Crearea locurilor de muncă bine plătire, unul dintre obiectivele PLDM

NicoreniUn loc de muncă bine plătit este cea mai eficientă armă împotriva sărăciei, este cea mai sigură sursă de asigurare a unui viitor prosper copiilor aici, acasă. În cei cinci ani de guvernare, PLDM a întreprins măsuri pentru a crea noi locuri de muncă şi a-i ajuta pe cei care vor să lucreze. Convingerea noastră este că sectorul privat este cel care poate şi trebuie să genereze mai multe locuri de muncă, prin extinderea afacerilor, prin introducerea tehnologiilor performante şi creşterea competitivităţii producţiei, prin investiţii în formarea profesională şi în promovarea produselor.

Exemple de afaceri de succes, modele demne de urmat există. Aflat în vizită la Complexul „Monicol” din Nimoreni, Ialoveni, specializat în uscarea şi procesarea nucilor şi prunelor, liderul PLDM Vlad Filat a apreciat activitatea întreprinderii, menţionând că este un exemplu de investiţie inteligentă, care nu doar asigură realizarea producţiei pe pieţe sigure, ci şi oferă locuri de muncă bine plătite.

„Rezultate palpabile”

„Pentru PLDM, crearea locurilor de muncă este un obiectiv foarte important la care muncim. Avem rezultate palpabile în aceşti cinci ani de guvernare, avem soluţii pentru dezvoltarea afacerilor, atragerea investiţiilor care, ca rezultat, să creeze noi locuri de muncă bine plătite şi stabile. Planul 2020 al Partidului Liberal Democrat din Moldova detaliază măsuri concrete de creştere a ratei de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi credite ieftine pentru IMM-uri, noi instalaţii de prelucrare a produselor alimentare, precum şi o nouă infrastructură. Avem consens deplin cu agenţii economici, precum şi cu investitorii privind eforturile comune ce urmează a fi făcute pentru a asigura o economie sănătoasă, condiţii bune pentru investiţii şi locuri de muncă.”

300 de angajaţi are întreprinderea de prelucrare a fructelor SRL „Monicol” din Nimoreni, Ialoveni.

„În perioada de viitor ne vom concentra pe finanţarea şi asigurarea condiţiilor ca producătorii să cunoască pieţe noi. Aceasta înseamnă şi subvenţionare la promovarea produselor şi garantarea certificării calităţii lor”, a spus Vlad Filat. Complexul „Monicol” a beneficiat de asistenţă din partea Băncii Mondiale, în cadrul Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii. Investiţiile în dezvoltarea întreprinderii, estimate la circa 3 mil. de dolari, au făcut posibilă sporirea eficienţei operaţionale, a capacităţii de prelucrare, dar şi a calităţii produselor. În prezent, întreprinderea comercializează produsele în toate ţările europene, inclusiv Germania, Elveţia, Italia, Belgia şi Franţa, precum şi în SUA, Canada şi China. Anual sunt exportate circa 2000 tone de miez de nuci şi între 200 şi 600 tone de prune uscate. La întreprinderea de prelucrare a fructelor SRL „Monicol” lucrează circa 300 de angajaţi.

„Le mulţumesc celor care creează locuri de muncă”

Un alt exemplu care trebuie multiplicat este întreprinderea „Samiral Agro” SRL din satul Zăicana, r. Criuleni, care dispune de o livadă de meri cu suprafaţa totală de circa 20 de hectare, asigurată cu sistem de irigare, sistem anti-îngheţ şi plasă anti-grindină. Întreprinderea mai are o linie de prelucrare, sortare şi calibrare a fructelor, o cameră frigorifică cu capacitatea de până la 2800 tone şi de un sistem de asamblare a cutiilor. Investiţia valorează 4 mil. de euro, dintre care din buget au fost acordate subvenţii de circa 8 mil. de lei. Întreprinderea are 30 de angajaţi, iar la sezon aici lucrează zilnic circa 50–70 de persoane. „Avem aici o calitate extraordinară a produselor, condiţii moderne de depozitare şi păstrare, sortare şi ambalare conform cerinţelor pieţei europene. Sunt sigur că, aşa cum sunt prezentate produsele noastre, putem cuceri orice piaţă. Le mulţumesc celor care investesc şi creează locuri de muncă, asigurând un viitor Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.Vinaria

„Accesarea investiţiilor duce la modernizarea tehnologiilor de producţie”

Un domeniu cu mari perspective ce urmează a fi explorat este sectorul vitivinicol. „Accesarea investiţiilor care să ducă la modernizarea tehnologiilor de producţie, la obţinerea de vinuri de calitate care să promoveze R. Moldova pe piaţa occidentală, implicit să creeze noi locuri de muncă este soluţia pentru o afacere reuşită în acest sector”, a menţionat Vlad Filat în timpul vizitei efectuate la Vinăria „Asconi”. „Această investiţie este una dintre cele mai bune în domeniu. Din 1994 până în prezent, compania a reuşit să obţină rezultate impresionante, deoarece investeşte în echipament performant, ceea ce asigură calitatea produsului. Un aspect de asemenea foarte important al succesului înregistrat de companie ţine de faptul că au fost create multe locuri de muncă. Acesta este şi obiectivul pe care îl urmărim – ca fiecare agent economic să devină generator de locuri de muncă bine plătite”, a spus Vlad Filat. La vinăria „Asconi” lucrează 250 de angajaţi, iar vinurile se vând în Cehia, Polonia, SUA, Israel, Lituania, ţările din Africa.

„Instrumente fiscale stimulatorii pentru generatori de locuri de muncă”

Vlad Filat a declarat că Planul 2020 al PLDM prevede oferirea unor instrumente fiscale stimulatorii pentru întreprinderile care sunt la început de cale pentru cele care îşi măresc constant numărul de angajaţi şi, în mod special, pentru cele care încadrează tineri în câmpul muncii. „Vom crea condiţii cât mai confortabile şi motivaţionale investitorilor locali şi celor străini ca să contribuie la dezvoltarea rapidă a economiei ţării noastre. Obiectivul nostru este să ne consacrăm toată energia şi puterea pentru a aduce bunăstare oamenilor care pot, vor şi ştiu să muncească. Vom crea mii de locuri de muncă prin reforme interne şi prin urmărirea obiectivului nostru major – integrarea în marea familie a popoarelor europene”, a spus Vlad Filat.

Achitat din fondul electoral al PLDM

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)