Creşte neamul Ţurcanilor

DEMOGRAFIE // Tripleţii familiei Ţurcanu sunt un nepreţuit dar de la Dumnezeu, dar şi o încercare pentru părinţi

Născuţi prematur pe 9 februarie 2011, la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău, Ion, Sergiu şi Vlad sunt acum nişte bebeluşi vioi şi sănătoşi. Tamara şi Mihai Ţurcanu sunt cei mai fericiţi părinţi din satul Lunga, raionul Floreşti, dar şi cei mai îngrijoraţi. Gândul că întreţinerea acestora este mai costisitoare decât îşi pot permite, iar ajutorul unic de 3000 de lei, cele câteva borcane de supliment alimentar şi scutecele donate de stat au fost demult epuizate îi nelinişteşte.

Tamara şi Mihai Ţurcanu au avut parte de un mare noroc. Trei băieţei au apărut în familia lor pe 9 februarie 2011. Deşi iniţial testul radiografic a arătat că vor avea doi băieţi, testul repetat efectuat la Chişinău a arătat că în pântecele mamei sunt tripleţi. Tamara Ţurcanu a fost nevoită să nască prematur prin cesariană fiindcă unui făt nu-i ajungea oxigen. Atunci au cheltuit toţi banii agonisiţi la munci grele la Moscova. Ajunşi acasă, proaspeţii părinţi au înţeles că bucuriile vin într-un pas cu grijile. În situaţia precară în care se afla familia Ţurcanu, naşterea tripleţilor a constituit un gest de mare curaj. Părinţii vor fi de trei ori mai precauţi fiindcă dacă se îmbolnăveşte unul, vor merge la spital toţi trei copii.

Ajutor material insuficient

Primăria le-a oferit 2000 de lei, 400 de lei au fost donaţi de către partidul care a luat alegerile în sat, iar de la fondul social au ridicat suma unică de 3000 de lei. Le-au promis că le vor da o vacă, dar n-a fost să fie. S-au împrumutat şi au cumpărat una, pentru ca apoi medicul să le spună că e prea devreme să hrănească bebeluşii cu lapte de vacă. Copiii au nevoie de un supliment alimentar care costă 60 de lei o cutie. Aceasta ajunge pentru o zi. Iniţial, au primit de la policlinică 50 de cutii, care au fost epuizate în scurt timp. De două luni cumpără suplimentul şi scutecele pe bani împrumutaţi. Pe săptămână cheltuie circa 800 de lei doar pe necesarul indispensabil, în timp ce alocaţia pe care o primesc lunar pentru cei trei copii este de 750 de lei.

Băiatul mai mare, nădejdea familiei Ţurcan

Mihai Ţurcanu are un defect fizic la ambele mâini, din pricina căruia îi este mai dificil să muncească. A avut intenţia să obţină un grad de invaliditate. „Când cei de la asistenţa socială au aflat că neajunsul fizic se trage din copilărie, au spus că nu-mi vor acorda grad de invaliditate fiindcă nu am lucrat oficial”, zice Mihai. Au lucrat împreună la Moscova. Muncea mai mult Tamara, iar Mihai o ajuta. În sat nu ai unde lucra, dar nici nu pot lăsa copiii fără supraveghere. Au grijă să nu se îmbolnăvească unul. De altfel, medicul care-i supraveghează i-a lăudat pentru faptul că niciunul dintre băieţi nu a fost bolnav. Valeriu, băiatul mai mare, duce dis-de-dimineaţă animalele pe imaş. Tot el are grijă permanent de ele. Soţii spun că pe moment cel mai de ajutor le este fiul cel mai mare, el este nădejdea lor.

Deşi cei trei băieţi seamănă leit unul cu altul, părinţii spun că au învăţat să-i distingă. Unul dintre ei e puţin mai negruţ. Ceilalţi doi sunt confundaţi uneori.

Deşi în casa familiei Ţurcanu a venit o sărbătoare continuă, soţii spun că această sărbătoare va fi doar a lor, iar la cumătrie nici nu s-au gândit.

Familie social vulnerabilă

Primăriţa satului Lunga, Galina Burduja, a declarat pentru JURNAL că familia Ţurcanu este una social vulnerabilă. Ajutorul pe care l-au primit de la primărie, de la consiliul raional nu este destul pentru a întreţine trei bebeluşi. „Au lucrat un timp la Moscova, dar acum s-au stabilit în sat şi trăiesc doar din alocaţia copiilor de 750 de lei. Am dori foarte mult ca oamenii să se autosesizeze şi să dea o mână de ajutor, mai ales că nu este nevoie de ceva ieşit din comun: familia duce lipsă de hrană, scutece şi hăinuţe”, spune Galina Burduja.