Crăciunul pe stil nou – între religie şi politică

„Serbarea Crăciunului pe stil nou reprezintă o racordare simbolică a R. Moldova la ţările europene”, Igor Munteanu, analist politic.

Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului
După cum se ştie, toată lumea demult timp sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie, doar fosta Uniune Sovietică a refuzat. Trebuie să alegem, mergem cu comunismul mai departe ori ne civilizăm.

În familie, sărbătorim Crăciunul pe stil nou, însă odată ce există Crăciun şi pe stil vechi, nu ne dăm la o parte să mâncăm o sarmală şi în această zi.

Marian Lupu, preşedinte al PD
Vom sărbători Crăciunul şi pe 25 decembrie, nou, şi pe 7 ianuarie. Nu trebuie să politizăm chestiunea aceasta cu sărbătorirea Crăciunului. În familie, noi serbăm şi pe stil vechi şi pe stil nou.

Vladimir Ţurcan, deputat PCRM

Tradiţiia de zeci de ani e că R. Moldova sărbătoreşte Crăciunul pe 7 ianuarie. Dar se ştie că sărbătorile de iarnă încep pe 25 decembrie, aşa că nu văd o problemă.

Vladimir Filat, prim-ministru al R. Moldova
Decretarea zilei de 25 decembrie zi de odihnă mi se pare o decizie firească. Am discutat despre aceasta şi în anii trecuţi, însă guvernarea comunistă a refuzat, cu toate că în ţara noastră se vorbeşte atât de mult despre toleranţă.

Vadim Cheibaş, secretar al Mitropoliei Moldovei
Toate parohiile din cadrul Mitropoliei Moldovei, care sunt 1520 la număr, vor serba Naşterea Domnului Iisus Hristos pe 7 ianuarie. Noi urmăm calendarul Iulian, iar potrivit acestuia pe 25 decembrie este fixată sărbătoarea Sf. Spiridon, Marele făcător de minuni. Nu este în competenţa Mitropoliei să judece deciziile Guvernului, deoarece noi suntem delimitaţi prin Constituţie.
Consider că autorităţile politice nu s-au implicat în chestiunile bisericeşti, ei doar au declarat ziua de 25 decembrie zi liberă. Probabil, pentru a face faţă diplomaţilor străini care vin în Moldova din alte ţări unde Crăciunul se sărbătoreşte pe stil nou. Aş vrea să menţionez că la noi sărbătoarea de Paşti se stabileşte potrivit calendarului Iulian, adică pe stil vechi, respectiv Crăciunul va fi celebrat de Mitropolia Moldovei pe 7 ianuarie.

Ioan Ciuntu, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei şi paroh al Bisericii “Sfânta Teodora de la Sihla”
Sunt multe parohii, mai ales cele de la sate, care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, altele – de pe malul Prutului şi cele din regiunea de Nord a ţării, sărbătoresc pe stil nou şi există a treia categorie, mixtă, parohii unde se fac slujbe şi de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, şi pe 6 ianuarie. Totul depinde de convingerile bisericeşti şi dorinţa creştinilor. Noi nu putem obliga pe cineva să sărbătorească pe stil nou sau pe stil vechi. Pentru parohii calendarul nu este o dogmă bisericească. Creştinii din Chişinău care sărbătoresc pe 25 decembrie vor putea asculta slujba de Crăciun în Biserica Sf. Petru şi Pavel şi în biserica noastră. Dar, ca să-i împăcăm pe toţi creştinii, vom face slujbe şi pe stil vechi.

Igor Munteanu, analist politic
Ţările de pe continentul european serbează Crăciunul pe 25 decembrie şi, odată ce R. Moldova se racordează la acestea, e un fenomen normal ca şi la noi această sărbătoare să fie declarată zi liberă. Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare religioasă, este  una laică. Dacă majoritatea europenilor serbează pe stil nou, e simbolic ca cetăţenii R. Moldova să o facă la fel.

The following two tabs change content below.