Cruciada Mitropoliei

FOCUS // Preoţii se pronunţă împotriva implicării Mitropoliei Moldovei în politică

„Ne compromitem definitiv dacă acceptăm ca biserica să fie folosită drept instrument politic”. Astfel a comentat părintele Andrei Rusu de la biserica „Sf. Dumitru” din capitală zvonurile potrivit cărora iniţiativa de a organiza un referendum pentru predarea religiei în şcoli ar putea fi folosită în scopuri politice de către fostul director SIS, Valeriu Pasat, care a anunţat recent că intenţionează să îşi lanseze un partid cu care să participe la alegerile parlamentare din noiembrie. Susţinerea fără echivoc pe care o oferă Mitropolia Moldovei iniţiativei lui Pasat de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului „Pro-ortodoxia” displace mai multor preoţi, societăţii civile, dar şi actualilor guvernanţi. Acum o săptămână, premierul Vlad Filat a acuzat Mitropolia Moldovei de implicare directă într-un proiect politic. Mitropolia a preferat să tacă.

Având intenţia de a afla ce cred preoţii despre modul în care Mitropolia Moldovei (MM) se implică cu „dăruire de sine” în realizarea iniţiativei lui Valeriu Pasat de a organiza un referendum pentru introducerea religiei în şcoli, iniţiativă care (întâmplător?) coincide cu o alta, de lansare a unui partid politic, am contactat mai mulţi preoţi atât de la MM, cât şi de la Mitropolia Basarabiei (MB). „Nici nu laud, nici nu contest aceste acţiuni. Au existat mulţi politicieni care au cochetat cu biserica. Toate aceste lucruri trebuie analizate la rece. Deocamdată nu putem afirma că biserica se implică în politică”, ne-a răspuns părintele Vasile Ciobanu, parohul bisericii „Sf. Nicolae” din com. Costeşti, r. Ialoveni.

Preotul susţine că Mitropolia nu semnează pentru un partid, deoarece acestea apar şi dispar, iar biserica există de sute de ani. „Biserica nu va fi folosită. Nu cred că cineva va îndrăzni să-şi facă imagine politică pe seama bisericii. Noi ne dorim ca religia să ajungă în şcoli, iar copiii să aibă frică şi de păcat, nu doar de poliţie”, afirmă clericul, care nu crede în sinceritatea declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei care a promis că, de la 1 septembrie, religia ar putea fi predată opţional în şcoli.

Mitropolia riscă să se compromită

Părintele Andrei Rusu este mai categoric. În opinia sa, dacă referendumul va avea o conotaţie politică, biserica va fi denigrată şi vom avea de suferit cu toţii. „Biserica şi aşa este compromisă prin imixtiunea politicului de pe timpul guvernării precedente. Nu putem admite ca acest lucru să se întâmple din nou. Sunt împotriva imixtiunii bisericii în politică şi invers. La adunarea organizată pe 8 mai în scuarul catedralei, Mitropolitul Vladimir a făcut o declaraţie cu care eu nu sunt de acord. ÎPS a spus atunci că ideea introducerii religiei în şcoli îi aparţine lui Valeriu Pasat, dar nu e adevărat. Aceasta este o idee a creştinismului, ea există de sute de ani şi nu poate să o patenteze nici Pasat, nici nimeni altul”, ne-a mai spus părintele, dezvăluindu-ne că el personal nu împărtăşeşte ideea organizării unui referendum de acest fel acum, în criză, mai ales că Guvernul Filat a promis că de la 1 septembrie religia va fi introdusă ca disciplină opţională, iar în mai multe şcoli din republică religia se studiază deja de mai mulţi ani. „Iniţiativa pare a fi absurdă”, a conchis preotul.

„E periculos şi ruşinos”

Părintele Petru Buburuz, parohul bisericii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, ne atenţionează să luăm seama la acest proiect. „Capul lui e în altă parte. Mitropolitul Vladimir este doar o păpuşă. „Bazele ortodoxiei”, aşa cum vor ei să se numească disciplina, este o făcătură rusească. Aici se vede mâna Kremlinului. E un proiect gândit foarte bine. Este a doua oară când se încearcă folosirea MM în scopuri politice”, susţine protopopul. În opinia domniei sale, biserica are rolul ei în societate. Ea trebuie să se îngrijească de educaţia morală. „Uitaţi-vă că ne-au invadat sectanţii şi păgânii. Acest lucru ar trebui să alarmeze biserica. Nu ne face cinste ca un fost şef al KGB-ului să ne introducă religia în şcoală. E periculos şi ruşinos”, spune părintele Petru Buburuz.

Premierul critică iniţiativa

Nu este încântat de proiectul în care s-a lansat Mitropolia nici premierul Vlad Filat. “Evident, procesul care a fost lansat nu are ca scop introducerea religiei în şcoală. Este un proiect pur politic. Putem să-l discutăm, să-l comentăm foarte mult, dar nu asta este important. Problema este că biserica, sau mai bine zis Mitropolia Moldovei, este direct implicată într-un proiect politic”, a declarat săptămâna trecută prim-ministrul la şedinta Consiliului Naţional pentru Participare.
Ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, subscrie acestor declaraţii. „MM se implică în viaţa politică. Nu cred că se doreşte sincer introducerea obligatorie a religiei în şcoli. Această idee, promovată de fostul director al SIS, Valeriu Pasat, şi MM, aduce a proiect politic”, a declarat Bujor, menţionând că Pasat a făcut parte din două guverne şi putea atunci să promoveze această idee, mai ales că putea să influenţeze luarea unei decizii în acest sens. Totuşi Bujor a declarat că religia ar putea fi predată în şcoli începând cu 1 septembrie 2010, însă doar în calitate de disciplină opţională. După ce va fi definitivată, poziţia oficială a Ministerului Educaţiei la acest subiect urmează să fie examinată şi de guvern.

Suport necondiţionat

În replică la toate aceste acuzaţii, secretarul MM, Vadim Cheibaş, a preferat să se abţină de la comentarii. „Nu comentăm nimic. Astăzi (ieri – n.r.), vom avea şedinţa sinodului. Nu cunosc preoţi din cadrul Mitropoliei care ar fi împotriva acestei iniţiative”, ne-a spus părintele, precizând că ideea referendumului îi aparţine lui Valeriu Pasat. Deşi recunoaşte că referendumul „Pro-ortodoxia” şi proiectul politic al lui Pasat sunt două lucruri diferite, Cheibaş nu poate spune cu certitudine dacă este sau nu posibil ca Pasat să încerce să folosească ideea referendumului pentru a-şi face imagine politică. Întrebat de JURNAL dacă Mitropolia a condiţionat cumva susţinerea sa pentru referendum prin delimitarea acestuia de proiectul politic al lui Valeriu Pasat, Cheibaş a declarat că nu a fost stabilită nicio condiţie.

Partidul Renaşterii Spirituale?

Dmitri Ciubaşenco, purtătorul de cuvânt al grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în scopul organizării plebiscitului, susţine la rândul său că referendumul şi proiectul politic al lui Pasat sunt lucruri clar delimitate. „Vor exista două grupuri distincte de persoane care vor colecta semnături pentru referendum şi crearea partidului”, afirmă Ciubaşenco. Totuşi, el susţine că printre mesajele de bază ale campaniei pentru viitorul partid vor fi cele legate de predarea religiei în şcoli. Ba mai mult, şi denumirea viitorului partid ar putea avea o conotaţie religioasă.

Deocamdată, o posibilă denumire a partidului este Partidul Renaşterii Spirituale. Ciubaşenco explică apariţia partidului lui Pasat prin refuzul autorităţilor de a susţine referendumul pe care acesta doreşte să îl iniţieze. „Deja este clar că parlamentul nu va susţine acest referendum chiar dacă vom reuşi să adunăm cele 200 de mii de semnături. Iată de ce este nevoie să avem un partid în viitorul Parlament care să susţină acest plebiscit. Motivaţia principală a partidului este introducerea religiei în şcoli”, a declarat aceeaşi sursă.

Mitropolia recidivează

Apropo de implicarea Mitropoliei Moldovei în politică. Amintim că nu este pentru prima dată când acesteia i se aduc asemenea acuzaţii. Anterior, presa a scris despre implicarea preoţilor din mai multe biserici în campaniile electorale de partea Partidului Comuniştilor. Simptomatică este şi lipsa unei reacţii a MM atunci când Vladimir Voronin a declarat că Iisus Hristos a fost primul comunist. În schimb, la sfârşitul anului trecut, Mitropolia Moldovei a reacţionat bolnăvicios la decizia autorităţilor de a declara zi de odihnă data de 25 decembrie, când este serbat Crăciunul pe stil nou.
„Biserica Ortodoxă din Moldova are o atitudine respectuoasă faţă de reprezentanţii tuturor cultelor înregistrate legal în Moldova, însă acordarea unei zile libere la nivel naţional din cauza convingerilor religioase ale unei minorităţi pare bizară”, se arăta într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Trezeşte nedumerire şi faptul că deşi nu este membru al Cabinetului de miniştri, mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, a beneficiat mai mulţi ani de o maşină guvernamentală.

Mariana RAŢĂ