„Creştem hoţi!”

Majorarea tarifelor la energia electrică va genera scumpiri în lanţ şi pauperizarea populaţiei

DSC_7709ANRE protest 10.11.2015f.nadea roscovanu

Disperaţi din cauza tarifelor mari şi a pensiilor mici, câteva sute de persoane au protestat în aceste zile în faţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Nemulţumiţi de majorarea cu 35% a tarifelor la energia electrică, oamenii au scandat: „Demisia hoţilor!”, „Regimul criminal, la puşcărie!”. De cealaltă parte, conducerea ANRE a declarat că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor adoptate în iulie curent pentru furnizare, precum şi pentru serviciul de transport al energiei electrice. Astfel, de la 9 noiembrie, preţul la energie a fost majorat de la 1 leu şi 58 de bani, la 2 lei şi 16 bani pentru un kw/oră.

Spirite încinse în faţa ANRE în aceste zile. Printre maşinile scumpe parcate în preajma instituţiei îşi fac loc mai mulţi bătrâni cu haine ponosite. Sporovăiesc cu poliţiştii care au format un cordon la intrare. Au mintea doldora de cifre. Nu mai ştiu ce socoteli să facă ca să le ajungă pentru o bucată de pâine, spun ei. Eugenia Gâscă, 72 de ani, din Durleşti duce fluierul la gură şi suflă din toţi bojocii. A lucrat 20 de ani infirmieră. Are o pensie de 800 de lei. „Cum să trăiesc cu aceşti bani?! Am scos carnea şi brânzeturile din alimentaţie. Merg seara la piaţă când preţurile sunt mai mici, cumpăr cele mai ieftine produse, varză şi ceapă. Acum, chiar nu mai ştiu ce economii să fac pentru a nu muri de foame”, spune bătrâna.

Trai la limita sărăciei

Roman Nicolaev, 80 de ani, a lucrat lăcătuş. Arată spre maşinile scumpe din preajma ANRE. „Când au mărit tariful s-au gândit oare cum vom trăi noi cu o pensie de 1000 de lei. Văd maşini foarte scumpe, de zeci şi sute de mii de euro lângă această clădire. De ce n-ar merge cu maşini mai ieftine? Noi nu avem cu ce merge nici în troleibuz! Nu putem cumpăra un ciorap”, se plânge bătrânul.

Vera Banari din Chişinău a lucrat poliţistă. La începutul anilor 90, a activat în unitatea care făcea de gardă la intrarea în Parlament. Atunci ca şi acum aveau loc proteste în stradă. „Superiorul nostru era ucrainean, un om bun. Când a intrat un grup de protestatari, mi-a zis: ‚Vera Nicolaevna, să-i lăsăm să intre. Ei cer ce este a lor”. Acum, funcţionarii nu ascultă decât de Plahotniuc. De ce nu ar ieşi şeful ANRE să discute cu oamenii? Au salarii de 60 de mii de lei, iar noi nu avem nici de medicamente. În România, astăzi oamenii protestează, mâine cade guvernul. Corupţia nu e atât de mare ca la noi. Aceştia, plătiţi din impozitele oamenilor, nici nu vor să discute cu noi”. Femeia ne spune că are o pensie de 1300 de lei. Nu-i ajunge nici pentru căldură. Locuieşte la bloc. „Nu avem posibilitatea să creştem păsări, iepuri, nici să procurăm o bucată de carne. Creştem hoţi!”, spune revoltată aceasta.
Vrea un trai alături de copii

Vlad Cazac, 29 de ani, a venit cu căruciorul cu gemeni la protest. E unul dintre tinerii care au muncit mai mulţi ani peste hotare, în Italia, Rusia şi România. A ieşit la protest, pentru că se vede din nou nevoit să plece peste hotare, deşi ar vrea să fie lângă copiii săi, acasă. În total, tânăra familie are patru copii. „E de neimaginat drama prin care trec basarabenii noştri plecaţi la lucru în străinătate. În Italia, am văzut moldoveni ascunşi prin copaci şi tufari ca să nu fie prinşi de poliţie, să mai lucreze puţin, ca să-şi poată întreţine familiile”, spune tânărul. „În Alpi, lumea pleacă în vacanţă, iar moldovenii noştri, porniţi din Italia în Franţa şi Germania la muncă, devin victime ale îngheţului. Ştiu un caz în care o femeie şi fiica sa au căzut în prăpastie, iar cărăuşul nu a coborât după ele. Căutăm pământul făgăduinţei. Dar dacă ne-am întoarce şi i-am penaliza pe cei care ne fură, am putea trăi mai bine alături de copii, aici, acasă”, afirmă tânărul.

Conducerea ANRE, cu salarii de peste 50 de mii de lei pe lună

După două zile de proteste, Sergiu Ciobanu, şeful ANRE, a avut o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor. „Noi ne facem datoria. Majorarea preţurilor a fost cauzată de devalorizarea valutei naţionale. Nu avem temei juridic pentru a revizui tarifele”, a spus el.
Precizăm că declaraţiile de avere ale directorilor ANRE pentru 2014 nu au fost publicate pe site-ul instituţiei. Există doar declaraţia de avere a lui Sergiu Ciobanu pentru 2013 publicată pe site-ul CNI, în care acesta indică venituri în valoare de 254 mii de lei din salarii şi un automobil de marca Skoda procurat în 2009. Acesta a declarat însă pentru „Ziarul de Gardă” că a avut în 2014 venituri din salarii în calitate de director general al ANRE în valoare de 700 mii de lei (circa 59 mii de lei lunar). Ghenadie Pârţu, director al ANRE, a indicat un salariu anual în mărime de 628 mii de lei (circa 52 mii de lei pe lună), iar Iurie Onica, un alt director al ANRE, un salariu anual de 624 mii de lei.

Scumpiri în lanţ

După ce ANRE a anunțat revenirea la tarifele adoptate în iulie, ÎM „Apă-Canal” a solicitat majorarea tarifului la apă. Directorul tehnic al „Apă-Canal”, Vitalie Midari, a declarat că energia electrică are o pondere de peste 20 % din costurile de alimentare cu apă, de aceea o scumpire esențială a energiei influențează și costurile acestei întreprinderi. Dacă până acum, preţul la metrul cub de apă era de 9,19 lei, acesta ar putea creşte până la 14 lei.

Experţii prognozează că majorarea preţurilor la energia electrică şi la apă vor genera scumpiri în lanţ la celelalte produse. Victor Cojocaru, directorul Combinatului de panificaţie „Franzeluţa”, ne-a declarat că scumpirea pâinii este inevitabilă. „Anul trecut, întreprinderea a înregistrat pierderi în mărime de 8 mil. de lei. În primele zece luni ale acestui an, a înregistrat pierderi de 16 mil. de lei. Preţurile vor rămâne neschimbate vreo două săptămâni. Dar nu vom putea evita majorările. Furnizorii de făină solicită majorarea preţurilor la făină, deoarece au crescut preţurile la grâu. Aceste scumpiri ne afectează chiar mai mult decât creşterea tarifelor la energie”, a spus Cojocaru.

Dumitru Moraru, inginer-şef la o importantă întreprindere de lactate din Chişinău, ne-a spus că tarifele majorate a dus la un consum suplimentar de circa 240 de mii de lei pentru energie la întreprinderea sa. „Vom efectua calculele, vom vedea la ce optimizări mai putem recurge. Nu cred că vom efectua majorări la produsele noastre până la anul nou, dar ulterior se prevede o majorare a preţurilor”, a spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu