Cruciuliţe pe academicieni

FOCUS // Duca îl „informa” pe Voronin, nu se consulta cu el

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, îl „informa” pe Vladimir Voronin, ex-preşedintele Republicii Moldova, despre posibilele candidaturi ce puteau fi alese de comunitatea academică în funcţiile de directori ai institutelor AŞM, fără a coordona acest lucru cu el. Acesta e sensul replicii trimise de unul dintre reprezentanţii AŞM pe adresa JURNALULUI de Chişinău după apariţia articolului „Duca coordona cu Voronin numirea directorilor institutelor AŞM”. Potrivit lui, în acest mod activitatea Academiei era coordonată cu toţi reprezentanţii aflaţi la conducere începând cu Mircea Snegur şi până în prezent.

Articolul se referea la nişte documente desecretizate recent de guvern în care este prezentă şi o scrisoare a lui Gheorghe Duca adresată fostului preşedinte Voronin. Acesta îi aduce la cunoştinţă fostului şef al statului, înainte să aibă loc concursul, candidaturile persoanelor care ar putea fi susţinute de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM pentru funcţiile de directori ai celor 18 institute ale Academiei.
Duca a enumerat una, două candidaturi, „care ar putea fi susţinute de CSŞDT”, iar Voronin a pus în dreptul candidaturii aprobate o cruciuliţă. În altă scrisoare, cu parafa secret, vicepremierul Victor Stepaniuc îi adresează o scrisoare preşedintelui în care se spune: „La indicaţia Dumneavoastră vă prezentăm candidaturile cercetătorilor care ar putea fi susţinute pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante de directori ai institutelor AŞM”. În lista candidaţilor au fost trecuţi doar academicienii în dreptul cărora au fost puse cruciuliţe anterior.

Academicienii au colaborat mereu cu politicienii

În scrisoarea semnată de Ion Vârţanu, şeful Direcţiei personal şi Secretariat al AŞM, se spune că AŞM şi alte instituţii publice trimit zilnic asemenea informări confidenţiale, mai cu seamă, primelor persoane în stat, pentru că „asta face parte din instrumentele de informare şi guvernare a statului. La noi, ca şi în toată lumea, demnitarii de stat pot cere orice informaţie instituţiilor publice şi acestea sunt obligate să le-o pună la dispoziţie”, afirmă el. Vârţanu a ţinut să ne asigure că „aşa a fost şi pe vremea premierului Druc, Sturza, a preşedinţilor Snegur, Lucinschi, Voronin şi aşa vor proceda actualii şi viitorii guvernaţi din RM”. Mărturie în acest scop au servit două scrisori trimise pe adresa redacţiei, semnate de premierul Vlad Filat şi ministrul de stat Victor Bodiu.

„Având în vedere faptul că AŞM este o instituţie cu activitate transparentă, mai cu seamă în raport cu mass-media independentă din RM, în scopul evitării pe viitor a unor asemenea articole „senzaţionale”, în calitatea mea de funcţionar care înregistrez documentele intrate şi ieşite din AŞM, vă pun la dispoziţie două documente ordinare, fără parafa „secret”, asta ca peste ani, la o altă rundă de desecretizări, preşedintele AŞM să nu fie acuzat din nou de „coordonare”, de această dată cu premierul Vladimir Filat şi cu ministrul de stat Victor Bodiu”, a precizat el în scrisoarea sa.

„Porunca Guvernului” nu se referă la Academie

În primul document datând din 6 noiembrie 2009, semnat de premierul Vlad Filat, acesta solicită ministerelor şi autorităţilor administrative centrale să coordoneze cu el „numirile şi revocările din funcţie a conducătorilor acestora, pentru fiecare caz prezentându-se argumente convingătoare”. În scrisoarea semnată de ministrul de stat Victor Bodiu, trimisă deja la 18 ianuarie 2010, pe adresa aceloraşi instituţii, li se aminteşte că la numirea şi revocarea din funcţie a conducătorilor instituţiilor, organizaţiilor şi întreprinderilor subordonate, administrate şi monitorizate de ministere şi alte autorităţi administrative centrale „să se execute cu stricteţe porunca Guvernului din 6 noiembrie 2009”.

Solicitat de JURNAL să ne informeze dacă este adevărat că şi premierul Vlad Filat solicită să analizeze candidaturile academicienilor la funcţiile de directori ai institutelor subordonate Academiei, Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului, a accentuat că aceste scrisori sunt adresate ministerelor şi autorităţilor administrative centrale, iar Academia de Ştiinţe nu face parte din acestea. „Preşedintele Academiei, Gheorghe Duca, ştie acest lucru, de aceea ne pare stranie această poziţie. Scrisorile au fost distribuite în cadrul unei şedinţe a Guvernului şi, din greşeală, au ajuns la Gheorghe Duca, el fiind prezent la şedinţă în calitate de membru al Guvernului. Prim-ministrul nu solicită în niciun caz să fie coordonate cu el candidaturile pentru funcţiile de directori ai institutelor subordonate AŞM, acest lucru nu este legal”, a mai spus el.

Recent, s-a încercat impunerea unui director la Institutul de Istorie

Igor Volniţchi a precizat că premierul a solicitat ministerelor şi autorităţilor administrative centrale să coordoneze cu el numirile şi revocările din funcţie, deoarece „şi-a asumat responsabilitatea integrală pentru actul guvernării, mecanism în cadrul căruia este importantă fiecare persoană şi fiecare piesă”, fapt de care depinde succesul unei guvernări.

Solicitat de noi să se pronunţe pe marginea problemei, Igor Caşu, doctor în istorie, a opinat: „Comunitatea academică trebuie să decidă pe cine înaintează la aceste funcţii, bazându-se pe programele candidaţilor. Chiar şi în acest an s-a încercat să se impună un director la Institutul de Istorie conform practicilor vechi. Problemele legate de istorie – că azi avem Istoria Românilor, mâine avem altfel de istorie – rezultă dintr-o situaţie creată anume din cauza ingerinţei factorului politic în treburile academiei. Nu vom avea o situaţie stabilă atât timp cât nu vom reveni în acest sens la normalitate”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)