Criza a întărit fotbalul moldovenesc

Criza mondială a afectat fotbalul din întreaga lume. Mai multe echipe din campionatele puternice se zbat pentru a supravieţui. În România, situaţia e şi mai gravă. 14 echipe din Divizia A sunt în colaps. Pentru a supravieţui, conducătorii de cluburi vând tot ce au mai bun.

Fotbalul moldovenesc nu a fost afectat de criză pentru că – aşa cum spunea acum doi ani preşedintele FMF, Pavel Ciobanu – se „bucură” de probleme financiare de 20 de ani. Totuşi, atunci când criza a atins apogeul, unii patroni de cluburi din Divizia Naţională au început să-şi întărească echipele. Drept rezultat, avem cel mai echilibrat campionat din ultimii zece ani. Aceştia au sfidat criza şi au investit serios.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă patronul FC Dacia, Adlan Shishkhanov. Acesta l-a adus la echipă pe fostul selecţioner Igor Dobrovolski şi a achiziţionat un complex sportiv. De asemenea, a adus jucători valoroşi, le-a majorat salariile şi rezultatele nu au întârziat să apară. FC Dacia se clasează pe primul loc în Divizia Naţională după prima parte a campionatului şi are şanse să cucerească primul titlu de campioană din istorie. Shishkhanov a realizat că FC Sheriff nu vrea să piardă al unsprezecelea titlu consecutiv şi a început să-şi întărească echipa. În primele zile ale noului an, cu FC Dacia au semnat macedoneanul Goran Dimovski, Artiom Gaiduchevici (ex-Iskra), Maxim Franţuz (FC Rapid) şi ganezul Abdul Razal Salifu (FC Zimbru). Ultimii doi vor veni la FC Dacia în vară, când le va expira contractele cu echipele la care evoluează acum. Cu siguranţă că acestea nu vor fi singurele achiziţii. Patronul „dacilor” ar vrea la echipa sa mai mulţi jucători care au evoluat sau încă mai evoluează la echipa naţională. Dacă va băga mai adânc mâna în buzunar, planul său are sorţi de izbândă.

FC Milsami, cumpărat de omul de afaceri Ilan Şor, este o altă echipă pe val. Şor, 23 de ani, a adus jucători experimentaţi şi, drept rezultat, FC Milsami este pe locul doi în clasament, în faţa FC Sheriff. La fel ca Shishkhanov, patronul FC Milsami a înţeles că trebuie să investească pentru a alinia o echipă competitivă. Ambele echipe vor avea câte un stagiu de pregătire în Turcia unde vor întâlni adversari puternici de pe Bătrânul Continent.

Preşedintele FMF a declarat pentru JURNAL că banii din participarea în cupele europene şi succesul FC Sheriff i-a făcut pe patronii din Divizia Naţională să investească mai mult în echipele lor. Numai în ultimii doi ani, în conturile FC Sheriff au intrat aproximativ 10 milioane de euro.

Gustul banilor veniţi de la UEFA l-au simţit şi patronii Iskra-Staly şi FC Olimpia. Şase echipe se bat pentru locurile care asigură participarea în cupele europene. De pe urma acestei competiţii între cluburile moldoveneşti au de câştigat jucătorii care pot prinde mai uşor contracte în campionate mai puternice şi, nu în ultimul, cei care iubesc fotbalul.

Vitalie HADEI