Credinţă condiţionată politic

RELIGIE & PUTERE // Patriarhul Kiril: „Deşi suntem oameni credincioşi, trăim în contexte politice concrete”

Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a sosit sâmbătă pentru o vizită de trei zile la Chişinău. Cu ocazia primei sale veniri în Republica Moldova a fost lansată versiunea în limba română a site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova. Şeful departamentului sinodal informaţional al BOR, Vladimir Legoida, a declarat că acest lucru este firesc din moment ce biserica rusă „întruneşte oameni de diferite naţionalităţi” şi că site-ul are deja o versiune în limba ucraineană, iar pe viitor sunt preconizate versiuni ale acestuia şi în alte limbi. Pe site sunt trecute în revistă principalele acţiuni din cadrul vizitei capului bisericii ruse la Chişinău, cu excepţia protestelor care au avut loc la monumentul lui Ştefan cel Mare şi care au determinat modificarea programului vizitei Patriarhului.

Svetlana COROBCEANU

Solicitaţi de JURNAL, mai mulţi experţi în domeniul ştiinţelor politice şi în cel ecleziastic au fost de părerea că prin vizita capului Bisericii Ruse se doreşte cimentarea influenţei BORu pe teritoriul Republicii Moldova şi instituirea unui control mai strict pentru a preveni „românizarea”, având în vedere schimbarea puterii politice la Chişinău.

Filat, Lupu şi Voronin, prezenţi la liturghie

Patriarhul Kiril al Moscovei a oficiat o liturghie în scuarul din faţa Catedralei „Naşterea Domnului” la care, pe o ploaie deasă, au asistat peste 2000 de credincioşi. „Am venit tocmai de la Soroca, este un eveniment important pentru noi. Sperăm, cu binecuvântarea Patriarhului, să depăşim o perioadă dificilă din familia noastră”, ne-a spus o pensionară, Ecaterina Sandu. Liturghia putea fi urmărită de pe trei panouri instalate în preajma unei scene improvizate în faţa catedralei.

Printre cei care au asistat la slujba religioasă au fost preşedintele interimar Marian Lupu, premierul Vlad Filat, liderul comunist Vladimir Voronin şi ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Vladimir Kuzmin. După încheierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a făcut o trecere în revistă a situaţiei bisericilor din RM, informându-l pe Patriarh că în ultimii 20 de ani au fost deschise circa 1100 de parohii, aproape în fiecare sat există cite o biserică, iar la 1800-2000 de cetăţeni le revine câte un preot.

„Doresc ca autorităţile moldoveneşti să aibă parte de prosperitate”

Duminică seara, patriarhul Kiril a avut o întâlnire cu preşedintele interimar Marian Lupu şi cu premierul Vlad Filat.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele interimar, capul Bisericii Ruse a lăsat să se înţeleagă că prietenia dintre Patriarhia Rusă şi cea Română este condiţionată politic. „Nu vom vorbi despre condiţiile care creează obstacole în calea menţinerii integrităţii bisericeşti – această problemă nefiind una politică, ci una care ţine de relaţiile dintre Patriarhia Rusă şi cea Română. Am o mare speranţă că, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că suntem două Biserici Ortodoxe surori, vom încerca să găsim o soluţie pentru toate situaţiile de conflict. Acest lucru nu este atât de uşor de realizat pentru că deşi suntem oameni credincioşi, trăim în contexte politice concrete. Dar, înălţându-ne deasupra acestor contexte, cu ajutorul canoanelor bisericeşti şi al credinţei, sperăm să reuşim”, a spus Patriarhul.

„Doresc ca autorităţile moldoveneşti să aibă parte de prosperitate – în sensul că această prosperitate să corespundă cu exactitate nevoilor poporului, şi atunci şi conducerea statului se va bucura de o mai mare autoritate”, a mai spus capul Bisericii Ruse la întâlnirea cu şeful statului. Marian Lupu a ţinut să-l asigure pe Patriarh că întotdeauna a avut o relaţie foarte strânsă cu Mitropolia Moldovei şi că împreună cu mitropolitul Vladimir, au realizat mai multe lucruri bune spre binele poporului.

„Kiril, pleacă acasă!”

Vizita Patriarhului a fost întâmpinată la Chişinău şi cu proteste. „Tovarăşe Patriarh, religia nu este politică”, „Republica Moldova nu este o provincie a sfintei Rusii”, „Stop intervenţiei ruse!” – cereau câteva dintre lozincile afişate în dimineaţa zilei de duminică la monumentul lui Ştefan cel Mare de către membrii organizaţiilor Acţiunea 2012, Asociaţia Tighina şi Spirit Românesc. „Patriarhul Kiril doreşte să-şi marcheze teritoriul, dar noi nu suntem supuşi Patriarhiei Ruse”, a declarat  Constantin Codreanu. Protestatarii au fost ţinuţi în frâu de o echipă de securişti care i-au încercuit, acoperind mesajele de pe pancarte, în momentul în care pe alături a trecut delegaţia patriarhală.

Deşi înaltul oaspete avea programată o depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, el s-a îndreptat direct la Complexul „Eternitate” unde a oficiat un parastas în memoria soldaţilor sovietici. Potrivit site-ului mitropoliei, Patriarhul Kiril a avut un moment de reculegere la monumentul lui Ştefan cel Mare abia seara. În alocuţiunea sa, Kiril a vorbit despre marile merite ale voievodului şi că „actualii locuitori ai acestui binecuvântat pământ au rămas fideli faptelor de glorie ale vrednicului lor înaintaş”.

Deocamdată, fără reşedinţă

Mitropolia Moldovei de comun acord cu Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, anunţa anterior că intenţionează să acorde statutul de reşedinţă patriarhală Bisericii „Sfânta Vineri” din municipiul Chişinău. Cu această ocazie, aici au fost efectuate reparaţii capitale atât în interior, cât şi ale pereţilor din exterior ai bisericii. „Ne-am aşteptat la o vizită de 10 – 15 minute din partea Sanctităţii Sale Patriarhul Kiril sau a consilierilor săi, dar, probabil din lipsă de timp, nu au fost aici. Nu s-a luat încă nicio decizie referitor la statutul de reşedinţă al bisericii. Ne bucurăm oricum că s-au făcut reparaţiile care erau necesare”, ne-a spus parohul bisericii, Mihail Panas, care este de părerea că scopul vizitei capului Bisericii Ruse e de a vedea starea lucrurilor din bisericile Republicii Moldova care se confruntă cu mai multe probleme, una din cele mai grave fiind lipsa şcolarizării.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu