Crimă şi nepedeapsă

Alcoolul și corupţia structurilor de drept au omorât un om și au rănit alţi 25

Svetlana Ungureanu, care a provocat accidentul teribil în sectorul Buiucani, a fost anterior trasă la răspundere penală de cinci ori. A fost prinsă beată la volan de nenumărate ori și a mai avut și alte 43 de procese-verbale contravenționale. În octombrie 2017, aflându-se în același „Porsche”, șoferița a provocat un accident aflându-se beată la volan și fără permis de conducere.

Pe data de 6 iulie 2018, pe marginea acestui caz, tânăra a fost condamnată la alte patru luni de închisoare cu executare în penitenciarul de tip închis pentru femei. La această pedeapsă i s-a adăugat și sentința pentru un incident produs la Orhei și, într-un final, pedeapsa definitivă a fost de șase luni de detenție la închisoarea de la Rusca, unde a stat în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019.

Avea sau nu permis de conducere? Oamenii legii se încurcă în declarații

Marți, 1 octombrie, șeful Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Balan, susținea că suspecta nu avea permis de conducere, fiind lipsită încă în 2017. Miercuri, 2 octombrie, secretarul de stat al MAI, Ianoș Erhan, anunța că Ungureanu deținea permis de conducere. Straniu este faptul că pe site-ul instante.justice.md se anunță o nouă ședință de judecată în cazul Svetlanei Ungureanu programată pentru data de 4 noiembrie 2019, în care trebuia să se examineze implicarea într-un alt dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate, caz care se tărăgănează de un an de către judecătoarea Natalia Clevadî, susține activistul civic Mihail Amerberg. Acesta a postat pe rețelele sociale sentința judecății din 2018, în care Ungureanu a fost condamnată la 6 luni de închisoare. Sentință care ridică multe semne de întrebare.

 Am solicitat Inspectoratului Național de Patrulare numărul de accidente, de victime și al șoferilor prinși în stare de ebrietate la volan în ultima săptămână, la care ni s-a comunicat că: „Pentru asemenea informații trebuie să veniți la noi de luni până vineri și să scrieți o cerere”.

Declarațiile avocatului

Avocatul șoferiței, Vladimir Coval, susține că, în momentul accidentului de luni, 30 septembrie, femeia deținea permisul de conducere.

„Svetlana Ungureanu a fost lipsită de actele de conducere în anul 2017. În 2018, dacă nu greşesc, la începutul anului, termenul a expirat şi a primit actele înapoi. Şi la momentul când a fost implicată în accidentul rutier, ultimul, de la Poşta Veche, ea avea permisul de conducere. Cât despre accidentul de la Buiucani, să garantez că avea sau nu permisul, nu pot, dar că dispunea de acte pot să garantez”, a declarat apărătorul în cadrul unei emisiuni la un post privat.

Responsabilii din cadrul Inspectoratului General de Poliție s-au eschivat de la răspuns în privința obținerii permisului de conducere a suspectei, menționând că acest lucru se documentează și că:

„Lucrăm la o analiză amplă a fenomenului dat, în vederea celor care comit sistematic încălcări în domeniul circulației rutiere. Colegii mei planifică operațiuni pe întreg teritoriul țării, legate de respectarea semnalului semaforului, a vitezei, precum și de neadmiterea persoanelor în stare de ebrietate la volan”, a menționat Ianoș Erhan, secretar de stat al MAI.

Suntem printre primii în Europa la consumul de alcool

Pe 2 octombrie se marchează Ziua Națională fără alcool, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În Republica Moldova, datele statistice arată că incidenţa prin alcoolism cronic este în descreştere, în anul 2018 constituind numărul de 86,2 cazuri la 100 de mii de locuitori, în comparație cu 121,3 la 100 de mii de locuitori în 2010. Totodată, comparativ cu media europeană, prevalenţa prin alcoolism cronic pe parcursul mai multor ani este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare. Către 01.01.2019, în supravegherea medicală din țară se aflau 46.169 de bolnavi de alcoolism cronic și 585 de bolnavi cu psihoze alcoolice.

Prevalența prin hepatite alcoolice în anul 2018 a constituit 52 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar prin ciroze alcoolice acest indicator a constituit – 22,3 cazuri la 100 de mii de locuitori. Potrivit ministrei sănătății, protecției sociale și familiei, Ala Nemerenco, în urma expertizei medicale s-a constatat că Svetlana Ungureanu avea o alcoolemie de 2,15 g/l în sânge, adică cu mult peste limita admisă de lege. Deși doctorii au constatat semne de evoluție pozitivă, starea Svetlanei Ungureanu rămâne a fi extrem de gravă. Vicedirectorul Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov, a declarat joi, 3 octombrie, că nouă persoane din cele 25 de victime ale accidentului rămân a fi internate în spital.

Amintim luni, 30 septembrie, în jurul orei 14.00, pe strada Alba Iulia, la intersecție cu strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani al capitalei, un autoturism de marca Porsche Cayenne a intrat cu viteză într-un troleibuz. Ca rezultat, o persoană a decedat la fața locului, iar alte 25, între care și un minor, au fost traumatizate. Conform șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan, vinovată de accident se face Svetlana Ungureanu, care, în stare avansată de ebrietate, circula cu viteză excesivă la culoarea interzisă a semaforului. Anterior suspecta a fost prinsă beată la volan de nenumărate ori și a ispășit o pedeapsă de câteva luni în penitenciarul de la Rusca. Ungureanu a mai avut și alte 43 de procese-verbale contravenționale.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)