Cristian Spătaru a luat premiul I la concursul „Tinerilor Compozitori”

La concurs, desfăşurat în cadrul Colegiului Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, au participat mai mulţi compozitori, însă norocul i-a surâs lui Cristian Spătaru (foto). Cristian are 18 ani, a absolvit Liceul cu profil muzical „Iulia Hasdeu”, a studiat şase ani pianul. Acum învaţă germana care, spune el, este „limba celor mai mari compozitori, filosofi şi savanţi”.

Îşi doreşte să studieze compoziţia, pianul şi dirijatul în Germania, spune că va face totul ca să ajungă acolo. La concurs a prezentat o lucrare pentru pian, preludiu de concert „Gândurile revărsându-se pe harpă”, și un Quartet în Do diez minor pentru flaut, clarinet, violă și pian.

Premiul, o încurajare pentru el, permite prezentarea mai multor lucrări nu doar la concursuri, dar şi în afara lor. „Studiez arta compoziției cu Vlad Burlea și m-am gândit să încerc să arăt publicului, cât de mare ar fi, ideile mele, deoarece o lucrare este terminată doar atunci când o prezinţi publicului. E un antrenament pentru emoțiile mele de care nu pot scăpa”, mărturiseşte tânărul compozitor.

Pe lângă marea sa pasiune, muzica şi limba germană, Cristian practică skateboard-ul de doi ani, un hobby de care nu poate scăpa. Alcătuieşte piese pentru toţi, dar prioritatea cea mai mare o are prietena sa, pentru care a compus un preludiu, cadou pentru ziua de naştere a mamei sale.

C.C.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)