Costurile vieții în RM // Cum se descurcă un șofer bugetar

Nicolae are 40 de ani și lucrează de zece ani în calitate de șofer la Centrul Național de Sănătate Publică, de unde ridică lunar un salariu de 4.000 de lei. Împreună cu soția și cei doi copii, închiriază o casă de locuit într-o suburbie a Chișinăului, pentru care scoate din buzunar 1.000 de lei. Serviciile comunale le ia vara în jur de 500 de lei pe lună, iar iarna până la 2.000 de lei.

Pentru școala și grădinița copiilor mai scoate din buzunar în jur de 500 de lei lunar. Pentru transportul public acesta achită lunar, pentru toți membrii familiei, încă 800 de lei. Cel mai puțin acesta cheltuieşte pentru mâncare, deoarece părinții îl asigură cu produse alimentare, în schimb pentru medicamentele copiilor în perioada rece a anului costurile pot ajunge și la 2000 de lei.

În ceea ce priveşte hainele, încălțămintea pentru copii, bărbatul mărturiseşte că le primește de la rude. Nicolae spune că dacă nu ar fi părinții și rudele, nu știe cum s-ar descurca, deoarece doar el lucrează în familie, soția sa fiind în prezent casnică.

Conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu nominal în sectorul bugetar în 2016 a fost de 4.360 de lei. Valoarea maximă a minimului de existenţă în RM este de 1914,7 lei și revine populaţiei în vârstă aptă de muncă.  Cea mai mare valoare a minimului de existenţă a fost înregistrată în semestrul II 2016 pentru bărbaţi din oraşele mari, iar suma este de 2364,5 lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)