Corochii profitorul

Mandatul de preşedinte al CSM i-a adus lui Corochii o pensie mai mare, premii în valoare de peste 100 de mii de lei şi o plată ilegală pentru cazare în Chişinău

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nichifor Corochii, a beneficiat pe întreaga perioadă a mandatului său de un adaos lunar de circa 3500 de lei, plata pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Surse din cadrul CSM consideră că Corochii a încasat ilegal banii. „Chiar dacă există o hotărâre a CSM care nu a fost contestată, preşedintele CSM trebuia să dea dovadă de exemplu în respectarea legislaţiei, cu atât mai mult că ocupă funcţia prin care cere corectitudine de la judecători”, spun ei.

Până în 2009, exista o prevedere în Legea privind organizarea judecătorească potrivit căreia judecătorii detaşaţi în interes de serviciu la o instituţie din alt oraş decât unde îşi aveau domiciliul beneficiau de o indemnizaţie lunară de circa 500 de lei. Privilegiul a fost anulat odată cu schimbarea puterii. Chiar dacă nu există astăzi niciun judecător în RM care să beneficieze de plată din contul bugetului instituţiei pentru cazare, preşedintele CSM Nichifor Corochii nu s-a sinchisit timp de circa patru ani să ridice lunar câte 3500 de lei în acest scop, circa 129 mii de lei în total.

Decizia CSM

Nichifor Corochii, detaşat în CSM din funcţia de judecător de la Judecătoria Edineţ, a solicitat în mai 2010 rambursarea cheltuielilor pentru cazare în mun. Chişinău până la expirarea mandatului – 30 octombrie 2013. El a făcut trimitere la Codul muncii, la Legea cu privire la statutul funcţionarului public şi la articolul 24 prim din Legea cu privire la statutul judecătorului. La 11 mai 2010, CSM a aprobat hotărârea de a i se oferi bani pentru cazare. În hotărâre se face trimitere la alineatul 4 din articolul 71 al Codului Muncii, dar totodată se evită cu abilitate prevederile alineatele 1 şi 2 din acelaşi articol, care stipulează că plata pentru detaşare poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult un an, în temeiul unui contract individual de muncă, iar această perioadă poate fi prelungită cu încă cel mult un an. Corochii s-a ales cu plata pentru cazare pentru o perioadă de patru ani.

Surse din cadrul CSM ne spun că invocarea prevederilor din Codul Muncii este eronată, deoarece activitatea judecătorilor este reglementată de o lege specială – Legea cu privire la statutul judecătorului. E adevărat că în hotărârea adoptată de CSM se menţionează articolul 24 prim din Legea cu privire la statutul judecătorului. Acesta însă nu stabileşte nici într-un fel cheltuielile pentru cazare a judecătorului detaşat în interes de serviciu. „Ulterior, la 16 iulie 2010, a fost adoptată Legea cu privire la statutul funcţionarilor cu funcţii de demnitate publică, sub incidenţa căreia cade funcţia preşedintelui CSM, însă nici aceasta nu stabileşte rambursarea cheltuielilor pentru cazare. Considerăm că dl Corochii a încasat ilegal bani pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Chişinău”, spun sursele din cadrul CSM care au solicitat să le păstrăm anonimatul.

Plătit din bugetul CSM

La solicitarea oficială a JURNALULUI adresată preşedintelui CSM, am fost informaţi de către contabilitatea instituţiei că suma cheltuielilor de cazare a preşedintelui CSM în legătură cu detaşarea în interes de serviciu constituie, din 2010 până în prezent, 129, 6 mii de lei. În 2010, acesta a beneficiat de 14, 4 mii de lei, în 2011şi 2012, preşedintele CSM a ridicat câte 43, 2 mii lei, iar în anul curent a beneficiat de 28, 8 mii lei. Suma în cauză a fost alocată din contul bugetului CSM.

„Niciun judecător nu beneficiază de plată pentru cazare”

Solicitat de JURNAL, directorul Departamentului de administrare judecătorească din cadrul Ministerului Justiţiei, Constantin Brăgoi, ne-a informat că, pe moment, nicio instanţă judecătorească din RM nu are în buget surse prevăzute pentru cazarea persoanelor detaşate în interes de serviciu. „Până în 2009 a existat o asemenea prevedere, de care au beneficiat în baza cererilor doar câţiva judecători de la câteva instanţe. Ei beneficiau de circa 500 de lei pe lună. Mai târziu, această prevedere a fost anulată”, a spus Brăgoi. În ce priveşte decizia CSM, acesta a spus că e vorba de o decizie interioară a instituţiei pe care se abţine s-o comenteze.

Am încercat să aflăm şi opinia unor membri ai CSM. Alexandru Arseni a declarat că nu e la curent cu această decizie. „Nu cunosc asemenea decizie, am lipsit posibil la acea şedinţă. Însă dacă au fost ridicaţi peste 100 de mii de lei pentru cazare, ce comentarii mai pot fi făcute? CSM nu poate modifica Legea cu privire la statutul judecătorului, care nu prevede bani în acest scop. Bugetul CSM nu e dintre cele mai bogate. Sunt o mulţime de probleme. Apar inclusiv din cauza că banii sunt gestionaţi în asemenea mod, pentru indemnizaţii şi onorarii”, a spus Arseni.

Am încercat să aflăm şi opinia preşedintelui CSM Nichifor Corochii legată de aceste critici. Din anticameră am fost informaţi că acesta este în concediu.

Sute de mii pentru premii şi indemnizaţii

Pentru 2012, preşedintele CSM a indicat venituri de peste 135 de mii de lei din activitatea sa la CSM şi puţin peste 13 mii, ca angajat al Universităţii de Studii Europene. Totodată, Corochii a primit aproape 61 de mii de lei pensie de vechime în muncă.

În declaraţia pe venit, Nichifor Corochii şi-a mai indicat casa din Edineţ, o locuinţă cu două etaje care, potrivit experţilor imobiliari, poate fi cumpărată cu minim 70 de mii de euro, adică cu peste un milion de lei.

Pe parcursul ultimilor trei ani, Nichifor Corochii a încasat premii băneşti în valoare de peste 107 mii de lei în calitate de membru al CSM. În martie curent, fracţiunea comunistă din Parlament l-a acuzat că a ieşit de două ori la pensie. Prima oară s-a pensionat în 2006, din funcţia de judecător. Iar când a devenit preşedinte al CSM, funcţie care i-a asigurat o pensie de doua ori mai mare, acesta s-a adresat din nou la Casa Națională de Asigurări Sociale, solicitând să i se recalculeze pensia în baza celui de-al doilea salariu. CNAS a refuzat solicitarea lui Corochii, iar acesta a contestat decizia instituţiei în instanţa de judecată. Ca rezultat, Nichifor Corochii a obţinut câştig de cauză, alegându-se cu o pensie de două ori mai mare.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)