Creativitate bine temperată

Olga Ilieș, „Mistificator dreapta”

Olga Ilieș, „Mistificator dreapta”

Duminica trecută s-a încheiat cea de-a XIII-a ediție a expoziției-concurs de artă contemporană „Noi: tineretul creator”, organizatori fiind Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”. Pentru cei interesați a fost o ocazie, ca și în cazul celorlalte ediții, de a descoperi noi talente și noi direcții în arta contemporană, reprezentată, de data asta, de cei mai tineri artiști plastici din Republica Moldova.

Ucenicul dependent de maestru?

O impresie generală de la expoziție: tineretul creator de azi e calm și bun ca pâinea cea caldă! Suntem puși în situația de a constata că generațiile mai în vârstă sunt mult mai implicate în creativitate, mai dornice de a experimenta tehnici noi și de a propune idei noi. Paradoxal, dar singurele noutăți vizibile cu care încearcă să se impună unii tineri „mai altfel” țin de o tendință clară de a scăpa de kitsch.

E firesc să existe o consecutivitate preluată cu măsură de la maestru. Evident, pictorii consacrați de azi care au ucenici prin ateliere, pe la catedre și la ieșiri în natură, se cuvine să-i încurajeze pe discipoli. Să-i facă să răbufnească pornind de la originalitatea abia încolțită la orizontul tandru al culorilor.

În mod firesc, nu vrei să vii să vezi în lucrările tinerilor doar creația propriilor maeștri. Da, fiecare se trage dintr-o școală! Nici o problemă, de la Michelangelo încoace și până la cei ce au trecut prin atelierul lui Mihail Grecu, ca să amintesc doar de această fază, extraordinară, a creativității tinerilor de la noi, debutanții au căutat să-și ia pe umeri și mantia maestrului. Dar nu pentru a apărea cu ea pe umeri precum într-o haină de la second hand. Mantia unui maestru rămâne mereu proaspătă doar pe umerii domniei sale, în rest, fiecare riscă să ducă pe umeri ceva ce doar șterge din culorile inițiale, adică ceva decolorat!

sochirca 2

Alexandru Sochircă. „Corespondență”

Masa rotundă de pe 18 februarie, consacrată actualei ediții a expoziției-concurs „Noi: tineretul creator” a fost acompaniată de „muzica” picăturilor ce se scurg fără încetare din tavanul deteriorat al Centrului Expozițional „C. Brâncuși”. Specialiștii și concurenții discutau despre expoziție, iar în spatele unui paravan încărcat de lucrări se tot auzea, în stil „chinezesc”: Pic! Pic! Pic! Pic! Tavanul lăcrimează în permanență la „C. Brâncuși”, apa curge în ligheane și tot felul de hârdaie. Măcar de nu s-ar auzi acest interminabil Pic-Pic!, dar în sală e o acustică perfectă.

Și mă gândesc la „tineretul creator” din ziua de azi! Tinerilor autori le plouă-n cap la propria expoziție, iar ei nu au alte pretenții decât cele legate de rezultatul jurizării! E de înțeles intervenția lui Ghenadie Jalbă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, care în timpul mesei rotunde i-a răspuns blând și cuminte cuiva care ocupase microfonul venind cu tot felul de pretenții, observații privind jurizarea. Adevărata problemă însă nu ține de opțiunile juriului. Ghenadie Jalbă a spus cam așa: „Mai bine am merge în fața Guvernului să protestăm… Tavanul Sălii „Brâncuși” se poate prăbuși. Noi nu mai putem face nimic!”.

Ora debutului

Oricum, ediția a XIII-a a expoziției-concurs „Noi: tineretul creator” a respectat criterii valorice clare, desfășurându-se sub semnul creativității. Am văzut că cei mai buni dintre autorii începători pot fi și creatori de imagini inedite. Multe dintre lucrări ne-au făcut să ne oprim în fața lor, cu senzația de a fi descoperit ceea ce căutam: talent, prospețime, ingeniozitate, deschidere spre actualitate.

Marele Premiu al expoziției-concurs i-a revenit Olgăi Ilieș pentru gravurile „Mistificator stânga”, „Mistificator dreapta”. Premiul I i-a fost acordat lui Alexandru Sochircă pentru „Corespondență”. Anastasia Trifan a obținut o diplomă pentru lucrarea „Despărțire”. Dincolo de obiecții, nu putem să recunoaștem decât că debutul unui artist emoționează, mai ales dacă e un debut reușit.

 

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)