Copil de doi ani, lăsat singur în casă

ŞOCANT // Părinții care și-au abandonat copilul singur în casă riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti

Un copil de doar doi ani de zile, din comuna Alcedar, raionul Șoldănești, a fost lăsat de către părinți singur în casa încuiată. Copilul a fost găsit de către vecini care au şi anunţat asistenţa socială şi poliţia. Acum părinții care și-au abandonat copilul singur în casă riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti, a spus pentru JURNAL de Chişinău primarul comunei, Victor Şveţ. O cerere în acest sens a fost depusă la Secţia raională Asistenţă socială şi protecţie a familiei de către Tamara Plămădeală, avocat parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului.

Potrivit primarului, părinţii lui Ion Busuioc, Nadejda Busuioc şi Nicolae Ivancenco, nu şi-au lăsat copilul pentru prima dată singur în casă, ceea ce au confirmat şi vecinii cuplului, care nu sunt căsătoriţi, dar locuiesc în concubinaj. Unii vecini deseori îi dădeau de mâncare copilului pe geamurile casei atunci când se afla singur.
Ţipetele copilului au fost auzite de vecini, care au şi anunţat autorităţile despre aceasta. Casa a fost deschisă după ce vicecomisarul raionului Şoldăneşti a dat acordul pentru a sparge lacătul.

Copilul a fost luat de către serviciul medical de urgenţă al raionului, a comunicat primarul Alcedarului. Potrivit autorității locale, mama băiatului a plecat la soţul ei care lucrează cioban în raionul Soroca, iar băiețelul de doar doi ani se pare că a rămas în grija bunicii sale, care face abuz de alcool şi are purtări imorale şi care, la rândul ei, şi-a lăsat fără supraveghere nepoţelul.

Aceeaşi soartă

Victor Şveţ a mai spus că aceeaşi soartă a avut şi tatăl copilului, Nicolae, şi fraţii acestuia. Mama lor a adus pe lume cinci copii, unul dintre care a decedat, iar de ceilalţi patru a fost decăzută din drepturile de părinte din cauza neîngrijirii copiilor. Numai Nicolae s-a întors la casa părintească de la orfelinat după ce a împlinit majoratul.
Asistentul social din cadrul primăriei Alcedar, Larisa Gorilă, a declarat că a vizitat acum şase luni această familie şi a atenţionat părinţii în legătură cu condiţiile insalubre în care locuia copilul, dar că nu au fost întreprinse măsuri de ameliorare a situaţiei.

Primarul comunei a spus pentru JURNAL că copilul s-a aflat o săptămână la spital în grija medicilor, iar ieri, pe la ora 15.00, Nadejda Bucuioc şi-a luat copilul de la spital fără a anunţa medicii. „Asistenta socială din localitate a pregătit tot dosarul pentru privarea de drepturile părinteşti şi ieri, 26 iulie, a fost prezentat la asistenţa socială raională”, a precizat Victor Şveţ.

Legat cu lanţ de marginea patului sau de cuşca câinelui

Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală a comunicat că nu este pentru prima oară când acest copil este lăsat fără supravegherea părinţilor. „Au fost și cazuri când a fost legat cu un lanţ de marginea patului sau de cuşca câinelui”, susține avocatul.

Tamara Plămădeală le-a recomandat autorităţilor raionale să iniţieze procedura de decădere din drepturi a părinţilor copilului, întrucât aceştia s-au dovedit a fi absolut iresponsabili şi neglijenţi, neasigurând, în primul rând, copilului un trai decent şi un mediu de viaţă sănătos, fapt care contravine art.18 din Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Copilului.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.