Criza din R. Moldova apropie malurile Prutului

Legea statului român privind finanţele publice locale le permite autorităţilor locale să finanţeze direct proiecte din R. Moldova

gradinita

O prevedere legală aprobată anul trecut de Guvernul României contribuie simţitor la apropierea localităţilor de pe cele două maluri ale Prutului. În august 2014, autorităţile de la Bucureşti au aprobat modificări la Legea privind finanţele publice locale, care le permite autorităţilor locale să finanţeze direct proiecte iniţiate de primăriile satelor şi oraşelor din R. Moldova.

Ca rezultat, Consiliul Judeţean Alba Iulia a finanţat construcţia unui centru expoziţional la Ialoveni; localitatea Lugoj, jud. Timiş, oferă anual burse la Universitatea din Lugoj şi organizează tabere de vară pentru zeci de copii din oraşul Nisporeni. Autorităţile din Ialoveni elaborează un proiect de 1,6 milioane de lei pentru reconstrucţia grădiniţei din oraş, proiect ce urmează a fi implementat cu suportul autorităţilor judeţului Dâmboviţa etc.

O şansă în perioada de criză

Preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, aflat în funcţie de cinci luni, ne-a informat că posibilitatea de a obţine o finanţare de la partenerii din România a reprezentat una dintre puţinele şanse, pentru el, de a face ceva util pentru localitate în acest răstimp. Or, în iulie curent, Ministerul Finanţelor a emis o decizie prin care a cerut să fie stopate licitaţiile legate de investiţiile capitale. Din cauza măsurilor de austeritate, raionul a obţinut cu 20 de milioane mai puţin de la bugetul de stat. „Am strâns cureaua la capitolul investiţii capitale, cheltuieli curente şi reparaţii. Dispunem de bani doar pentru salariile din domeniul bugetar. Cu toate acestea, graţie suportului autorităţilor din Alba Iulia, am finisat construcţia unui centru expoziţional de business, care va fi dat în exploatare în luna decembrie curent, proiect în valoare de peste 6 milioane de lei. Acum elaborăm un proiect de reconstrucţie a grădiniţei din or. Ialoveni, care, sperăm, va fi aprobat de Consiliul judeţean Dâmboviţa. Schimbarea Legii finanţelor publice locale, care le permite judeţelor şi primăriilor din România să finanţeze direct proiecte în R. Moldova, reprezintă o şansă binevenită pentru noi, în special în condiţiile de criză cu care ne confruntăm”, a spus Dimitriu.

Ambasada României la Chişinău manifestă un interes special pentru raionul Dubăsari, pentru raionul Taraclia şi cele trei raioane din Găgăuzia ca acestea să poată beneficia de cooperare cu consiliile judeţene. „Consiliul raional Criuleni, Dubăsari sunt în zona limitrofă Nistrului şi merită atenţie, fiindcă aceste raioane ar trebui să fie vitrina R. Moldova în raport cu regiunea secesionistă”, a spus Lazurca.

La rândul său, primarul de Ialoveni, Sergiu Armaşu, ne enumeră mai multe localităţi cu care este înfrăţit or. Ialoveni: oraşele Paşcani şi Tomeşti din jud. Iaşi, oraşul Băicoi din jud. Prahova. Recent, au avut o delegaţie din Brebu, Prahova, cu care oraşul Ialoveni urmează să încheie un memorandum de înfrăţire în timpul apropiat. „Am discutat despre realizarea unui proiect transfrontalier. Planificăm să amenajăm un parc pe malul râului Işnovăţ, cu o suprafaţă de circa 2 ha. Odinioară, acolo se făcea hora satului. Vrem să fie o zonă verde, un punct de atracţie turistică şi, dacă va exista posibilitate, sperăm ca proiectul să fie acceptat de autorităţile din România”, a spus Armaşu.

Preşedintele raionului Nisporeni, Ion Artene, ne-a informat că, în urma memorandumului de înfrăţire cu localitatea Lugoj din jud. Timiş, primăria Lugoj finanţează trei burse pentru trei tineri din Nisporeni, care îşi fac studiile la Universitatea din acelaşi oraş. În perioada estivală, mai multe grupuri de copii au vizitat România în cadrul unor tabere de vară.

sedinta criuleni

Marius Lazurca: „Mi-aş dori ca acest instrument să fie utilizat”

Săptămâna trecută, la Consiliul raional Criuleni a avut loc o întrunire a Uniunii Consiliilor raionale din R. Moldova şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România la care au fost prezenţi ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, preşedinţi de raioane, preşedinţi de consilii judeţene, primari şi consilieri de pe ambele maluri ale Prutului.

Ambasadorul României la Chişinău a reiterat că autorităţile locale din România nu aveau anterior competenţa de a finanţa proiecte ale autorităţilor locale din R. Moldova. „Autorităţile centrale din România au găsit potrivit să ofere această competenţă suplimentară administraţiei publice locale din România. Mi-aş dori ca acest instrument pus la dispoziţia consiliilor judeţene să fie utilizat. Pledez pentru intensificarea colaborării directe, de la consiliu judeţean la consiliu raional, de la municipalitate la municipalitate. Sigur că foarte multe lucruri s-au făcut deja. Cred însă că este loc şi de mai bine”, a spus ambasadorul.

Birou de reprezentare la Bruxelles

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a oferit un suport de 10 mii de euro pentru deschiderea unui birou de reprezentare a Uniunii consiliilor raionale din Moldova la Bruxelles.

Şeful Biroului, Andrei Buzatu, ne-a informat că unul din scopurile organizaţiei e de a identifica surse de finanţare sau potenţiali parteneri pentru derularea unor proiecte de dezvoltare a comunităţilor locale.
„La început de an, solicităm membrilor organizaţiei noastre să ne spună cu ce probleme se confruntă. Ideea noastră e de a crea legături între consiliile raionale şi cele judeţene, între consiliile raionale şi provincii şi municipii din UE, care ar contribui la soluţionarea problemelor ce ţin de dezvoltarea comunitară. Ca rezultat, au fost făcute schimburi comerciale, au fost renovate obiective de interes social, au venit investitori ori au plecat produse în regiunile respective”, a spus Buzatu.

La începutul anului curent, Parlamentul European a oferit o finanţare de 25 de mii de euro prin intermediul Biroului pentru organizarea unui eveniment în cadrul căruia timp de trei zile, 17 consilii raionale, inclusiv raioanele din Găgăuzia, şi-au promovat produse locale la Burxelles.

The following two tabs change content below.