„Credinţa m-a salvat”

Autorităţile de la Chişinău au aflat numele suspecţilor în cazul răpirii cunoscutului om de afaceri Manolis Karamolegos

Doi cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vârsta de 26 şi 36 de ani, au fost implicaţi în răpirea milionarului grec Manolis Karamolegos. La răpire au mai participat un grec şi un albanez. Răpitorii au solicitat de la familia victimei o răscumpărare în valoare de 3 milioane de euro.

karamolegosNu se ştie deocamdată dacă decizia unuia dintre moldoveni de a-l ceda pe ostatic poliţiei va influenţa în vreun fel pedeapsa acestuia. Cert este că tinerii originari din raioanele Sângerei şi Cahul ar putea petrece ani grei după gratii pentru fapta lor.

Omul de afaceri a relatat calvarul pe care l-a cunoscut în mâinile răpitorilor. El a răspuns onest la întrebările reporterilor, fără a oferi detalii, invocând secretul anchetei.

„Am fost salvat de credinţa mea”, a spus el, adăugând „mă gândeam cum aş fi putut supravieţui şi cum aş fi putut scăpa de această situaţie. Puterea sufletului meu m-a salvat”.

Acesta a povestit cum s-a simţit în timpul captivităţii sale de o zi şi o noapte: „Mi-a fost foarte teamă, ca orice om care s-ar afla într-o asemenea situaţie, nu doresc acest lucru nici celui mai rău duşman al vostru”.

Karamolegos nu a povestit nimic nici despre faptul cum l-a convins pe răpitorul moldovean să-l însoţească la poliţie, spunând doar că „a fost foarte greu”.

De asemenea, omul de afaceri a remarcat faptul că nu are 66 de ani, după cum a anunţat presa, ci 55. Totodată, a precizat că niciunul dintre răpitori nu a fost vreodată angajatul său.

Detaliile răpirii

La 14 ianuarie curent, marţi seară, ora 23.00, mergând spre casă, în satul Gerakas, 30 km nord-est de Atena, omul de afaceri a observat un motociclist căzut pe şosea. În timp ce a oprit maşina şi s-a apropiat de motociclist, trei persoane, ameninţându-l cu arme, au încercat să-l pună într-o maşină. El a încercat să scape, însă a fost prins și băgat în portbagajul automobilului.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a declarat pentru JURNAL că Ambasada Republicii Moldova la Atena s-a autosesizat în legătură cu acest caz. La solicitarea reprezentanţei diplomatice moldoveneşti, autorităţile elene au comunicat că printre persoanele reţinute, implicate în răpirea milionarului greu, sunt doi cetăţeni ai Republicii Moldova, născuţi în 1977 şi în 1987.

Tinerii sunt originari din raioanele Cahul şi Sângerei. Aceştia sunt acuzaţi de răpire de persoane, jaf, furt calificat şi provocarea leziunilor corporale uşoare. Totodată, ei mai sunt suspectaţi că ar fi participat în alte şase cazuri de furt. La 16 ianuarie, pe numele cetăţenilor moldoveni au fost deschise dosare penale şi aceştia au fost audiaţi de procurori.

„Tiger Kidnap”

Potrivit presei elene, în a doua jumătate a anului 2013, în Grecia au fost înregistrate mai multe răpiri ale oamenilor înstăriţi. Răpitorii aplică o metodă specială inventată recent, „Tiger Kidnap”.

Criminalii răpesc un membru al unei familii care are acces la bani cash sau valută. Scopul lor este de a speria familia victimei ca aceasta să nu contacteze oamenii legii. În întreg decursul răpirii, răpitorii negociază permanent cu familia victimei pentru a o menţine sub teroare şi, ca să nu fie localizaţi, se deplasează permanent cu maşina făcând turul unor sate ori al unor oraşe.

Ilie Gulca, Svetlana Corobceanu