Costul şi şansa referendumului anti-Chirtoacă

Foto simbol: Nadejda Roşcovanu

Comentatorii politici nu acordă nicio şansă referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă

Unii observatori politici și economici nu acordă nicio şansă referendumului din 19 noiembrie curent privind demiterea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, iniţiativă susținută ferm și de Partidul Democrat, pentru care vor fi alocați circa 9 milioane de lei din bugetul de stat. Mai mult, opinează Oazu Nantoi, după acest eşec, marasmul în sistemul politic moldovenesc se va aprofunda”.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a declarat săptămâna aceasta în cadrul unui briefing al PDM că banii necesari pentru desfășurarea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă vor fi alocați din buget. „Legea trebuie respectată”, a precizat speakerul Candu. Amintim că Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că pentru desfășurarea acestui referendum sunt necesari aproximativ 9 milioane de lei. Acesta va fi organizat la 19 noiembrie curent, așa cum decisese Consiliul Municipal Chișinău. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat trebuie să voteze 163.570 de alegători.

„Referendumul cu privire la demiterea lui Chirtoacă nu este nou, să nu uităm că a apărut iniţial în urma unei inițiative civice şi trebuia desfășurat la 30 octombrie 2016. Și atunci justiția moldovenească a blocat această inițiativă. A fost organizat un grup de inițiativă în frunte cu activiști din partea societății civile şi a partidelor politice. Dar, cu toate astea, demersul a fost blocat”, ne-a relatat observatorul politic Oazu Nantoi.

„Alegerile în mun. Chișinău se desfășoară conform principiului alb-negru”

„Dar acum e vorba de inițiativa PSRM”, subliniază comentatorul. „Acest referendum va eșua din simplul motiv că alegerile în mun. Chișinău se desfășoară conform principiului alb-negru, tradiţie instituită în perioada lui Vladimir Voronin ca nu cumva să vină comunistul sau socialistul în fruntea primăriei. Avea loc de fiecare dată o mobilizare a electoratului care se numeşte la noi convenţional de dreapta. Referendumul propus de socialiști și susținut ferm de democraţi nu poate să mobilizeze nicidecum electoratul chiar dacă presupunem că e vorba de cel de stânga. În opinia mea, cel mai probabil scenariu este că nu va vota împotriva lui Chirtoacă mai multă lume decât l-a votat în turul doi în 2015, ceea ce înseamnă că haotizarea și marasmul în sistemul politic moldovenesc se va aprofunda”, estimează el.

Și deputata liberal-democrată Maria Ciobanu susține că acest referendum nu va avea rezultat. „Se știe din start că va fi un eșec, dar Plahotniuc nu poate să se oprească din jocurile sale cu Dodon. Pentru el, care își permite să cheltuiască lunar milioane, să se deplaseze la întruniri de partid cu elicoptere, ce reprezintă 9 milioane de lei? De unde să știe acest individ cum trăiesc profesorii, medicii, personalul auxiliar din instituțiile educaționale și medicale? Ce fac pensionarii cu o mie de lei? Vine iarna, dacă nu au pe nimeni peste hotare, cum se vor descurca împovărați de ani și nevoi? Plahotniuc merge periodic în teritoriu și le duce pamperși”, a ironizat ea.

Economistul Veaceslav Ioniță sugerează că acest subiect ar trebui tratat din două perspective. „Mai întâi, dacă se merită organizat și asta este o chestiune politică, iar din punct de vedere economic, orice referendum trebuie să aibă loc. Cea mai bogată țară din lume, Elveția, are anual sute de referendumuri. Cheltuielile pentru un scrutin sau pentru un referendum sunt infime în comparație cu alte pierderi pe care le are societatea”, a observat expertul.

Ce reprezintă 9 mil. pentru bugetul publice?

„Suma de 9 milioane de lei este de câteva ori mai mică decât corupția medie zilnică din municipiul Chișinău”, a estimat Ioniță, adăugând că „din păcate, pe toate dimensiunile în municipiul Chișinău nivelul de corupție este atât de mare încât nu este etic să vorbim despre anumite costuri”, a opinat Ioniță.

Într-o postare pe Facebook liberalul Gheorghe Brega a menţionat: „Pentru aberațiile bufonului – da, pentru pacienți – ba. Pentru mendrele bufonului cu referire la referendum de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă, CEC-ul a solicitat 9 mil. de lei. Peste câteva minute, neavând poziția Guvernului, președintele parlamentului a anunțat că banii vor fi alocați. Nu cunosc nicio lege în care să fie stipulat că funcțiile Guvernului țin de competența președintelui, poate am scăpat ceva. Totodată, intervențiile chirurgicale costisitoare pentru moment sunt sistate din lipsa de resurse financiare. În loc să salvam viața a zeci de pacienți, cheltuim banii pe o dorință neîntemeiată și absurdă a bufonului. În așa mod, guvernanții au dat dovadă că interesele partenerului lor de guvernare sunt mai presus decât viaţa pacienților, durerile sufletești ale celor apropiați care îşi vor pierde mama, tata, sora, fratele, copii, nepoții. Mi se face impresia că ei, cu ajutorul bufonului, doresc cu orice preț să preia Primăria Capitalei. Nu e importat cine pe cine susține, e importat că ei au un plan bine regizat de unul și același regizor. Probabil că bufonul joacă rolul prostul satului. Încercați să mă convingeți ca ei nu acționează împreună”, a scris Brega.

„Suma de 9 milioane de lei este de câteva ori mai mică decât corupția medie zilnică din municipiul Chișinău”, a estimat Ioniță, adăugând că „din păcate, pe toate dimensiunile în municipiul Chișinău nivelul de corupție este atât de mare încât nu este etic să vorbim despre anumite costuri”, a opinat Ioniță.