere de eliberare din funcția de președinte al instanței sau din cea de judecător. Cazul urmează a fi examinat în termen de o lună. Astăzi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, este invitat la audieri în Parlamentul republicii. Dânsul urmează să prezinte propuneri pe tema ameliorării situaţiei dosarelor pierdute la CEDO.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu