Cristina Iovu, „fata de aur a RM” // Haltere

Aur la europene şi o calificare nesperată la JO

Halterofila Cristina Iovu a salvat onoarea celor zece reprezentanţi ai Republicii Moldova la Campionatul European, care se va încheia pe 15 aprilie în Antalya, Turcia. Tânăra sportivă a devenit campioană europeană la categoria 53 kg, ceea ce reprezintă o premieră premieră sportul moldovenesc. Mai mult, Cristina a obţinut şi o calificare nesperată la Jocurile Olimpice de la Londra.

Vitalie Hadei

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Haltere, Tudor Casapu, nu a reuşit să găsească cuvinte de laudă la adresa campioanei europene. „Cristina este mândria noastră. E fata de aur a Republicii Moldova”, a menţionat Casapu. Acesta este convins că Iovu va mai câştiga medalii. „Nu pot spune că ne aşteptăm la alte medalii, ci pot să afirm că ea va câştiga”, a precizat preşedintele federaţiei de profil.

Cristina Iovu, care are doar 53 de kg, a reuşit să ridice la total 207 kg, cu şase kg mai mult decât turcoaica Aylin Dasdelen, care a fost susţinută de public. La stilul smuls, Iovu a ridicat 91 de kg și a cucerit aurul, iar la aruncat, s-a clasat pe primul loc cu rezultatul 116 kg. Astfel, aceasta a cucerit trei medalii de aur şi va încasa peste 200 de mii de lei de la guvern.

Sârghi, medaliat cu argint

Medalii a obţinut şi Oleg Sârghi. Acesta a devenit vicecampion la categoria de 56 de kg cu rezultatul 262 de kg la total. Pe lângă medalia mare de argint, Sârgi a obţinut bronzul la stilul smuls și o medalie de argint la aruncat. Pentru acest rezultat, Sârghi va încasa de la guvern 118 mii de lei.

La total, sportivul nostru a ridicat 262 de kg, fiind devansat de azerul Valentin Snezhev Hristov, care s-a impus cu un rezultat de 280 de kg. La stilul smuls, Oleg a ridicat 116 kg și a cucerit bronzul, iar la aruncat, s-a clasat pe locul doi cu rezultatul 146 de kg. Acest rezultat, la aruncat, este cu patru kg mai slab decât cel obţinut anul trecut la Campionatul European din Rusia.

Sportivul nu prea a fost mulţumit de performanţa sa, deoarece e conştient că putea evolua mult mai bine. „Nu este rezultatul la care m-am aşteptat. Aş fi putut şi mai mult, dar asta e. La antrenamente, am reuşit să ridic cu şapte km mai mult, dar probabil aşa a fost să fie”, a spus puţin dezamăgit Sârghi.

Rezultate modeste pentru fraţii Dudoglo

Iurie şi Ghenadie Dudolgo s-au clasat pe locurile 6 și 17 la categoria de 62 de kg cu rezultatele 274 de kg, respectiv 120 de kg. La stilul smuls, Iurie a ridicat 123 de kg, iar la aruncat, 151 de kg. De partea cealaltă, Ghenadie a ridicat 120 de kg la proba smuls și a ratat încercările la stilul aruncat.

„Din păcate, am obţinut doar locul şase. Totuşi cred că e un rezultat foarte bun, mai ales că e vorba de Campionatul European la seniori”, a spus Iurie Dudoglo.

Moldova este reprezentată de zece sportivi, inclusiv două domnişoare, la Campionatul European de Haltere din Antalya, Turcia, care se va încheia la 15 aprilie.

Pentru a obţine cel puţin încă o calificare la Jocurile Olimpice, R. Moldova trebuie să se claseze printre primele şase formații în clasamentul general pe echipe.
Ca un fel de casete

 Iovu mai are în palmares titlul de vicecampioană europeană, cucerit la Bucureşti în 2009.

Cristina este al 12-a sportiv din RM calificat la JO de la Londra.