Copil lăsat de capul lui

SINGUR ACASĂ // „Nu mă interesează ce cred alţii despre mine”

Din Jurnalul Tatianei: „Prietenul meu Jurnal, mă numesc Tatiana şi am 15 ani. Sunt agresivă? Da! Viaţa m-a făcut aşa. Când eram mică îl vedeam pe tata foarte rar, el mereu era peste hotare, chipurile lucra. Apoi l-a urmat şi mama, eu pe atunci eram în clasa a patra. Rămaşi fără ambii părinţi, eu şi fraţii mei mai mari am trecut cu traiul la bunica. Tata continua să o bată pe mama chiar şi la Moscova. Acum, sunt singură. De la început a plecat sora peste hotare, iar apoi şi fratele meu. Părinţii au divorţat, iar tatei nu-i pasă de mine, el s-a recăsătorit cu o prietenă de-a mamei şi de fiecare dată când mă adresez lui cu vreo rugăminte el îmi răspunde simplu: „Nu pot” sau „Nu am”. Uit de problemele mele numai când mă distrez cu prietenii.”

„Este obraznică, vulgară, vorbeşte urât”, cel puţin aşa o caracterizează pe Tatiana persoanele care o cunosc. Puţini însă şi-au pus întrebarea de ce Tatiana s-a înrăit pe lumea din jur. „Mă jucam cu surioara mea când, la un moment dat, am auzit ţipete în camera vecină. Am fugit repede şi am văzut o scenă de groază. Tata stătea deasupra mamei şi o lovea fără milă. Deşi aveam doar şapte ani, ţin minte totul de parcă a fost ieri”, povesteşte Tatiana. Unul câte unul, toţi membrii familiei Tatianei au plecat peste hotare. Acum nu are cine să-i dea un sfat sau să-i spună categoric: „Nu-ţi permit să faci asta!”. Bunicii în grija cărora a fost lăsată nu reuşesc să o stăpânească.

„Cândva am fost o familie fericită. Îmi amintesc cum de sărbători ne adunam cu toţii la o masă. Era bine”, spune tristă Tatiana. Situaţia s-a schimbat brusc atunci când tatăl celor trei copii a început să plece la Moscova. „De fiecare dată când venea acasă o bătea pe mama. Apoi a plecat şi ea la Moscova, dar el nu a încetat să ridice mâna la ea. Disperată, mama s-a întors acasă. Ei au divorţat şi mama a plecat din nou peste hotare. Acum, tata e acasă. El locuieşte împreună cu noua lui soţie în casa în care a locuit cândva familia noastră”, povesteşte supărată Tatiana. Până nu demult Tatiana nu comunica cu tatăl ei, nu putea să-i ierte coşmarul prin care a trecut mama din cauza lui. „Uneori îl vizitez, îi cer ajutor când am nevoie de bani la şcoală, pentru cărţi, caiete, îmbrăcăminte şi altele, el însă are unul şi acelaşi răspuns: „Nu am”. Doar  mamei îi pasă de mine. Ea îmi trimite bani din Petersburg unde se află acum la muncă şi vorbeşte cu mine la telefon. Acolo are și un prieten, care mă ajută fără ca să-l rog cu bani şi dulciuri”, povesteşte Tatiana.

Delincvenţă juvenilă

Dar unde sunt sora şi fratele tău?, o întreb pe Tatiana. Fata îmi spune că a suferit nespus de mult despărţirea de ei. „Sora mea, Elena, după ce a absolvit clasa a noua, a plecat la mama, apoi acelaşi lucru l-a făcut şi fratele meu. Eu am rămas să stau cu bunica şi bunelul”, mi-a răspuns Tatiana. Copila trage şi unele „foloase” din lipsa celor mai mari care ar putea să o supravegheze. Adesea pentru a merge la distracţie cu prietenii le spune bunicilor că se duce în vizită la tatăl său, care de fapt stă în alt capăt de sat şi nu este la curent cu viaţa fiicei. La 13 ani, Tatiana ştia deja gustul alcoolului şi cum poate brusca o persoană folosind expresii licenţioase. „Nu mă interesează ce spun alţii despre mine. Mi-i în p… de toţi!”, exclamă fata.

Roadele lipsei părinţilor

Colegii Tatianei susţin că adolescenta nu lipseşte de la nicio petrecere. „Am avut un caz când a venit ambulanţa la discotecă. Tatiana s-a intoxicat pentru că a băut prea mult alcool”, povesteşte o cunoştinţă de-a Tatianei despre ceea ce i s-a întâmplat recent fetei de doar 15 ani. Tatiana are o altă versiune. „Cineva cred că mi-a pus nişte pastile în bere după care mi s-a făcut rău”, încearcă să se îndreptăţească adolescenta rebelă. La întrebarea ce rezultate are la şcoală, cu zâmbetul pe buze, fata răspunde: „Aşa şi-aşa”. Am fost martorul atitudinii pe care o are Tatiana faţă de unele persoane. Mergând pe drum alături de ea, ne-am întâlnit cu o colegă de-a ei care pesemne nu îi este pe plac Tatianei. În loc de salut Tatiana şi-a numit rivala folosind câteva cuvinte indecente. Biata fată a roşit şi a grăbit pasul. Vecinii şi prietenii Tatianei spun că deja s-au obişnuit cu comportamentul necuviincios al adolescentei. „În orice clipă poate scăpa câte un cuvânt urât. Cei care nu o cunosc adesea rămân şocaţi de felul cum vorbeşte Tatiana”, ne împărtăşeşte colegul și vecinul Vadim.

E prea târziu…

În septembrie, Tatiana va merge în clasa a noua. Mama sa este în străinătate şi este puţin probabil că va putea veni acasă pentru a-şi pregăti fiica de şcoală. „Ştiu că are nevoie de mine. Mă strădui cât de des pot să vin acasă, dar cu lucrul meu nu prea reuşesc să o fac”, ne-a spus la telefon mama Tatianei. Tatăl, văzând pe ce cale a păşit fiica lui, a „rugat-o” să vină să locuiască cu el şi noua lui soţie. Tatiana a acceptat, însă nu exclude că în orice clipă, dacă nu o va aranja ceva, ar putea să se întoarcă la bunici, care îi permiteau să facă tot ce-şi dorea ea. „Nu cred că voi pleca şi eu peste hotare după ce voi termina clasa a noua. Vreau să învăţ de frizer. Îmi place această profesie”, îşi face planuri de viitor Tatiana. Fata spune că îi va lua ceva timp ca să-l ierte pe tatăl ei. „Încă sunt supărată pe el.”

Bineînţeles că va face lucruri urâte

Ana Calmâc, psiholog: „Va fi foarte complicat să se restabilească relaţia dintre membrii acestei familii. Pentru Tatiana, tatăl nu mai reprezintă o autoritate, prin urmare chiar dacă el a preluat controlul asupra fetei, este puţin probabil că-i va reuşi să o stăpânească. În lipsa părinţilor, Tatiana a trecut deja peste acel moment de incertitudine şi, simţind că are suficientă energie, şi-a luat destinul în propriile mâini. Un adolescent care se simte puternic şi în stare de orice, iar cei din jurul lui consideră că nu e în stare de nimic bun, bineînţeles că va face lucruri urâte”.

Ina CALUŢCAIA