Coregrafa dragostei

Nuţa te învaţă cum să dansezi dansul mirilor, „unu, doi, trei. Unu, doi, trei”, în ritmurile valsului vienez

Dansează de 20 de ani din cei 27 pe care îi are. A decis recent să le împărtăşească şi altora ceea ce îi reuşeşte cel mai bine. A ţintit cuplurile care planifică să-şi spună „da” în faţa altarului. Elena Potorac, numită „Nuţa”, îi învaţă pe miri cum să relateze prin dans povestea lor de dragoste.

Nuţa a ieşit pentru prima dată pe scenă la doar şase ani, pentru a-şi etala talentul de dansatoare. Niciodată nu va uita emoţiile pe care le-a trăit în acele clipe. „Îmi era foarte frică să nu greşesc mişcările”, deapănă firul amintirilor tânăra. Astăzi, îi învaţă şi pe alţii cum să depăşească emoţiile şi să se lase cuprinşi de muzică şi sentimente frumoase. De la dansatoare până la coregrafă a trebuit să facă mulţi paşi. De-a lungul anilor şi-a şlefuit talentul, stăpânind mai multe stiluri de dans, cum ar fi cha-cha-cha, tango, rumba şi, bineînţeles, vals.

Dansul nu este o pasiune moştenită de la părinţi, mama Elenei fiind medic, iar tatăl său, inginer. Deşi şi-a dorit cu tot dinadinsul să meargă pe urmele mamei, fratele mai mare i-a luat-o înainte. „Am găsit soluţia”, spune mândră Elena. Dacă fratele său este medic, Nuţa a decis că va trata sufletele oamenilor şi va contribui la soluţionarea problemelor persoanelor aflate în dificultate.

A absolvit cu succes facultatea de sociologie şi asistenţă socială. „Încă de pe băncile universităţii, am activat în acest domeniu, însă am constatat că e un lucru prost plătit. Mi-ar plăcea să revin la această meserie pentru că mă caracterizează”, nu renunţă la visurile sale Nuţa.

A reuşit să fie ascultată

Prima lecţie în calitate de coregraf a avut-o în 2006, pe când era în colectivul de dans „New Era” condus de coregraful Alexandru Pilicov. Acestuia îi datorează experienţa, ne spune tânăra: „Mi-a propus să fiu coregraf pe durata plecării sale în SUA”.

Pe atunci, Nuţa îşi făcea studiile la Colegiul pedagogic, astfel i s-a oferit o ocazie excepţională de a-şi aplica cunoştinţele de pedagog şi de dansatoare. Recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să lucreze cu elevii care, de fapt, aveau aceeaşi vârstă ca şi ea, însă a reuşit. Insistenţa şi câteodată severitatea i-au ajutat să fie ascultată.

Astăzi îi ascultă sfaturile cuplurile de îndrăgostiţi care planifică să se căsătorească. Şi aşa cum o nuntă nu se începe fără dansul mirilor, acum câteva luni, Nuţa s-a întrebat de ce nu ar putea să fie ea cea care să-i înveţe să danseze. Zis şi făcut. Spune că n-ar fi reuşit dacă n-ar fi avut susţinerea prietenilor care au ajutat-o să lanseze proiectul DANCE.MD .

Bărbatul conduce, cel puţin în dans

Acum Elena lucrează cu câteva perechi care îşi vor sărbători frumosul eveniment de unire a inimilor în primăvara şi vara anului 2014. Spre deosebire de bărbaţi, care sunt timizi şi inhibaţi, Nuţa spune că femeile sunt mult mai îndrăzneţe, dar, în acelaşi timp, nu uită că cel puţin în dans bărbatul este cel care conduce.

Toate cuplurile au ales să danseze vals, însă coregrafa nu exclude că, pe viitor, le va propune îndrăgostiţilor şi alte stiluri care îi vor face originali. Cine ştie, poate vom vedea la nunţi cum mirii se aventurează într-un tangou plin de pasiune sau o rumba emoţionantă.

„Ar fi prea simplu şi banal să mă limitez doar la valsul vienez, vreau să ofer ceva special şi inedit pentru miri”, ne relatează Elena, cu speranţa să aibă solicitări mai neobişnuite din partea cuplurilor. Elena încă nu este căsătorită, însă deja îşi imaginează cum va fi dansul ei de mireasă. „Va fi romantic”, spune coregrafa visătoare. Ce este cel mai important în dansul nupţial? Nuţa ne spune şi ne arată: „Trebuie să fie simplu din punct de vedere al elementelor, dar plin de emoţii… o poveste a dragostei”.

Cristina Movilă, stagiară