Copiii ştiu mai multe despre Mica Unire

„A fost prea demult ca să ţin minte”

Din cele 30 de persoane întrebate ieri ce eveniment important a avut loc pe 24 ianuarie 1859, doar patru, dintre care trei minori, au fost aproape de răspunsul corect. „Nu ştiu”, îmi răspundeau cei mai mulţi şi plecau grăbiţi. Alţii mi-au spus ceva de genul „Nu este profilul nostru”, „Nu sunt din Chişinău”, „Nu sunt la curent”, „Nu ştiu, dar am să mă uit acasă pe internet”, „A fost prea demult ca să ţin minte”.

Trei copii de zece ani, care se jucau în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, mi-au răspuns că „Al. I. Cuza a făcut Unirea Principatelor Româneşti”. „I se spune Mica Unire, pentru că atunci nu a fost alipită Transilvania”, îmi explică Alexandrin, elev în clasa a IV-a.

„Parcă ştiu istoria, dar nu ţin minte ce eveniment a avut în această zi”, îmi spune Veaceslav, student. Atunci când îl întreb ce cunoaşte despre Alexandru Ion Cuza, acesta îmi comunică: „A înfăptuit cea de-a doua Unire. Ştiu despre acest eveniment, dar nu ţin minte când a avut loc”, se scuză tânărul.

„Nu ştiu ce a avut loc pe 24 ianuarie 1859”, îmi spune o tânără. Nici de domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu ştie nimic, conchide fata, îşi ia cavalerul de mână şi pleacă.

„Istoria pe care am învăţat-o la şcoală nu a spus nimic de această perioadă”, se scuză un bărbat. „Uite el va învăţa şi îmi va spune şi mie”, continuă acesta, arătând spre un băieţel de trei anişori, care îşi aşeza căciula, pentru o poză.

Mica Unire

Unirea Principatelor Române cunoscută și ca Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie1859 în Moldova și la 24 ianuarie1859 în Țara Românească.

În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)