Costurile vieții în RM // Cum se descurcă un tânăr specialist, proaspăt absolvent

Irina, 23 de ani, și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, iar în primăvara anului 2016, în urma unui concurs, a fost angajată într-o instituție publică. Salariul lunar este de aproximativ 3.000 de lei, ne spune aceasta. Totuși încearcă să facă față cheltuielilor. Deoarece salariul este prea mic, tânăra mai activează în calitate de prestator de servicii la evenimente (dansatoare). „Este un hobby care în sezonul nunților și cumetriilor mă ajută să câștig niște bani în plus”, menționează Irina.

Împreună cu un membru al familiei sale, care este încă student, fata închiriază un apartament cu o cameră, pentru care plătesc 2000 de lei, serviciile comunale în jur de 700 de lei, în funcție de sezon. Pentru produsele de igienă aceasta scoate din buzunar circa 500 de lei. Nu știe exact cât cheltuieşte pentru mâncare, haine și altele, deoarece este obișnuită să economisească pentru orice. „Deseori părinții au grijă să primim de acasă colete cu produse, dar și niște bani, chiar dacă refuz să-i iau. Nu pot să-mi procur o haină sau un produs cosmetic știind că am și alte cheltuieli pe care nu le pot amâna. În general, cheltuielile sunt mari, salariile mici”, ne spune tânăra.

1799,2 lei a constituit în medie pe lună pentru o persoană mărimea minimului de existenţă  1799,2 lei, conform Biroul Naţional de Statistică al R. Moldova.


Conform Biroul Naţional de Statistică al RM, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1799,2 lei. Delimitarea minimului de existenţă pe medii de reşedinţă relevă diferenţe semnificative, cea mai mare valoare fiind înregistrată pentru populaţia din oraşe mari (mun. Chişinău şi Bălţi) suma constituind 2013,5 lei.
C.C.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)