Crime de răsunet // Poliţişti ucigaşi de taximetrişti

Şase crime care au băgat spaima în taximetrişti

„Criminalii să meargă pe jos”, i-a spus un conducător de maxi-taxi unui bărbat îmbrăcat în uniformă de poliţist. Omul legii a fost nevoit să revină acasă şi să se îmbrace în civil. Incidentul a avut loc în 2001, când întreaga societate era bulversată de asasinarea în serie a şoferilor de microbuze şi taximetrişti.

Iana Zmeu

Deşi au trecut mai bine de 11 ani de la omorurile comise de doi oameni ai legii, taximetriştii se uită şi astăzi suspicios la persoanele cu epoleţi care urcă în maşina de taxi.

Pentru a nu fi identificaţi după arma din dotare, poliţiştii foloseau o sacoşă de un leu în care înveleau pistolul ca să nu piardă cartuşul. Apoi, cu aceeaşi pungă înveleau capul victimei. De ce?

„Ca să nu lase urme de sânge în maşină”, explică poliţiştii condamnaţi pentru şase omoruri care îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Ambii au fost condamnaţi la detenţie pe viaţă pentru că au asasinat patru taximetrişti şi doi conducători de microbuze. Iniţial, tinerii şi-au propus să jefuiască persoanele în stare de ebrietate. Au ieşit la vânătoare pe bulevardul Ştefan cel Mare, însă fără rezultat. Atunci au decis să-şi schimbe victimele.

La interogatoriu, unul dintre poliţişti a menţionat că nu a vrut să-l împuşte pe primul şofer: „Pur şi simplu, aşa s-a întâmplat”, explica acesta, referindu-se la prima sa victimă, un bărbat care se afla la volanul unui microbuz pe ruta 60 (astăzi, 160). Cel de-al doilea omor a provocat revolte ample în rândurile şoferilor de maxi-taxi. Poliţiştii criminali au renunţat la asasinarea şoferilor de microbuze şi au trecut la taximetrişti. Anatol, 41 de ani, Mihai, 48 de ani, Valeriu, 30 de ani şi Vitalie, 38 de ani – fiii părinţilor îndureraţi şi taţii copiilor rămaşi orfani de un părinte – au avut marea nefericire să aibă în calitate de clienţi doi poliţişti. Criminalii au sustras din automobilele victimelor sume de bani, cea mai mare fiind de 80 de lei, casetofoane, boxe, ceasuri de mână, telefoane mobile, însă nu aceste obiecte îi ademeneau pe infractori. „Savurează mirosul de sânge”, îi spunea colegului unul dintre poliţiştii criminali. Ambii erau din familii de intelectuali şi nu duceau lipsa de bani.

Criminalul revine la locul infracţiunii

Pesemne că infractorii îşi cunoşteau bine meseria de poliţist. Ştiau cum să ascundă urmele infracţiunii. Ştergeau minuţios amprentele, spălau maşinile, iar cadavrele taximetriştilor le aruncau în lacurile din apropierea orăşelului Codru, mun. Chişinău, şi comuna Dănceni, raionul Ialoveni, nu înainte de a lega de corpul neînsuflețit al acestora un stâlp de beton. „Camarazii” au fost reţinuţi de poliţişti la scurt timp după comiterea ultimei infracţiuni.

Anchetatorii au recunoscut atunci că au văzut multe în experienţa lor, dar asemenea criminali care vorbesc despre asasinarea unei persoane ca despre tăierea unei găini nu au mai întâlnit. Mai mult, poliţiştii infractori aveau tupeul să vândă colegilor obiectele sustrase de la taximetriştii omorâţi, trei dintre care au fost asasinaţi chiar în amiaza mare. Iar când a fost scos corpul neînsufleţit al unui taximetrist din lacul de la Dănceni, unul dintre poliţiştii asasini era la faţa locului, deja în calitate de străjer al ordinii publice. Privea calm, chiar cu interes, de parcă nici n-ar fi autorul acestei crime odioase.

Episodul şase. Ultimul

Era ora 14:00, 19 martie 2001, când Sergiu şi Oleg, îmbrăcaţi în uniformă, au oprit o maşină de taxi. Taximetristul nu a reuşit să spună cât trebuie să achite oamenii legii pentru călătorie că s-a pomenit cu pistolul îndreptat spre el.

Şi deoarece era ziua, poliţiştii au dus cadavrul la vila lui Oleg, pentru a aştepta întunericul. La 23.00, au aruncat cadavrul în lacul din apropierea orăşelului Codru. Un telefon mobil şi 60 de lei l-a costat viaţa pe taximetristul ucis cu sânge rece de doi oameni ai legii.

Potrivit angajaţilor penitenciarului, criminalii şi-au recunoscut crimele săvârşite, însă nu se consideră vinovaţi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)