„Corupția începe cu fiecare mită pe care o oferim”

Interviu cu Irina Revin, președintă a Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova, antreprenoare în domeniul IT și membră a grupului de voluntari #GenerationICS (Generația în Institutul de Cooperare Socială)

14445539_1872191386346170_1886787140_n

 

 Corupția începe cu fiecare mită pe care o oferim pentru orice favoare sau bun material.  Corupția la nivel de stat își are originea în acțiunile de zi cu zi ale oamenilor obișnuiți. Pentru a schimba lumea, trebuie să începi de la sine, aceasta este părerea Irinei Revin și a mai mulor reprezentanți ai acestui grup. Pentru prevenirea și contracararea acestui flagel, grupul „Generația ICS” își propune o serie de acțiuni cu genericul „nu dau/nu iau mită, pentru o Moldovă prosperă!” având ca scop sensibilizarea cetățenilor asupra fenomenului de corupție și mită, a efectelor produse de aceasta, cât și promovarea unor relații sociale corecte.

 

– Stimată domnișoară Irina Revin, Generația în Institutul de Cooperare Socială este grupul care susține o acțiune și anume cea de combatere a formelor de corupție. Cine sunt membrii acestui grup, ce scopuri și obiective are campania NU DAU/NU IAU MITĂ și care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

 

Noi suntem un grup de oameni activi, pozitivi și cu multă energie. Nu suntem afiliați politic, lucrăm în diverse domenii, dar avem un scop comun – O Moldovă Prosperă. Am început Campania în cinci – Eu, Erica Zucec, Alina Andronache, Cristina Răducan, Liviu Moraru si Annaslav Yacovenco. Dar acum suntem deja mult mai mulți. Noi credem că, pentru a schimba lumea, trebuie să începi de la sine. Pentru prevenirea și contracararea acestui flagel, grupul „Generația ICS” își propune o serie de acțiuni cu genericul „Nu dau/nu iau mită, pentru o Moldovă prosperă!” având ca scop sensibilizarea și informarea populației despre mită și formele acesteia, dar și despre modalitatea de a apela atunci când sunt martori la un caz de corupție. De 1 septembrie, am avut foarte multe mesaje unde ne întrebau dacă florile oferite la primul sunet sunt o formă de corupție sau nu, acesta a fost motivul pentru care am decis să organizăm o întâlnire cu toți cei care nu știu răspunsul la întrebări de acest gen. Planificăm desfășurarea campaniei pentru o durată de jumătate de an, pe parcurs o să mergem în diferite instituții și o să identificăm cazuri de luare și dare a mitei.

 

Știm foarte bine că în Republica Moldova corupția este un fenomen prezent în toate sferele vieții. Cum credeți, care este cauza?

 

– Corupția începe de la noi și se ridică la cele mai înalte niveluri ale statului. Dar totuși începe de la noi, atunci când noi o toleram. Corupția începe atunci când achităm bani pentru note sau certificate medicale, atunci când dăm șpagă pentru a nu achita o amendă etc. Trebuie să înțelegem că prin așa fapte provocăm furturi de miliarde de lei și infracțiuni la nivel de stat. Există o teorie a Ferestrelor Sparte, aceasta a fost inventată de doi criminaliști: James Q. Wilson și George Kelling. Cei doi au spus că delincvența este urmarea inevitabilă a dezordinii. Dacă se sparge o fereastră și nu o repară nimeni, oamenii care trec pe acolo vor trage concluzia că nimănui nu-i pasă și că nimeni nu este răspunzător. În curând, alte ferestre vor fi sparte, iar sentimentul de anarhie se va răspândi din acea clădirea pe stradă, transmițând tuturor un semnal că orice este acceptabil. O mică încălcare a legii provoacă infracțiuni mult mai grave.

 

– S-ar părea că este dificil de depășit această problemă, pentru că s-a mai încercat implementarea mai multor proiecte care au eșuat. Credeți că prin această campanie de sensibilizare ați putea convinge masele că e posibil să învingi corupția?

 

Noi credem că o lumânare poate aduce lumină într-o camera, zece lumânări – într-o casă, dar o sută – într-un oraș întreg. Credem că, dacă vom schimba comportamentul la zece oameni, ei vor provoca schimbări în toată țara! Poate nu într-o clipă, dar schimbările vor apărea, mai ales dacă îi motivăm pe tineri, pentru că ei sunt viitorul acestei țări.

 

– Din experiența dumneavoastră în legătură cu această problemă, cât de receptive sunt autoritățile la propunerile dumneavoastră, aveţi un oarecare sprijin din partea lor?

 

Ele spun că ne susțin și chiar am avut susținere reală de la unii reprezentanţi ai CNA, ai Poliției, dar am dori să fie mult mai mulți si nu doar cu vorbe, dar și cu acțiuni concrete.

 

– Dacă am înlătura acest obstacol ce stă în calea dezvoltării societății noastre, considerați că ar dispărea criza economică din țară?

 

Sigur că da. Chiar am realizat un sondaj video pe acest subiect și toți oamenii au spus că Moldova fără mită ar fi o ţară prosperă. În acest sondaj video cetățenii Republicii Moldova răspund sincer și emoționant la câteva întrebări: Ce este mita? Se poate realiza ceva în Moldova fără mită? Cum ar fi Moldova fără mită?

 

– Care este îndemnul dumneavoastră pentru toți cei care continuă să dea și să ia mită?

 

Atunci când dai mită începi să-ți creezi un viitor în care corupția va fi permanent alături de tine. Așa vei ajunge sub presiunea ei, creând un spațiu favorabil pentru dezvoltarea acestui viciu. Astfel, tu furi viitorul prosper de la sine, de la copiii tăi, de la toată țara. Știu că fără mită deseori e mai greu să obții ceea ce îți dorești. Dar un beneficiu de moment nu costă cât un viitor mai bun pentru toată comunitatea.

Fiți cât mai puțin inhibaţi în regulile societății și acționați liber. Fiți în afara sistemului corupt, doar așa îl vom putea învinge!

 

Victoria Roman, stagiară