Criza demografică închide şcolile

În şcolile mici, cheltuielile sunt mai mari, iar calitatea studiilor lasă de dorit, acelaşi profesor este nevoit să predea mai multe discipline

Reforma în învăţământ este inevitabilă în localităţile în care numărul de copii a scăzut drastic. Criticată de unii, apreciată de alţii, în raionul Sângerei, reforma în educaţie înaintează pas cu pas. Anul trecut au fost închise două şcoli. Alte 14 instituţii de învăţământ, şcoli primare cu 14–15 copii şi gimnazii cu 45–90 de copii, îşi aşteaptă rândul.

După implementarea noii formule de finanţare, 18 instituţii înregistrează un deficit bugetar de la 20 la 300 de mii de lei. Studiile pentru un elev într-o instituţie cu circa 900 de elevi, cum ar fi cea de la Pepeni, Sângerei, costă statul între 4000 şi 5000 de lei. În şcoli cu 15 elevi, întreţinerea unui copil, în baza noii formule de finanţare (6250 de lei per elev – n.a.), costă de două ori mai mult.

Cu cât numărul de copii este mai mic cu atât întreţinerea instituţiei de învăţământ este mai costisitoare. Conform statisticilor, în raionul Sângerei natalitatea e în descreştere cu 345–375 de copii pe an.

Şcoală cu doi învăţători şi doi paznici

Maria Guruşciuc a fost prima învăţătoare a multor copii din Răzălăi, dar şi ultima în acestă localitate. Anul trecut instituţia a fost închisă, iar cei 26 de elevi au fost înscrişi la liceul „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni.

„În şcoală lucram două profesoare şi doi paznici. Eu ocupam şi funcţia de director. Deşi iniţial părinţii se opuneau ca şcoala să fie închisă, cheltuielile pentru întreţinerea clădirii erau foarte mari. Riscam să ne împotmolim în datorii. A fost luată decizia de a ne deplasa la Pepeni”, afirmă Guruşciuc.

Profesoara şi elevii fac zilnic naveta cu autobuzul şcolar circa 6 km tur–retur. „La început, părinţii îşi făceau griji. Aduceau copiii până la autobuz, iar după masă veneau să-i întâmpine. Acum s-au obişnuit şi sunt mulţumiţi”, ne spune o altă profesoară, Nina Morari.

La liceul din Pepeni, instituţie de învăţământ de circumscripţie, învaţă copii din mai multe localităţi, inclusiv din Romanovca unde şcoala s-a închis încă acum un deceniu. Rămăseseră 11 copii şi o profesoară. Profesoara a decedat, iar, la sugestia autorităţilor, în incinta şcolii, a fost deschisă casa de cultură. Căminul cultural era administrat de o singură persoană – şeful casei de cultură.

La scurt timp a decedat şi el. Potrivit reprezentanţilor ME, soarta clădirilor şcolilor în care de altfel s-au investit sute de milioane de lei prin diverse structuri finanţatoare în perioada guvernării comuniste, fără a se lua în calcul numărul în descreştere al copiilor, după închiderea acestora, ajung marea bătaie de cap a autorităţilor locale.

Şeful adjunct al Direcţiei educaţie a raionului Sângerei, Mihai Curciuc, ne spune că în multe şcoli închise se deschid grădiniţe. „Mai recomandăm primarilor să deschidă case de cultură, punct medical, sector de poliţie. Satele însă sunt mici. Nu toate dispun de specialişti şi surse necesare pentru a investi în anumite servicii. Dar reforma este necesară. La Romanovca, până a fi închisă şcoala, copiii nu se înscriau mai departe la studii. Acum, după zece ani, de când s-au mutat la liceu, avem 11 copii din acest sat care şi-au continuat studiile în universităţi. Într-o instituţie mai mare există concurenţă, avem cadre specializate la fiecare disciplină, nu ca în cazul şcolilor mici, unde un profesor e nevoit să predea mai multe discipline”, spune el.

Şcolile de circumscripţie se dezvoltă

Maria Gruşciuc, directoare şi profesoare la şcoala din Răzălăi, Sângerei, închisă în urma implementării reformei în învăţământ Foto de Nadea Roşcovanu

Directorul liceului din Pepeni, Sângerei, Pavel Maxian, ne informează că la liceu învaţă 951 de copii. Formula „banii urmează elevul”, unde pentru fiecare copil sunt alocaţi 6280 de lei, este benefică pentru instituţie. Liceul are un buget de circa 6 milioane de lei şi un sold liber de circa 300 de milioane de lei. „Din soldul liber vom putea repara cantina şi grupurile sanitare. De asemenea, planificăm să dotăm mai bine cabinetele cu materiale didactice”, ne spune directorul instituţiei. Şi liceenii, inclusiv cei care se deplasează, par mulţumiţi. Aceştia spun că au fost primiţi bine de noii colegi şi se arată încântaţi că liceul dispune de săli de fitness şi de dans.

Profesorii de la Pepeni, unde s-au adunat copii din şase localităţi, spun că în şcoală mai e loc pentru încă vreo 300 de elevi. În anul de studii 2012–2013, au fost retrase dosarele a 35 de copii de către părinţii care muncesc peste hotare. „Avem copii plecaţi în Portugalia, Spania, Italia cu părinţii lor. Aceste cifre sunt în descreştere, deoarece au fost ani când erau plecaţi câte 100 de copii”, ne mai spune conducerea liceului.

Reforma va continua

Un simplu calcul prezentat de autorităţile de la Direcţia învăţământ Sângerei arată că continuarea reformei este inevitabilă chiar dacă unii părinţi şi profesori se opun.

La Izvoare, Sângerei, în şcoala primară învaţă 15 copii. Şcoala are un buget de 162 de mii de lei. De unde reiese că pentru fiecare copil se cheltuie circa 10 mii de lei. În clase învaţă câte cinci–şapte copii. Într-o şcoală cu o capacitate de 320 de elevi, cum e cea din Taura Veche, învaţă doar 19 elevi. „Numărul de copii este în descreştere.

Şcolile din satele Izvoare, Tăura Veche și Coada Iazului, unde în total învaţă 50 de copii, urmează să fie închise în anul curent din cauza costurilor ridicate pentru instruirea elevilor. Anul acesta n-au putut fi înmatriculaţi copii în clasa a X-a în trei licee din cauza numărului mic de elevi. Din zece licee în raion, pe viitor, vom rămâne doar cu patru–cinci licee”, ne mai spune şeful adjunct al Direcţiei învăţământ.

Svetlana COROBCEANU

 

 

 

 

 

Caseta

STATISTICI

Reforma în educaţie a demarat în 2010. Numărul de instituţii de învăţământ secundar şi general s-a micşorat cu 6,6% şi constituie 1328 de instituţii, faţă de 1423 de instituţii existente în 2009. 57 de instituţii au fost închise către începutul anului şcolar 2012–2013.

CASETĂ SUS

 

În perioada 2013–2018, 94 de şcoli de circumscripţie vor fi renovate şi dotate cu mobilier şcolar şi echipamente didactice în cadrul unui nou proiect finanţat de Banca Mondială în valoare de 40 de milioane de dolari, oferit RM sub formă de credit preferenţial.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu