Corida la Bucureşti! // Europa League

Atletico Madrid-Athletic Bilbao, miercuri, ora 21:45

Două echipe spaniole cu doi antrenori argentinieni, unul, Simeone, pregătit de celălalt la selecţionata „pumelor” pe când era jucător activ. Două echipe spaniole care şi-au împărţit aproape perfect victoriile în disputele din ţara natală, dar care la Bucureşti vor purta un război fratricid cu o miză uriaşă, trofeul Europa League. Atletico Madrid şi Athletic Bilbao sunt actorii, scena e „Naţional Arena”, spectacolul va fi miercuri, cu începere de la 21:45.

Capitala României era destinaţia. Atletico se află la a patra vizită, Athletic, la prima, dar ambele se întâlnesc aici în premieră, în Europa. Prima este echipa mai experimentată în competiţiile europene, la a opta finală majoră, a doua mai are în palmares doar o finală pierdută în 1977, în faţa lui Juve. Bascii n-au pedigree-ul european al rivalilor de mâine, dar sunt specialişti ai competiţiilor eliminatorii în Spania, cu 23 de Cupe ale Regelui în palmares. Şi dacă Atletico vânează al doilea succes final în Europa League în ultimii trei ani, chiar la meciul 100 (în Cupa UEFA sau EL), Athletic caută primul trofeu european în 113 ani de istorie. Din vară, 194 de echipe au parcurs, pe distanţe mai mici sau mai mari, drumul spre Bucureşti. Doar două l-au şi încheiat.

Duelul argentinian

Marcelo Bielsa este poate cel mai important nume în acest moment din Primera, după Mourinho şi Guardiola. „El Loco” e considerat unul dintre cei mai inovativi tehnicieni la ora actuală, deşi cariera sa de antrenor, începută în 1990, n-a fost una chiar remarcabilă. Are trei titluri în Argentina şi o medalie olimpică pe banca selecţionata „Pumelor” (1994), cu care n-a reuşit însă să iasă din grupe la CM 2002. Acum poate fi momentul său de glorie, cu Bilbao, echipă pe care a dus-o în acest sezon în finala EL şi în cea a Cupei Regelui.

„Cholo” Simeone

Diego Simeone este o adevărată surpriză. Fostul mare jucător al lui Atletico (1994-1997 şi 2003-2005) a venit la cârma grupării din Madrid abia în decembrie 2011, în locul lui Gregorio Manzano. A mai condus echipe din ţara sa natală şi din Italia, unde în finalul sezonului trecut s-a aflat pe banca sicilienilor de la Catalnia, pe care i-a salvat de la retrogradare. Un palmares destul de subţire ca antrenor, în şase ani de practică, dar care poate fi îmbogăţit mâine cu un trofeu european.

„El Tigre” Falcao, spaima portarilor

Radamel Falcao (26 de ani) este înlocuitorul perfect al lui Kun Aguero şi Forlan, oamenii decisivi pentru Atletico în parcursul european din 2010. Cel mai scump jucător din istoria clubului (40 milioane de euro), columbianul a meritat însă investiţia făcută la începutul acestui sezon. E golgheterul echipei în Primera (23 de goluri) şi al Europa League (10, la egalitate cu Huntelaar). Pentru „El Tigre”, un gol în finală valorează triplu. Şi-ar ajuta echipa, s-ar distanţa de olandez şi ar câştiga pentru a doua oară consecutiv trofeul de golgheter.

Fernando Llorente, „The Lion King”

Fernando Llorente (27 de ani) e principala „gură de foc” pentru Bilbao. Atacant de careu de mare valoare, golgheterul echipei în Primera (17 goluri) şi în Europa League (7). Un adevărat turn de control (1.95 m), o veritabilă forţă la loviturile cu capul. Din cele 17 goluri din campionat, zece le-a reuşit cu lovituri de cap, cele mai multe din Primera! Va fi o veritabilă pacoste pentru defensiva „rojiblancos”, păcătoasă la fazele fixe.

De Marcos, un tip de Oscar

Oscar de Marcos (22 de ani) a fost surpriza lui Bilbao în acest sezon de Europa League. Dacă Llorente, Muniain, Herrera sau Susaeta sunt deja cunoscuţi, mijlocaşul De Marcos şi-a construit şi el un „nume” cu parcursul din EL. Şi nu doar cu golul de pe „Old Trafford”, unul din cele patru reuşite în competiţie în acest sezon, ci, mai ales, prin travaliul şi polivalenţa arătată la mijlocul terenului. A fost folosit cu brio de Bielsa pe ambele benzi, dar şi ca mijlocaş central.

Adrian, al doilea golgheter

Adrian Lopez Alvarez, „Adrian” (24 de ani) n-a ţinut prima pagină ca partenerul Falcao, dar a fost o piesă importantă în angrenajul lui Atletico. E al doilea golgheter al echipei în Europa League (8 goluri, 11 cu cele din preliminarii) şi a evoluat în toate meciurile lui Atletico începând cu turul III preliminar, 18 în total. Campion european Under 21 cu Spania, în vara trecută, Adrian a venit gratis la Atletico de la Deportivo, ca jucător liber de contract, în iulie 2011. Acum e cotat la 10 milioane.

10 victorii are Atletico, faţă de 9 Bilbao, în ultimele 22 de întâlniri dintre cele două echipe în Primera

64 de victorii are Atletico, faţă de 59 Athletic, în cele 150 de meciuri disputate între cele două echipe în Primera