Costuri ale vieţii // Hamburg, Germania

Hamburg este un centru economic și cultural din nordul Germaniei. Un imigrant ar trebui să câştige cel puţin 1.500 de euro, ca să nu se confrunte cu o criză financiară şi să mai poată face economii. Chiria unui apartament cu o suprafaţă de 55 m.p, la Hamburg, este de circa 700 de euro. Pentru energia electrică, apă, cetăţeanul achită o taxă lunară între 25 şi 50 de euro. La sfârşitul anului, autorităţile calculează şi, dacă consumatorul a achitat mai mult, i se restituie suma restantă.

O călătorie cu trenul, metroul, autobuzul, prin tot oraşul, tur-retur, e de 6,20 euro (dacă te deplasezi într-o singură direcţie, călătoria costă 2,80 euro). Cu acest tichet poţi să călătoreşti toată ziua, cu orice mijloc de transport şi chiar cu vaporul. Asigurarea medicală e foarte costisitoare – 280 de euro lunar, dar include servicii medicale de calitate de la o simplă răceală la un eventual transplant.

Pentru produse alimentare, inclusiv mesele luate în localurile din oraş, cheltuieşte lunar circa 300 de euro. Salariul minim în Germania alcătuieşte 1414 euro.

Dorina Vornicescu