Cornul abundenţei de la „Moldsilva” a secat

FLAGRANT // Anatol Popuşoi a prejudiciat bugetul statului cu peste 20 de milioane de lei

Agenţia de Stat „Moldsilva” a gestionat defectuos, pe parcursul anilor 2008 – 2009, 83 de milioane de lei alocaţi din bugetul de stat. Conducerea agenţiei a încălcat prevederile legale, nu a întocmit şi nu a prezentat Ministerului Finanţelor programe investiţionale. În calitatea sa de instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat, a acumulat şi administrat venituri din arenda patrimoniului statului după bunul plac al conducerii acesteia în valoare de 11,3 milioane de lei. În total, conducerea agenţiei a prejudiciat bugetul statului cu peste 20 de milioane de lei. Acestea sunt doar câteva dintre încălcările depistate de membrii Comisiei de audit a Curţii de Conturi, care a efectuat un control la agenţie.

Cele mai multe nereguli au fost depistate de Curtea de Conturi la întreprinderile pentru silvicultură din raioanele Orhei, Nisporeni, Hânceşti. La indicaţia expresă a lui Anatol Popuşoi, mai multe întreprinderi de silvicultură din teritoriu erau obligate să aloce sume, care au atins cifra de 4,8 milioane de lei, sub formă de sponsorizări pentru anumite acţiuni, inclusiv întreprinderile de silvicultură care erau împotmolite în datorii.
„A fost o imixtiune a fostului director în activitatea întreprinderilor subordonate agenţiei. Acesta a semnat ordine prin care solicita diverse sume de bani”, a precizat Angela Frunză, directorul adjunct al unuia dintre departamentele de audit ale Curţii de Conturi.

Sponsorizări pentru localitatea de baştină

Din banii obţinuţi din aşa-zisele sponsorizări, Popuşoi a alocat 800 de mii de lei comunei Alexăndreni, raionul Sângerei, din componenţa căreia face parte şi satul Ţipleşti, care este localitatea de baştină a fostului director. Sătenii spun că banii au fost utilizaţi la asfaltarea unei porţiuni de drum din centrul localităţii. De asemenea, au fost construite gardurile câtorva gospodării de pe marginea acestui drum şi a fost ridicată o răstignire. „Cei cărora le-a fost făcut gardul nu sunt rude cu Popuşoi”, a ţinut să precizeze Ala Timcenco, asistent social din această localitate. Auditul a mai scos în evidenţă şi alte cheltuieli pentru localităţi de baştină. Astfel, la amenajarea fântânilor din satul Corjova, raionul Dubăsari, localitatea de baştină a ex-preşedintelui Vladimir Voronin, suma cheltuielilor din bani proveniţi din Fondul naţional ecologic a fost majorată cu cel puţin 100 mii de lei.

Maşini scumpe, mese copioase

Din veniturile din arenda de stat în valoare de 11, 3 milioane de lei conducerea instituţiei a acordat ajutoare materiale, depăşind limita stabilită de legislaţie, pentru 20 de angajaţi, în valoare de 211 mii de lei. Totodată a utilizat jumătate de milion pentru procurarea combustibilului, acesta fiind utilizat în medie pentru patru automobile. Distanţa făcută pe zi de unul dintre aceste automobile era de circa 450 km, fiind depăşită norma stabilită de lege.
Agenţia a mai procurat şi două autovehicule, dintre care unul de marca Jeep, care au costat bugetul 403 mii de lei.
Un alt eveniment care scoate în evidenţă caracterul risipitor al fostei conduceri „Moldsilva” ţine de organizarea adunării generale a silvicultorilor pentru care s-au cheltuit în jur de 380 mii de lei.

Milioane pe apa sâmbetei

Comisia de audit a Curţii de Conturi a mai stabilit că Anatol Popuşoi a investit, fiind la conducere, sume enorme pentru popularea pădurilor cu mistreţi şi fazani. Astfel 1,8 milioane de lei din banii agenţiei au fost investiţi în creşterea fazanilor, iar 5,6 milioane de lei – în creşterea mistreţilor. Deşi agenţia prevedea capturarea mistreţilor în scop de reproducere doar din Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, o parte din directorii întreprinderilor au achiziţionat 92 de mistreţi de la persoane fizice şi pieţe, pentru care au plătit 372,8 mii de lei.

Cei mai scumpi mistreţi s-au dovedit a fi la Călăraşi, pentru care s-a plătit chiar şi 16,8 mii de lei. „După ce-au fost procuraţi mistreţi la preţul de aproape 17 mii de lei, acestora, chipurile, li s-a dat drumul în pădure”, a specificat directorul adjunct al Comisiei de audit a CC. Potrivit membrilor comisiei, chiar procurarea mistreţilor de la piaţă este o acţiune ilicită, deoarece legea interzice comercializarea animalelor sălbatice de la persoane fizice. Totodată nu toţi mistreţii procuraţi erau mistreţi, ci mulţi erau porci domestici, gafa genetică fiind reclamată de înşişi angajaţii Agenţiei care susţin că în urma încrucişării acestora pădurile au fost populate cu corcituri de prima, a doua şi a treia generaţie, „ce nu mai reprezintă populaţia naturală a mistreţilor”.
Şi pentru achiziţionarea fazanilor s-a cheltuit suma de 1,8 milioane de lei, deşi venitul anual din vânatul acestora constituia 27 mii de lei. Tot în lipsa unor planuri de afaceri au fost construite patru case vânătoreşti, care au costat Agenţia peste 6 milioane de lei. Totodată Agenţia a mai cheltuit 100 de milioane de lei în scopul extinderii fondului forestier. S-au plantat 12,5 mii ha de terenuri. Dar pentru că nu s-a respectat procedura legală de identificare a terenurilor degradate, multe fâşii care au fost luate de la autorităţile publice locale au fost restituite primăriilor, fără înregistrarea acestei investiţii. O mare parte din terenurile plantate au fost lăsate în voia sorţii şi transformate iarăşi în păşuni.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu