„Criza ne-a ajutat foarte mult”

Igor Popa, avocatul care ştie să numere banii… altora

Doar cu 320 de euro a reuşit să deschidă o companie care, în prezent, are o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Ştie unde şi cum trebuie investiţi banii şi oferă consultanţă juridică atât companiilor mari din R. Moldova, cât şi celor de peste hotare.

Svetlana Panţa

Pentru calitatea serviciilor prestate, firma pe care o gestionează – Casa de avocatură „Popa&Asociaţii” din Republica Moldova – s-a plasat pe primul loc în clasamentul „Moldovan Corporate Law of the Year”, realizat de revista britanică „Acquisition International”.

Se trage dintr-o familie modestă din Ungheni. „Mama este profesoară de franceză, iar tatăl, morar”, povesteşte Igor. La 13 ani, dornic de a cuceri lumea, a venit la Chişinău. „Îmi amintesc că am urcat într-un troleibuz şi am ajuns în alt capăt al oraşului. A trebuit să merg pe jos până la gara auto, pentru că nu mai aveam bani în buzunar şi nici nu ştiam în ce troleibuz trebuie să urc”, şi asta ne spune persoana care în prezent, dacă îşi doreşte, dimineaţa poate fi la Frankfurt, iar seara la Paris.

Mai mult ca un ambasador

A făcut contabilitate, apoi a decis să mai facă o facultate. De ce? „Deoarece contabilii fără jurişti nu pot aduce valoare adăugată clientului, am vrut să fiu şi avocat şi auditor, dar nu se permite. Conform legii, trebuie să fii sau una, sau alta. Atunci, am fondat mai multe companii: unele care prestau doar servicii de contabilitate şi altele – doar asistenţă juridică, asta în plan naţional. Peste vreo trei ani de muncă asiduă, ne-am dat seama că, de fapt, moldovenii nu vor aprecia niciodată şi nu vor plăti la justa valoare un avocat sau un contabil profesionist. Am hotărât să atragem investitori din afară şi să deservim mai mult clienţii străini.”

Pentru a fi mai aproape de clienţii străini, a deschis mai multe birouri de consultanţă juridică. „Avem birou la Bucureşti, Paris, Londra, în Germania, SUA şi China”, a menţionat Igor.

„Făcând bilanţul activităţii noastre, nu ştiu cât de mult a făcut un ambasador al RM în Franţa în comparaţie cu cât am făcut noi pentru R. Moldova. Dacă mergi la Ambasada R. Moldova la Paris şi spui că vrei să investeşti bani în Republica Moldova şi ai trei întrebări simple, poate primeşti răspuns, da’ poate nu. Investitorii evită ambasada din cauza birocraţiei”, a adăugat avocatul.

„Victoria” lui Igor Popa

Pare simplu doar la prima vedere. Astăzi, Igor Popa, la 35 de ani, culege roadele muncii pentru care s-a dedicat mai bine de 13 ani. „Pentru a-mi lansa afacerea, am contractat vreo cinci credite. Cred că acesta a fost cel mai mare eşec. Trebuia să achit salariile angajaţilor, ratele la bancă, mă băteau în spate şi nu aveam bani nici pentru pâine. Am avut şi aşa perioade”, îşi aminteşte Igor.

Atunci şi-a dat seama că persoana care îl va susţine nu doar la bine, dar şi la rău, este soţia lui, Victoria. „Ce face soţia? Întrebaţi-o pe ea. Acum a început să împletească căciuliţe pentru copii. Iată căciuliţa şi ciupicii pe care i-a împletit recent (ne arată imaginea din telefonul mobil). Se cere o fetiţă”, spune vesel Igor. Astăzi, soţia şi cei doi fii ai săi sunt stabiliţi în Germania. „Să-l vedeţi pe fiul meu mai mare, nu-l deosebiţi de un copil german”, a menţionat avocatul.

„Dacă vrei să faci afaceri cu minciuni, mergi în politică”

Şi deoarece este un consultant de nota zece, nu am ratat ocazia să-i cerem cinci recomandări pentru persoanele care vor să investească într-o afacere în R. Moldova. „Le-aş recomanda să investească banii în afara ţării. Orice investiţie trebuie protejată de riscuri. În Moldova, acestea sunt prea multe. Aici sunt unele oportunităţi, însă contravin legii lui Pareto – 20%  efort şi 80 % rezultat.

În Moldova, este invers. Niciodată nu angaja rude. Dacă aştepţi să vină cât mai repede concediul, schimbă-ţi jobul. Trebuie să fii o persoană directă şi să le spui lucrurilor pe nume. Dacă vrei să faci afaceri pe minciuni, mergi în politică (râde)”

În ce priveşte criza economică mondială, Igor Popa ne-a surprins cu răspunsul său: „Le mulţumim evreilor din liga americană, care au inventat această criză. Pentru avocaţi, criza este foarte benefică”.

Cinci calităţi: „Sunt creativ, responsabil… Cinci, da? Îmi place sportul. Sunt familist şi am un spirit de observaţie nemaipomenit, prietenii îmi spun că au uneori impresia că am un ochi la ceafă”.

Cinci deficienţe: „Sunt uneori credul şi naiv, prea emotiv. Celelalte aflaţi-le de la duşmanii mei”.

The following two tabs change content below.