Coreea de Nord: Studentul american eliberat a decedat în SUA

Otto Warmbier a fost condamnat la 15 ani de lucru forţat în martie 2016, pentru că a încercat să rupă un afiş de propagandă. El a fost repatriat în comă, în SUA, la 13 iunie curent. Pentru că încercase să rupă un afiş al regimului comunist, Otto Warmbier a fost arestat şi condamnat la 15 ani de lucru forţat pentru crime împotriva statului nord coreean anul trecut. Tânărul, student la Universitatea din Virginia, a fost în cele din urmă eliberat la 13 iunie, în stare de comă. El a decedat luni într-un spital din Cincinnati unde a fost internat după întoarcerea în SUA, a anunţat familia tânărului, scrie Washington Post.

„Noi vrem să facem cunoscut lumii întregi cum am fost terorizaţi şi maltrataţi noi şi fiul nostru de către regimul paria al Coreii de Nord”, au declarat Fred şi Cindy Warmbier, părinţii studentului de 22 de ani, într-un comunicat publicat de agenţia AP în momentul repatrierii. „Din păcate, el este în comă şi ni s-a spus că se află în această stare din martie 2016. L-am adus acum o săptămână”, au mai spus aceştia. Preşedintele Donald Trump a denunţat luni seară „regimul brutal” de la Phenian şi şi-a prezentat condoleanţele familiei.

Potrivit Washington Post, Otto Warmbier a contractat un caz grav de botulism, puţin după procesul său din martie 2016 şi i-a fost administrat un somnifer care i-ar fi prelungit starea de comă. El s-a aflat în detenţie 18 luni. Agenţia oficială nord-coreenă KCNA a precizat că studentul, „care se afla la muncă forţată ” a fost eliberat din raţiuni „umanitare” şi aceasta „în virtutea unei decizii a Curţii centrale a Republicii Populare Democrata Coreene”.

În călătorie organizată în Coreea de Nord

Studentul de 21 de ani a mers în Coreea de Nord la finele anului 2015 datorită unei călătorii organizate. El trebuia să înceapă un schimb universitar cu o universitate din Hong Kong câteva zile mai târziu. În timpul ultimei nopţi la Phenian – în seara noului an 2016 – călătorul a încercat să rupă un afiş de propagandă din hotelul său. Şi ceea ce putea fi o amintire despre această călătorie a fost perceput ca o crimă contra statului de către autorităţile locale: arestat, Warmbier a fost acuzat „de activităţi ostile” şi de complot contra unităţii Coreii de Nord.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)