CRIMĂ // L-a omorât pe „Benga”

Locuitorii satului Molovata din r. Dubăsari sunt gata să-i sară în apărarea bărbatului care a ucis un om şi l-a îngropat în curtea casei sale

A venit la un consătean să-i ceară o sticlă cu vin. Bărbatul înspăimântat abia de reuşea să lege cuvintele. Nu era beat, dar minţile se pare că îi erau tulburate. Vasile S. din satul Molovata, r. Dubăsari, l-a întrebat pe bărbatul care i-a păşit pragul casei: „Petrică, ce-ai păţit? De ce ai hainele murdare de sânge?”.

„Dacă nu-l scoteau din puşcărie, astăzi ‘Benga’ era în viaţă”, consideră locuitorii satului Molovata unde se vorbeşte astăzi în şoaptă despre omorul care a avut loc acum câteva zile. Deşi cel de care le era frică este în mormânt, locuitorii preferă să spună că nu l-au cunoscut. „Benga” este porecla unui bărbat care a intrat în gura lumii pentru că, în 2005, şi-a omorât propria mamă. Nu era căsătorit, nu avea copii, iar rudele i-au închis uşa în nas după ce a fost condamnat la ani grei de puşcărie. „Cum a fost Benga? Despre mort se vorbeşte numai de bine, însă nu şi în cazul lui. Tot satul se temea de el”, ne-a mărturisit Maria, o locuitoare a satului Molovata.

„A omorât-o pe mama”

Ieri „Benga” a fost petrecut pe ultimul drum. Din rude, la înmormântare era doar fratele său, care a venit de la Moscova pentru a organiza funeraliile. A lipsit însă sora răposatului. Femeia nu-i poate ierta fratelui său că, acum 13 ani, a lipsit-o de mamă.

Era aproximativ ora 23:00, 25 iunie 2005, când între „Benga” şi mamă sa, Maria, s-a iscat o ceartă, urmată de altercaţii. Femeia a ajuns în stare gravă la spital şi nu a supravieţuit cruzimii fiului său. De pe banca de acuzaţi, bărbatul a declarat iniţial că el a fost cel care a ucis-o „intenţionat” pe femeia care i-a dat viaţă, ulterior însă acesta şi-a schimbat poziţia. „Mama a luat o bucată de metal şi mă lovea peste mâini”, a mărturisit ‘Benga’ magistraţilor.

Bărbatul a declarat că a lovit-o „doar de câteva ori” pe Maria cu palma peste faţă, iar când a încercat să-i smulgă bucata de metal din mâini, aceasta nu a putut să-şi menţină echilibrul şi a căzut, lovindu-se cu capul de pietrele de lângă gard. Deşi procurorii cereau ca „Benga” să fie condamnat la 11 ani de închisoare, printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău, bărbatul a fost eliberat direct din sala de judecată şi în 2009 a revenit în satul Molovata. Judecătorii de la Curtea de Apel şi-au motivat decizia prin faptul că „niciun martor nu a văzut direct cum s-au desfăşurat evenimentele, cum a fost bătută victima de către inculpat, cu ce obiecte a lovit-o, dacă avea intenţia de a-i provoca leziuni corporale grave, o putea face prin lovirea ei cu cuţitul care a fost depistat la locul comiterii infracţiunii”.

Marginalizat de rude, a păşit pragul casei în care şi-a găsit moartea

„Benga” a venit acasă, însă nimeni nu era bucuros să-l aibă ca oaspete. Potrivit primarului de Molovata, Serafim Bejenari, bărbatul eliberat din locurile de detenţie hoinărea prin sat şi nu avea altă ocupaţie decât să o mai dea cu paharul, lucru pe care nu-l poate spune şi despre Petrică, bărbatul de 47 de ani care a fost reţinut pentru că l-a omorât pe „Benga”.

„Petru este un om foarte cuminte. Lucra pe la casele oamenilor. Era divorţat, dar vreau să vă spun că avea grijă de copilul său. Toamna, fetiţa lui a mers în clasa I, el i-a cumpărat tot necesarul”, ne-a povestit primarul. Bejenari a menţionat că sătenii sunt gata să-i sară în apărarea lui Petrică, greşeala lui a fost că i-a permis lui „Benga” să-i păşească pragul casei. „El mi-a spus că l-a omorât pe ‘Benga’ de frică să nu fie ucis el. I-a luat-o înainte”, a adăugat primarul.

Sâmbătă noaptea, fiind în casa lui Petrică, după ce au dat peste cap mai multe pahare de tărie, „Benga” şi stăpânul casei s-au luat la pumni. „Luni, Petrică a venit la mine după vin. L-am întrebat de ce are hainele murdare de sânge”, îşi aminteşte Vasile, un locuitor al satului Molovata. Bărbatului nu-i venea a crede că cel pe care îl ştia de un om cumsecade a săvârşit un omor şi a încercat să-şi ascundă fapta în pământ. Vasile a anunţat imediat primarul, iar acesta, la rândul său, poliţistul de sector. Veniţi la faţa locului, Petrică le-a povestit oamenilor legii cum l-a ucis pe „Benga”. „L-am lovit cu toporul în cap şi l-am îngropat aici”, a spus bărbatul, arătând locul în care zăcea la un metru adâncime corpul neînsufleţit al „prietenului” său de pahar. Pe acest caz a fost inițiată o cauză pentru omor intenţionat. Petrică riscă ani grei de puşcărie.

 Iana ZMEU

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)