Cronica unor alegeri prezidenţiale

Comuniştii mai speră că Alianţa va cădea pe 1 mai

Ieri, 19 martie, Curtea Constituţională a validat alegerile prezidenţiale din 16 martie. Procedura de inaugurare a celui de-al patrulea preşedinte al Republicii Moldova va avea loc vineri, 23 martie, în incinta Palatului Republicii.

Vadim VASILIU

În ajun, pe 15 martie, aproape de ora douăzeci, site-ul parlamentului RM a anunţat că şedinţa specială a legislativului de alegere a preşedintelui ţării va avea loc a doua zi la ora opt dimineaţa. Ulterior, această va servi motiv pentru portavocea Kremlinului, postul de radio Golos Rossii, una dintre instituţiile media din Rusia care au difuzat informaţia precum că Vlad Filat şi Marian Lupu vor fugi a doua zi la Bucureşti, care va comenta: „Se pare că încă nimeni nu s-a temut de comunişti atât de mult”.

Rusia ar fi acceptat o lovitură de stat?

„Pentru a nu se supraîncălzi în baia fierbinte pe care le-a promis-o opoziţia pentru amiaza zilei, Parlamentul a decis să aleagă preşedintele dimineaţa. Aceasta este realitatea anecdotică moldovenească”, comentează postul într-o emisiune difuzată în ziua alegerilor, intitulată „Cum şi-a ales parlamentul preşedintele”. În aceeaşi emisiune comentatorul Mihail Şeinkman reiterează lozincile care sunt vociferate de comunişti în PMAN: „Coaliţia şi-a ales preşedintele pentru ca acesta să se facă a nu observa ceea ce nu trebuie să-l intereseze”. Moderatorul numeşte grupul socialiştilor care l-a votat pe Nicolae Timofti „troiţa socialiştilor Dodon”, iar pe noul preşedinte îl califică drept „creatura coaliţiei”. Totuşi, în aceeaşi zi, Duma de Stat a Federaţiei Ruse salută alegerea preşedintelui. „Sperăm că, odată cu accederea sa în noua funcție, relaţiile ruso-moldoveneşti se vor consolida”, relatează ITAR-TASS, iar patriarhul Rusiei Kirill îl binecuvântează pe noul preşedinte.

Comuniştii mint

Vineri, la ora 11 şi douăzeci de minute, preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, Tudor Deliu, numără buletinele de vot valabile. Când Deliu pronunţă mult aşteptata veste: „61, pentru!”, parlamentarii aplaudă şi se felicită reciproc, iar deputatul liberal Corina Fusu îi oferă noului preşedinte primul buchet de flori, nişte trandafiri albi.

Cei trei deputaţi comunişti, Sergiu Sârbu, Artur Reşetnicov şi Ina Supac, care au monitorizat procedura de alegere a şefului de stat, îşi fac drum prin mulţime împrejmuiţi de poliţişti şi sunt huiduiţi de lumea adunată în faţa Palatului Republici. Mai târziu comuniştii vor declara în cadrul mitingului din PMAN că li s-a interzis accesul în Palatul Republicii. „Ei nu ne-au lăsat pe noi, deputaţii, să intrăm în Parlament!”, va vocifera deputata comunistă Irina Vlah din tribuna comuniştilor din PMAN.

Timofti, cu megafonul lui Petkov?

La ora 12, cei trei lideri ai Alianţei ies în faţă mulţimii din faţa Palatului Republicii care scandează: „Timofti. Timofti!” pentru ca noul preşedinte să rostească un prim cuvânt în faţa sprijinitorilor săi. „Vă mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. Unicul interes al meu este să avem o ţară bogată, o ţară care merge în Europa”, spune Nicolae Timofti la megafon. Ulterior, pe site-urile de socializare a apărut o poză cu preşedintele la megafon. În poză Nicolae Timofti îi mulţumeşte lui Alexandr Petkov: „Mulţumesc pentru megafon, tovarăşe Petkov!”. JURNAL precizează că pe 15 martie, la vama Palanca, deputatului comunist Alexandr Petkov i-a fost reţinut paşaportul diplomatic pentru faptul că acesta a încercat să facă contrabandă cu megafoane.

Prohodul comuniştilor cântat la trompetă

Între timp, comuniştii se adună în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Liderul acestora, Vladimir Voronin, îl califică pe Igor Dodon drept Iuda: „Iuda şi-a făcut treaba chiar în postul mare”, a declarat Vladimir Voronin.

„Să faceţi aşa cum vă spun eu!”, strigă Mark Tkaciuk mulţimii adunate în faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei la ora 13.30. Acesta este dotat cu un megafon şi cu o staţie radio. Coloana cu manifestanţi se mişcă în direcţia PMAN blocând circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Între protestatari observăm grupuri de elevi şi studenţi. Odată ajunsă în piaţă, coloana cu protestatari este întâmpinată de către un grup de contramanifestanţi. Unul dintre aceştia cântă la trompetă un marş funebru. Alături, flutură tricolorul românesc. Cei din coloana comuniştilor se uită chiorâş la contramanifestanţi şi fac gesturi indecente în direcţia acestora.

„Ne-au băgat pe gât acest preşedinte al lor! Vom vedea cum vor dansa pe 1 mai, la cel de-al doilea congres civic!”, strigă deputatul comunist Alexandr Petkov care monitorizează manifestaţia de pe scena montată de comunişti.

Deputatul comunist Oleg Reidman vorbeşte de la tribună folosind un limbai argotic, propriu hoţilor de la Odesa. „Cetăţeni, am văzut astăzi cum o gaşcă de hoţi, schimbând parolele şi orele de întâlnire, s-a adunat şi a împărţit constituţia. Ei uzurpează puterea în stat şi fac presiuni asupra businessului”.

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)