CRIMĂ // L-a omorât pe „Benga”

Locuitorii satului Molovata din r. Dubăsari sunt gata să-i sară în apărarea bărbatului care a ucis un om şi l-a îngropat în curtea casei sale

A venit la un consătean să-i ceară o sticlă cu vin. Bărbatul înspăimântat abia de reuşea să lege cuvintele. Nu era beat, dar minţile se pare că îi erau tulburate. Vasile S. din satul Molovata, r. Dubăsari, l-a întrebat pe bărbatul care i-a păşit pragul casei: „Petrică, ce-ai păţit? De ce ai hainele murdare de sânge?”.

„Dacă nu-l scoteau din puşcărie, astăzi ‘Benga’ era în viaţă”, consideră locuitorii satului Molovata unde se vorbeşte astăzi în şoaptă despre omorul care a avut loc acum câteva zile. Deşi cel de care le era frică este în mormânt, locuitorii preferă să spună că nu l-au cunoscut. „Benga” este porecla unui bărbat care a intrat în gura lumii pentru că, în 2005, şi-a omorât propria mamă. Nu era căsătorit, nu avea copii, iar rudele i-au închis uşa în nas după ce a fost condamnat la ani grei de puşcărie. „Cum a fost Benga? Despre mort se vorbeşte numai de bine, însă nu şi în cazul lui. Tot satul se temea de el”, ne-a mărturisit Maria, o locuitoare a satului Molovata.

„A omorât-o pe mama”

Ieri „Benga” a fost petrecut pe ultimul drum. Din rude, la înmormântare era doar fratele său, care a venit de la Moscova pentru a organiza funeraliile. A lipsit însă sora răposatului. Femeia nu-i poate ierta fratelui său că, acum 13 ani, a lipsit-o de mamă.

Era aproximativ ora 23:00, 25 iunie 2005, când între „Benga” şi mamă sa, Maria, s-a iscat o ceartă, urmată de altercaţii. Femeia a ajuns în stare gravă la spital şi nu a supravieţuit cruzimii fiului său. De pe banca de acuzaţi, bărbatul a declarat iniţial că el a fost cel care a ucis-o „intenţionat” pe femeia care i-a dat viaţă, ulterior însă acesta şi-a schimbat poziţia. „Mama a luat o bucată de metal şi mă lovea peste mâini”, a mărturisit ‘Benga’ magistraţilor.

Bărbatul a declarat că a lovit-o „doar de câteva ori” pe Maria cu palma peste faţă, iar când a încercat să-i smulgă bucata de metal din mâini, aceasta nu a putut să-şi menţină echilibrul şi a căzut, lovindu-se cu capul de pietrele de lângă gard. Deşi procurorii cereau ca „Benga” să fie condamnat la 11 ani de închisoare, printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău, bărbatul a fost eliberat direct din sala de judecată şi în 2009 a revenit în satul Molovata. Judecătorii de la Curtea de Apel şi-au motivat decizia prin faptul că „niciun martor nu a văzut direct cum s-au desfăşurat evenimentele, cum a fost bătută victima de către inculpat, cu ce obiecte a lovit-o, dacă avea intenţia de a-i provoca leziuni corporale grave, o putea face prin lovirea ei cu cuţitul care a fost depistat la locul comiterii infracţiunii”.

Marginalizat de rude, a păşit pragul casei în care şi-a găsit moartea

„Benga” a venit acasă, însă nimeni nu era bucuros să-l aibă ca oaspete. Potrivit primarului de Molovata, Serafim Bejenari, bărbatul eliberat din locurile de detenţie hoinărea prin sat şi nu avea altă ocupaţie decât să o mai dea cu paharul, lucru pe care nu-l poate spune şi despre Petrică, bărbatul de 47 de ani care a fost reţinut pentru că l-a omorât pe „Benga”.

„Petru este un om foarte cuminte. Lucra pe la casele oamenilor. Era divorţat, dar vreau să vă spun că avea grijă de copilul său. Toamna, fetiţa lui a mers în clasa I, el i-a cumpărat tot necesarul”, ne-a povestit primarul. Bejenari a menţionat că sătenii sunt gata să-i sară în apărarea lui Petrică, greşeala lui a fost că i-a permis lui „Benga” să-i păşească pragul casei. „El mi-a spus că l-a omorât pe ‘Benga’ de frică să nu fie ucis el. I-a luat-o înainte”, a adăugat primarul.

Sâmbătă noaptea, fiind în casa lui Petrică, după ce au dat peste cap mai multe pahare de tărie, „Benga” şi stăpânul casei s-au luat la pumni. „Luni, Petrică a venit la mine după vin. L-am întrebat de ce are hainele murdare de sânge”, îşi aminteşte Vasile, un locuitor al satului Molovata. Bărbatului nu-i venea a crede că cel pe care îl ştia de un om cumsecade a săvârşit un omor şi a încercat să-şi ascundă fapta în pământ. Vasile a anunţat imediat primarul, iar acesta, la rândul său, poliţistul de sector. Veniţi la faţa locului, Petrică le-a povestit oamenilor legii cum l-a ucis pe „Benga”. „L-am lovit cu toporul în cap şi l-am îngropat aici”, a spus bărbatul, arătând locul în care zăcea la un metru adâncime corpul neînsufleţit al „prietenului” său de pahar. Pe acest caz a fost inițiată o cauză pentru omor intenţionat. Petrică riscă ani grei de puşcărie.

 Iana ZMEU

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău