Criminalul care l-a omorât pe studentul Victor Nour nu va mai ieși vreodată de după gratii

Aurelian Giosan ar trebui să achite daune morale de nu mai puţin de 500.000 de euro supravieţuitorului agresiunii sale cumplite, dar şi familiei celui pe care l-a ucis

Curtea de Apel Iaşi a pus punct procesului în care un fost student al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost acuzat de omor calificat, tentativă la omor calificat, tâlhărie şi distrugere. Aurelian Giosan (23 de ani) a fost găsit vinovat la toate capetele de acuzare, magistraţii stabilind pentru acesta pedeapsa maximă: închisoare pe viaţă. In­stan­ţa a mai decis ca să plătească daune totale de 500.000 de euro aparţinătorilor studentului care a murit sau celui care a fost grav rănit în timpul măcelului, anunță ziaruldeiasi.ro.

Supravieţuitorul agresiunii lui Giosan (foto, în mijloc) este Casian Harpă, care, du­pă pronunţarea primei sentinţe, spunea pentru Ziarul de Iaşi”: „Având în vedere gravitatea şi cruzimea faptei, nu pot decât să apreciez sentinţa destul de permisivă, deşi este sentinţa maximă prevazută de lege. Aceasta este justiţia din Romania. Îi îndemn pe toţi să aprecieze fapta raportată la justiţia din America şi să vadă care ar fi fost sentinţa. Trauma psihică şi urmele fizice nu o să treacă niciodată”.

Cea de-a doua victimă a lui Giosan, care nu a supravieţuit loviturilor de cuţit ale acestuia, este Victor Nour. 

Cum a avut loc crima

Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2015, în jurul orelor 5.45-6, doi studenţi din camera 23 a căminului C4 din Iași, situată deasupra celei în care a avut loc crima, au auzit „zgomote înfundate, ca de lovituri”, venind dinspre camera 49, locul crimei.

La un moment dat, studenţii au auzit şi expresia „taci, mă!”, după care lucrurile s-au liniştit, iar ei s-au culcat. În jurul orelor 6.45-6.50, un tânăr de la etajul 1 a strigat după ajutor după ce a văzut că din camera 49 ieşea fum. Ulterior, cu ajutorul paznicului, un student a spart uşa şi a observat imagini macabre.

„În cameră ardeau mocnit nişte pături adunate în mijlocul camerei, pătura de pe primul pat de jos din partea stângă şi pătura de pe patul din dreapta, de lângă geam. Pe podea, lângă paturile din partea stângă cu faţa în sus, se afla Harpă Casian, care avea o mână în ghips, iar pe patul din partea dreaptă, de lângă geam, cu faţa în sus, îmbrăcat doar în pantaloni scurţi, se afla Victor Nour (foto), au precizat anchetatorii.

În fiecare sâmbătă îl aşteptau acasă, marţi l-au adus în sicriu

Patru martori i-au scos din cameră pe Harpă şi Nour şi au încercat să le acorde primul ajutor.

„Întrucât a văzut că persoana vătămată Harpă Casian încerca să îi spună ceva, martorul A.A. s-a aplecat asupra acesteia, iar victima a cerut ochelarii. Un alt student i-a adus o pereche de ochelari din cameră. Întrebându-l «cine a făcut asta?», victima i-a răspuns lui A.A.: «Un coleg de cameră m-a înjunghiat… Aurelian Giosan»”.

Giosan, originar din judeţul Neamţ, a fost, ulterior, identificat de Poliţie şi încătuşat. El a precizat că fapta a fost comisă de o altă persoană. În timpul procesului, a solicitat în mai multe rânduri să fie pus în libertate. De asemenea, el a cerut de mai multe ori şi ca judecătorii care îi analizează dosarul să fie schimbaţi, cererile sale fiind respinse.

Un portret psihiatric al lui Giosan, realizat de experţi în timpul procesului, releva că acesta „nu manifestă empatie faţă de victime, regret faţă de faptele comise, conturează o periculozitate extremă a acestuia, dovedind pe deplin riscul concret pentru ordinea publică pe care îl reprezintă punerea sa în libertate”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)