„CRONOGRAF ne permite să vedem dintr-o perspectivă nouă lumea în care trăim”

Interviu cu Leontina Vatamanu, regizor, director artistic al OWH Studio, director al FIFD CRONOGRAF

 – Dragă Leontina Vatamanu, cu ce filme va participa Republica Moldova la ediția curentă a Festivalului Internațional de Film Documentar (FIFD) CRONOGRAF?

La cea de-a 15 ediție a FIFD CRONOGRAF (22-28 mai) vom avea mai multe filme documentare moldoveneşti. Fapt care ne bucură şi care ne dă speranţa că documentarul are tot mai mulţi adepţi în tagma profesioniştilor din Moldova. Poate pare lipsit de modestie, dar eu sincer cred că un imbold în acest sens l-a dat şi festivalul CRONOGRAF pe parcursul existenţei sale. Deja de aproape două decenii, CRONOGRAF îi invită pe regizorii autohtoni să-şi înscrie filmele în festival, să le prezinte publicului larg, să intre cu ele într-o competiţie, să aibă şansă să le arate unor oameni din domeniu, invitaţi la festival etc. Anul acesta avem în concurs, la Secţiunea Producţii Locale, 9 documentare realizate de autori autohtoni. Ne bucurăm mult că observăm un salt calitativ în cadrul acestei  secțiuni şi tot mai multe lucrări ce se înscriu în rigorile genului documentar de artă, îndepărtându-se oarecum de tiparele televiziunii. Proiecţiile acestei secţiuni vor avea loc în data de 24 şi 25 mai, în prima jumătate a zilei, la ODEON. De asemenea, între galele de deschidere şi închidere, zilnic, serile, vom avea și câte o premieră de film moldovenesc. Eu personal, sunt foarte curioasă să le urmăresc pe marele ecran. Intrarea e liberă.

– Care e țara cea mai exotică, țara cea mai îndepărtată, țara cea mai bogată și țara cea mai poetică, prezente cu filme în Festivalul CRONOGRAF?

În concurs, anul acesta, avem 49 de documentare din 19 ţări. Dintre ţările producătoare prezente la festival, cea mai exotică ar fi Guineea-Bissau. Nu-mi amintesc să mai fi avut un film din această ţară. Dintre ţările de mai departe, ar fi: SUA, Argentina, Mexic, Australia, Nepal şi India. Ţara cea mai bogată? Cred că toate sunt mai bogate decât noi. În schimb, noi suntem ţara cea mai poetică.

– Ce teme sunt abordate în filmele selectate pentru Festival?

Despre subiectele filmelor, am avea nevoie de mult spaţiu şi timp să povestim, pentru că e atâta substanţă în aceste filme… După mine, ecranul CRONOGRAF-ului, are mai multe valenţe: cea de a fi o oglindă, o fereastră, un telescop, o mână pe pulsul lumii în care trăim. Pentru că fiecare din filmele proiectate la festival, îţi lărgeşte orizontul cunoaşterii, îţi descoperă dintr-o perspectivă nouă lumea în care trăim, îţi deschide uşi, pe care nu avem ocazia să intrăm, decât datorită unor echipe de filmare curajoase, insistente, inteligente şi tenace. Documentarele de la FIFD CRONOGRAF sunt alese dintre cele mai recente şi de calitate care circulă prin lume. Ele sunt adevărate lecţii de viaţă. Iar pentru oamenii de film sunt lecţii de meserie.

– Organizatorii au avut grijă să ofere publicului un program divers. Ai putea să ne dai unele detalii?

FIFD CRONOGRAF, la această ediţie, a pregătit un program de filme pentru toate vârstele: de la cei mici (CRONOGRAF Junior/Un LIKE pentru DOCUMENTAR) până la cei vârstnici. Pentru iubitorii de istorie, avem filme la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie. Pentru iubitorii de arte, vom organiza un eveniment absolut inedit pe strada pietonală – CRONOGRAF & ART FUSION, unde vom avea expoziţii de pictură şi fotografie, performance-uri artistice, concerte de muzică rock şi proiecţii de film despre creaţie şi libertate.Vom avea proiecţii şi în spaţii neformale, cum ar fi Apartamentul Deschis şi Cinematograful Buiucani. Va fi o săptămână plină de film, de viaţă, de artă, care ne va oferi un plus de cultură, de revelaţie, de emoţie şi o reîntâlnire plăcută cu marele ecran, unde REALITATEA devine ARTĂ!

– Mulțumesc și mult succes!

Interviu de Irina Nechit