Criminalul schizofrenic Inculeţ este încă în libertate

DIN CODRU // Criminalii psihopaţi în libertate, nimeni nu-i ţine cu forţa în Spitalul de Psihiatrie

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, a declarat recent că a fost reţinut suspectul în cazul crimelor de la Durleşti şi Ialoveni, însă a uitat să precizeze că este vorba de altă persoană decât cea despre care s-a vehiculat în presă – criminalul schizofrenic Gheorghe Inculeţ.

Toţi au răsuflat uşurat când au aflat că forţele de ordine l-au reţinut pe suspectul în dublul asasinat de la Durleşti şi Ialoveni. Amintim că suspectul central, căruia i se incriminau aceste infracţiuni, este Gheorghe Inculeţ, o persoană cu devieri psihice care a evadat în 2007 din Spitalul de psihiatrie, unde a fost internat după ce şi-a omorât sora însărcinată şi nepoata. Lui Alexei Roibu i-a scăpat să spună presei că persoana reţinută este un alt bolnav psihic.

Din start, se presupunea că e vorba de un criminal în serie. Apoi ministrul Alexei Roibu a declarat că în dublul asasinat de la Durleşti şi Ialoveni s-a tras din arme diferite şi, respectiv, versiunea unui criminal în serie ar putea fi exclusă. Recent însă, oficialul a ieşit în faţa presei cu nişte declaraţii care ne-au buimăcit definitiv. „A fost reţinut un bărbat suspectat de această crimă. Adică nu doar crima de la Durleşti, dar şi altele… şi cele de la Ialoveni. Primele informaţii se confirmă, este un individ cu devieri psihice”, a declarat pentru presă ministrul Roibu.

Starea mintală a persoanei reţinute ne-a indus în eroare. Toţi ştiau despre un portret robot al presupusului suspect în dublul asasinat de la Durleşti şi Ialoveni, Gheorghe Inculeţ, despre care, la fel, se ştia că suferă de o boală psihică, delir religios din cauza căruia şi-a omorât sora însărcinată şi nepoata. „Le-am trimis în rai”, a explicat Gheorghe medicilor psihiatri de ce a comis crima.

Alt psihopat!

Potrivit unor surse din cadrul MAI, împotriva bărbatului reţinut au fost adunate suficiente probe ce dovedesc vinovăţia lui în comiterea crimelor de la Durleşti. De asemenea, peste puţin timp, după descoperirea cadavrelor a doi tineri într-un câmp din apropierea mănăstirii Sf. Andrei, poliţiştii au declarat că ucigaşul a lăsat multe urme la locul infracţiunii, ceea ce le va uşura identificarea şi reţinerea acestuia.

Astfel, pe 15 aprilie, la două săptămâni după omorul tinerilor din Durleşti, a fost reţinut un bărbat de 30 de ani, locuitor al capitalei, care, pe semne, are devieri psihice grave. În context, ministrul de interne a menţionat că va avea nevoie de susţinerea unor specialişti în domeniul psihiatriei. „Starea psihică a persoanei reţinute complică desfăşurarea anchetei”, a menţionat Roibu.

De asemenea, oficialul a spus că reţinutul ar putea fi suspect şi în alte cazuri. Se presupune că acum doi ani acesta a împuşcat un bărbat din Ialoveni, tot el s-ar putea face vinovat şi de comiterea dublului asasinat de acum şapte luni, de lângă Ialoveni, când într-un câmp au fost găsite cadavrele unui bărbat de 31 de ani, alături de care zăcea corpul neînsufleţit al unei tinere de 19 ani. Prin urmare, nu este vorba de Gheorghe Inculeţ.

În ce priveşte locul aflării acestuia, vicedirectorul Spitalului de psihiatrie, Ion Catrinici, consideră că psihopatul se ascunde într-un locaş sfânt din Rusia sau Ucraina.

Psihopaţi evadaţi

 

Persoanele cu devieri psihice care au comis infracţiuni sunt ţinute într-o subdiviziune specială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău, „o clădire mare, păzită de poliţişti, dar unde lucrează şi angajaţii noştri. Pe moment, acolo se află aproximativ 130 de pacienţi”, spune Ion Catrinici, vicedirectorul instituţiei medicale.

Gheorghe Inculeţ nu este unicul infractor cu devieri psihice care a evadat din spitalul de psihiatrie. „Mai sunt şi alţi trei pacienţi, însă aceştia nu prezintă mare pericol pentru oameni”, ne-a asigurat Catrinici. Specialistul a menţionat că persoanele cu boli mintale ce au comis crime se externează după ce se reabilitează. „În asemenea cazuri, instanţa de judecată nu stabileşte ani de detenţie. Omul beneficiază de tratament şi apoi este liber. De ce statul trebuie să plătească întreţinerea lui în spitalul de psihiatrie dacă el s-a reabilitat? Să plece să lucreze… Atunci când a comis crima era iresponsabil”, consideră Catrinici.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie ne-a informat că în subdiviziunea specială se află aproximativ 130 de persoane care au comis tot felul de infracţiuni. Aceştia sunt ţinuţi în funcţie de termenul de reabilitare, de la o lună şi mai mult. „Avem un bărbat care e de 15 ani la noi”, a spus într-un final Catrinici.

Expertiza balistică a demonstrat că arma din care au fost omorâţi tinerii îndrăgostiţi de 15 şi 18 ani din Durleşti nu este de acelaşi tip ca cea din care au fost ucişi alţi doi iubiţi în septembrie 2010, cadavrele cărora au fost descoperite într-un automobil ce se afla în câmpul din apropierea şoselei Chişinău–Ialoveni.

Nu pot fi trecute cu vederea similitudinile izbitoare dintre cele două cazuri de omor. În ambele cazuri, cadavrele au fost găsite într-un automobil aflat în câmp, tinerele au fost găsite cu hainele rupte, ulterior însă s-a stabilit că nu au fost violate, cum se presupunea iniţial. În ambele cazuri, din automobile au dispărut casetofoanele şi telefoanele mobile ale asasinaţilor. La domiciliul suspectului reţinut pe 15 aprilie, poliţiştii au descoperit casetofonul dintr-o maşină a uneia dintre victime.

„Acţiuni perverse, omor premeditat, vătămări corporale grave, omor intenţionat… şi aşa în fiecare săptămână”, vicedirectorul Spitalului de psihiatrie, Ion Catrinici, mi-a citit infracţiunile ce figurează în dosarele pe care le avea pe masă

Persoanele cu devieri psihice evadate din Spitalul de psihiatrie sunt căutate de poliţişti. Gheorghe Inculeţ nu a fost găsit până în prezent

„Condiţiile în care sunt întreţinuţi condamnaţii în penitenciare diferă de cele din spitalul de psihiatrie. Totuşi e instituţie medicală”, Ana Racu, şefa Serviciului de presă al Departamentului Instituții Penitenciare

Reprezentanţii Procuraturii Generale care inspectează ambele crime de dublu asasinat de la Ialoveni şi Durleşti sunt nemulţumiţi că ministrul Afacerilor Interne s-a grăbit să facă declaraţii pe seama acestor cazuri şi refuză să dea mai multe informaţii pentru a nu împiedica mersul anchetei.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.