Crime comise de sărbători

Tinerii reţinuţi în flagrant în timp ce încercau să fure un magazin din Chişinău

Tinerii reţinuţi în flagrant în timp ce încercau să fure un magazin din Chişinău

Pentru zeci de familii din Republica Moldova, sărbătorile de iarnă au fost un adevărat coşmar

Huliganism, tâlhărie, violuri, furturi, jafuri, omoruri se pare că nu au mai rămas crime prevăzute de Codul penal care să nu fie săvârşite în timpul sărbătorilor de iarnă. Potrivit poliţiştilor, izolatoarele de detenţie preventivă sunt pline de persoane care, dacă vor fi găsite vinovate, riscă să înfunde puşcăriile.

Pericolul vine de unde te aştepţi mai puţin. De acest lucru şi-a dat seama mama unei tinere de 18 ani dintr-o localitate din raionul Hânceşti. Fata, invalidă de gradul I, era singură acasă când un amic de-al fratelui său a intrat în locuinţă şi, profitând de neputinţa tinerei, a violat-o. Revenită acasă, mama victimei şi-a găsit fiica în stare de şoc. I-a povestit despre cele întâmplate şi i-a descris cum arată făptaşul. La scurt timp, violatorul a fost reţinut de oamenii legii şi acesta şi-a recunoscut vina, însă a spus că era ameţit de alcool şi nu şi-a dat seama ce a făcut şi care ar putea fi consecinţele.

Tânărul este cercetat în libertate şi ar putea să scape de puşcărie, deoarece familia victimei este pe cale să-l ierte. Mama fetei nu exclude că ar putea să soluţioneze litigiul pe cale amiabilă. Crima a fost săvârşită chiar în prima zi al anului 2014.

Un alt bărbat de 33 de ani din capitală a fost adus în stare gravă la spital pe 1 ianuarie curent. După ce şi-au spus „La mulţi ani” la masa de sărbătoare, ridicând pahare de tărie, între victimă şi sora lui s-a iscat o ceartă. Femeia a luat cuţitul de pe masă şi a pus capăt scandalului, înjunghiindu-şi fratele.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Urgenţă, bărbatul a suferit o intervenţie chirurgicală şi, pe moment, se zbate între viaţă şi moarte. În urma loviturilor primite, bărbatul a intrat în comă.

Cinci hoţi de lemne din satul Chirileni, raionul Ungheni, au încăput pe mâna poliţiştilor după ce au bătut fără milă pădurarul ocolului Silvic Sculeni, care i-a prins în flagrant în timp ce aceştia tăiau salcâmii. Bărbatul îi mulţumeşte Domnului că infractorii nu au tras din arma de vânătoare pe care i-au sustras-o.

foto central FOTO SIMBOLTâlharii ies la vânătoare

Nici persoanele private de libertate nu au avut linişte de sărbători. Doi fraţi condamnaţi pe viaţă acum patru luni, care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciarul din Rezina, au pus pariu cu viaţa. Pentru a-şi exprima nemulţumirea că le-a fost refuzată întrevederea cu rudele, bărbaţii şi-au tăiat venele şi au plasat pozele pe o reţea de socializare. Potrivit angajaţilor închisorii, în acest caz, nu poate fi vorba de o tentativă de suicid, deoarece condamnaţii nu şi-au provocat leziuni grave.

„Au făcut-o demonstrativ. Ca să ne facă probleme”, a declarat pentru JURNAL un angajat al închisorii.

Poliţiştii atenţionează că perioada sărbătorilor de iarnă este timpul în care tâlharii ies la vânătoare. De la începutul anului au fost comise mai multe furturi, spargeri de maşini, a fost jefuit un magazin, iar o familie din Durleşti s-a pomenit cu mascaţi în casă. Aceştia au ameninţat stăpânii casei cu moartea şi au furat bijuterii şi bani în valoare de aproape 100 de mii de lei. Cazul s-a întâmplat în ajun de Crăciun.

Oamenii legii nu au identificat deocamdată infractorii. Pentru a evita asemenea cazuri, angajaţii Direcţiei Generale Pază de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne face apel către cetăţeni să-şi asigure proprietăţile cu sisteme de alarmă.

Recent, poliţiştii au zădărnicit încercarea de sustragere a bunurilor dintr-un magazin de pe strada Tighina din Chişinău. În doar două minute de la semnal, echipajul mobil al poliţiei a ajuns la locul infracţiunii. Forţele de ordine au surprins doi tineri care, spărgând geamul magazinului, încercau să pătrundă în încăpere. Aceştia s-au dovedit a fi locuitori ai raionului Orhei. Audiaţi de poliţişti, unul dintre suspecţi a recunoscut că este autorul scenariului infracţiunii care a avut drept scop sustragerea produselor alimentare.

Şi deoarece, în ultima perioadă, sunt înregistrate tot mai multe cazuri de furturi ale lucrurilor preţioase din automobile, poliţiştii îndeamnă şoferii să nu-şi parcheze vehiculele în locurile slab iluminate şi să-şi doteze maşinile cu sisteme de alarmă.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)