CSJ a declarat admisibil recursul Finpar Invest în cazul Cafenelei Guguţă; Firma lui Plahotniuc urmează să ridice un hotel cu 13 etaje în parcul central

CSJ a declarat admisibil recursul Finpar Invest în cazul Cafenelei Guguţă; Firma lui Plahotniuc urmează să ridice un hotel cu 13 etaje în parcul central
Firma „Finpar Invest”, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, ar putea construi totuşi un hotel în locul Cafenelei „Guguţă” din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Curtea Supremă de Justiţie a declarat admisibil recursul prin care compania a cerut casarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, instanţă ce s-a opus. Şedinţa va avea loc, fără prezenţa părţilor, la mijlocul lunii ianuarie 2017, scrie jurnal.md.Reprezentanţii Curţii Supreme de Justiţie a anunţat pe site-ul acestei instituţii că recursul companiei „Finpar Invest” este acceptat şi va fi examinat la 18 ianuarie 2017. Completul de judecată, care urmează să ia o decizie în acest caz, va fi prezidat de Valeriu Doagă.

În aprilie curent, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia Judecătoriei sectorului Centru ce i-a permis firmei să ridice un hotel în locul Cafenelei „Guguţă”. Astfel, a rămas în vigoare hotărârea Consiliului Municipal Chişinău, care a interzis privatizarea terenului. Nemulţumiţi, reprezentanţii firmei au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Cafeneaua „Guguţă” are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului Municipal Chişinău. În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, în 2009, cafeneaua a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”.

Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare, dar Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză agentului economic. Pe acest teren, firma imobiliară intenţionează să ridice un complex hotelier de cinci stele cu 13 etaje.

Precizăm că, în urma deciziilor Curţii Supreme de Justiţie, „Finpar Invest” a intrat în posesia a două insule în Parcul „La Izvor” din capitală, cu o suprafaţă totală de 1,5 hectare, drept teren adiacent al unui restaurant care aparţine firmei. Tot prin instanţă, compania încearcă în prezent să obţină şi o parte din terenul Moldexpo, pe care sunt amplasate sediile posturilor de televiziune şi radio deţinute de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

The following two tabs change content below.